27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2022 09:39 | Son Güncelleme: 30.11.2022 09:53

Çinli milyarder Jack Ma’nın Tokyo’da yaşadığı öne sürüldü

İki yıl önce Çin'de hükümeti sert bir şekilde eleştirdikten sonra kamuoyundan büyük ölçüde kaybolan Alibaba'ın kurucusu Jack Ma'nın Tokyo'da yaşadığı iddia edildi
Çinli milyarder Jack Ma’nın Tokyo’da yaşadığı öne sürüldü

E-ticaret devi Alibaba Group'un milyarder kurucu ortağı ve Çin'in en zengin insanlarından biri olan Jack Ma, şu anda Japonya'da yaşıyor. Financial Times'ın haberine göre 2020’den beri kamuoyunda görülmeyen ve anavatanı tarafından iş imparatorluğu sıkıştırılan Jack Ma Tokyo’da. Bazı kaynakların söylediğine göre Ma ve ailesi altı aydır Tokyo’da. Gazeteye göre 58 yaşındaki Ma, son aylarda İsrail ve ABD'ye birkaç ziyarette bulundu. 

Alibaba’nın eksi yönetim kurulu başkanı Ma, Çin’deki otoriter hükümeti eleştirmesinden kısa bir süre sonra halka arzının yetkililer tarafından fişi çekilen Ant Group’un da başındaydı. Ancak Ma’nın eleştirileri sonrası hükümet Ant Group ve Alibaba üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı uyguladı.

Ma, iki yıl önce devlet bankalarını tefeci zihniyetine sahip olmakla suçlayarak ve yoksullara kredi açabilecek cesur yeni oyuncular çağrısında bulundu. O zamandan beri, kurduğu her iki şirket, birçok engelle karşı karşıya kaldı. Çinli düzenleyiciler, Ant'ın gişe rekorları kıran 37 milyar dolarlık ilk halka arzını iptal etti ve Alibaba'ya geçen yıl antitröst ihlalleri nedeniyle 2,8 milyar dolarlık rekor bir para cezası verdi.

Ma, Ekim 2020'den 2021'in başlarına kadar kamuoyunun gözünden tamamen kayboldu, bu da yetkililerin milyarderi tutuklayıp tutuklamadığına dair endişelere yol açtı ve o zamandan beri, geçtiğimiz yıl boyunca Avrupa ve Hong Kong'da görüldüğüne dair haberler dışında, nerede olduğuna dair çok az tahmin vardı. 

Dünyanın en zengin 67. insanı

Forbes’a göre Ma’nın serveti 22.2 milyar değerinde. Bu da onu dünyanın en zengin 67. kişisi ve en zengin altıncı Çin vatandaşı yapıyor. Ma'nın serveti, Alibaba hisselerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde işlem gördüğü Ekim 2020'de 66,6 milyar dolara ulaştı. Ma, eskiden Çin'in en zengin adamıydı, şimdi bu unvan içecek kralı Zhong Shanshan'a ait. 

Komünist Çin'in en önde gelen sanayicileri arasında yer alan Ma'nın gözden düşmesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in diğer ekonomik güçlerin yaklaşımlarından çok daha katı olan tartışmalı sıfır Covid pandemi politikalarına sıkı sıkıya bağlı kalmasıyla aynı zamana denk geldi. Wall Street Journal'ın Temmuz ayında bildirdiğine göre Ma, Ant Group'un kontrolünü devretmeyi planlıyor ve kaynaklar Times'a milyarderin yakın zamanda enerjisini sürdürülebilirlik çabalarına yeniden odakladığını söyledi.

"Patronlarına göre çok büyüktü"

Columbia Üniversitesi'nde Çinli bir politika profesörü olan Andrew Nathan, geçen Ocak ayında Forbes'a verdiği demeçte, Ma hakkında "Hem bağımsız konuşmada hem de gerçek mali güçte burnu çok havadaydı” dedi. Nathan, o sırada Ma'nın ön plandan uzaklaştırılmasının Çin Komünist Partisinin mutlak gücünü yeniden ortaya koyduğunun kanıtı olduğunu söyledi.