İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Can Holding’e yönelik soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade Prof. Dr. Ahmet Kırman hakkında 15 Ekim’de sevk edildiği hakimlik tarafından ‘yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmişti.
Prof. Dr. Ahmet Kırman, basın açıklaması yaparak Koç Holding bünyesindeki tüm görevlerinden feragat ettiğini şöyle duyurdu:
“Son dönemde adımın yer aldığı ve halen devam eden soruşturma kapsamında sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunmak, herhangi bir kuruluşun, kurumun veya şirketin haksız ve gereksiz tartışmaların parçası haline gelmesini önlemek ve bunların yanı sıra beklenti dışında gelişen aile sağlık durumuna bağlı mesuliyetlerimi yakın ilgi ile yerine getirebilmek için tüm aktif görevlerimden ayrılma kararı aldım. Tüm süreçlere şeffaflıkla katkı vermeye devam edeceğimi ilgili makamların ve kamuoyunun bilgisine sunuyorum”
Prof. Dr. Kırman’ın ayrılık kararını Koç Holding ve Arçelik KAP’a iletilen açıklamalarla duyurdu.
Koç Holding ve Arçelik’in açıklamasında aynı ifadeler kullanıldı ve şöyle denildi:
“Şirketimiz yönetim kurulunda 3 Nisan 2025 tarihinden bu yana görev yapmakta olan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Ahmet Kırman görevinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim Tebliği'ne uygun olarak yeni bağımsız üye adayının belirlenmesi için çalışmalara başlanmış olup, konuyla ilgili gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır”
1 Temmuz 2024'te Şişecam'dan istifa etmişti
Koç Holding ve Arçelik’te Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2006 yılından 2024’ün Temmuz ayına kadar Şişecam’da Yönetim Kurulu Başkanı ve tam yetkili Murahhas Üyesi Genel Müdür olarak görev yapmış, bu görevlerin yanında Şişecam’ın Rusya, Hollanda, Bulgaristan, Macaristan, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmüştü.
Prof. Dr. Kırman, 1 Temmuz 2024'te Şişecem Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılmış, bu görevi Adnan Bali'nin üstlenmesine karar verilmişti.
Çalışma hayatına 1981 yılında Danıştay bünyesinde hâkim olarak başlayan Dr. Kırman Türkiye İş Bankası, Milli Reasürans, Destek Reasürans, Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanlıklarının yanı sıra, birçok şirketin Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuşt. İfa edilen bu görevler bağlamında Denetim Komitesi Başkanlığı ve Teftiş Kurulu sorumluluklarını da üstlenmişti.
Cam sektöründeki bilimsel araştırma katkıları nedeniyle Dr. Kırman’a Uluslararası Cam Komisyonu (ICG) tarafından Başkanlık Ödülü, İtalya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine katkılarından dolayı İtalya Yıldızı Nişanı ve Şövalye ünvanı, Tataristan Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası, Bulgaristan Takdir Madalyası verilmişti.
Soruşturmada 11 tutuklu vardı
Can Holding soruşturmasında holding yetkilileriyle ilgili 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'yönetme', 'kurulan örgüte üye olma', 'suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 121 şirketin mal varlığına el konulmuş ve TMSF kayyım olarak atanmıştı. 11 kişi ise soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.
Kaynak: Gazete Oksijen