21 Nisan 2025, Pazartesi Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 15.04.2025 11:23 | Son Güncelleme: 15.04.2025 17:01

Hermes’in piyasa değeri Louis Vuitton’u geçti

2025’in ilk çeyreğinde cirosu yüzde 3 düşerek 20.3 milyar euroya gerileyen LVMH borsada güne yüzde 8’i aşan düşüşle başladı. Hermes 243.6 milyar euroyla Fransa’nın en değerli şirketi ünvanına sahip oldu
Hermes’in piyasa değeri Louis Vuitton’u geçti
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Lüks moda sektörünün tartışmasız en büyüğü olarak bilinen, bünyesinde 80’e yakın olağanüstü marka barındıran Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) Grubu, 2024 ilk çeyrek satışlarının ardından büyük bir darbe yedi. Pazartesi akşam saatlerinde açıklanan bilançosu beklentilerin altında kalınca, Paris Borsası’nda salı sabahı LVMH hisseleri güne yüzde 8.4’lük düşüşle başladı. Bu fiyat üzerinden piyasa değeri 243.44 milyar euro seviyesine inen LVMH, Fransa’nın en değerli şirketi ünvanını 243.65 milyar euroluk değere sahip olan Hermes’e kaptırdı. (Bu iki piyasa değeri birbirine çok yakın olduğu için hisse senedi fiyatlarındaki binde birlik oynamalar dahi, en değerli şirket ünvanının gün içinde el değiştirmesine yol açabiliyor.)

Pazartesi akşamı açıklanan bilançoya göre LVMH’nin 2025 yılı ilk çeyrek satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşerek 20.3 milyar euro oldu. Analistler satışlarda yatay seyir bekliyordu. 

Louis Vuitton ve Christian Dior’un da içinde bulunduğu LVMH’nin en büyük segmenti olan “moda ve deri ürünler” grubunda geçen yıla göre yüzde 5 düşüşle 10.1 milar euroluk ciro gerçekleşti. “Şarap ve diğer alkollü içkiler” segmenti satışları yüzde 9 düşüşle 1.3 milyar euro, “parfüm ve kozmetik” yüzde 1 düşüşle 2.18 milyar euro, Sephora’nın başı çektiği perakende segmenti ise yine yüzde 1 düşüşle 4.19 milyar euro ciro gerçekleştirdi. Tiffany & Co markasının da yer aldığı “saat ve mücevher” grubu ise satışlarını yüzde 1 artırarak 2.48 milyar euro hasılat yaptı.

LVMH’nin beklenenden daha düşük satış geliri açıklamasının ardından yatan en önemli neden Çin pazarının gerilemesi. Grubun Japonya haricindeki toplam Asya satışları yüzde 11 gerileyerek, toplam satış içindeki payı 3 puan düşüşle yüzde 30’a indi. LVMH’nin satışları ABD’de yüzde 3, Japonya’da yüzde 1 azalırken Avrupa’da yüzde 2 arttı. 

Arnault gizlice hissesini almıştı

Hermès için bu gelişme bağımsız kalma stratejisinin bir zaferi olarak görülüyor. 2010’lu yıllarda LVMH’nin CEO’su Bernard Arnault, Hermès’in hisselerini gizlice topladığını açıklamıştı. Arnault’nun bu hamlesi, Hermès ailesi üyelerinin güçlerini birleştirmesine yol açmış, birkaç yıl içinde Arnault, hisselerini satmak zorunda kalmıştı.

Hermès, LVMH ile arasındaki piyasa değeri farkını istikrarlı bir şekilde kapatıyor. Müşteriler, markanın 8.000 euro'ya kadar satılan gözde Kelly çantalarından birine sahip olmak için aylarca, bazen yıllarca bekleme listesinde kalmaya hazır. Hermès çantaları ikinci el satış piyasasında genellikle daha da yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

Bu ayrıcalık şirketin değerlemesine de yansıyor. Hermès'in hisse senetleri ileriye dönük kazançlarının 50 katından işlem görüyor ki bu da lüks sektöründeki diğer tüm isimlerden çok daha yüksek bir katsayı.

Fiyat artırması gerekmeyecek

Barclays analisti Carole Madjo, “Hermés, markanın benzersiz cazibesi nedeniyle tartışmasız en yüksek fiyatlandırma gücüne sahip” dedi ve Hermés'in Trump'ın gümrük vergilerinin kar marjları üzerindeki etkisini dengelemek için fiyatları rakipleri kadar artırması gerekmeyeceğini ekledi.