25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2022 11:26 | Son Güncelleme: 30.08.2022 11:43

Hintli milyarder Gautam Adani, dünyanın en zengin üçüncü insanı oldu

Hintli iş insanı Gautam Adani, servetinin 137,4 milyar dolara yükselmesiyle dünyanın en zengin üçüncü insanı oldu. Aynı zamanda Adani, Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde ilk üçe giren, ilk Asyalı milyarder oldu
Hintli milyarder Gautam Adani, dünyanın en zengin üçüncü insanı oldu

Birkaç yıl öncesine kadar Hindistan dışında adını çok az insanın duyduğu Gautam Adani, dünyanın en zengin üçüncü insanı oldu. Kömürden önce şansını elmas tüccarı olarak deneyen Adani, Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde ilk üçe yükselmeyi başaran ilk Asyalı oldu. 

Hintli Mukesh Ambani ve Çinli Jack Ma listede bu kadar yükselmedi.  137,4 milyar dolarlık servetiyle Adani, Fransız Bernard Arnault'u geride bıraktı ve şimdi sıralamada ABD'den sadece Elon Musk ve Jeff Bezos'u takip ediyor.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre dünyanın en zengin 5 insanı
Elon Musk    251.4 milyar dolar
Jeff Bezos 153.4 milyar dolar
Gautam Adani 137.4 milyar dolar
Bernard Arnault  136  milyar dolar
Bill Gates  136  milyar dolar

60 yaşındaki Adani, son birkaç yılını kömürden limanlara uzanan holdingini genişleterek, veri merkezlerinden çimento, medya ve alüminyum oksite kadar çok çeşitli alanlara girerek geçirdi. Adani’nin şirketler grubu şu anda Hindistan’nı en büyük özel sektör limanı ve havalimanı işletmecisi, şehir gaz dağıtımcısı ve kömür madencisine sahip. Adani, Avustralya'daki çevreciler tarafından eleştirilirken, Kasım ayında dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olmak için yeşil enerjiye 70 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi.

İmparatorluğu, kayda değer servet kazanımlarını körükleyen dünyanın en büyük holdinglerinden birine dönüştükçe, hızlı büyüme konusunda endişeler arttı. CreditSights bu ayki bir raporda Adani'nin anlaşmalarının ağırlıklı olarak borçla finanse edildiğini söyledi.

Bu yıl servetine 60 milyar dolar ekledi

Hindistan’daki bazı milletvekilleri ve piyasa gözlemcileri, Adani Grubu şirketlerinde şeffaf olmayan hissedar yapıları konusundaki endişelerini de dile getirdiler. Yine de şirketin hisseleri 2020’den bu yana neredeyse yüzde bin yükseldi. Adani sadece 2022'de, herkesi beş kat geçerek servetine 60,9 milyar dolar ekledi.  Adani ilk olarak Şubat ayında Mukesh Ambani’yi en zengin Asyalı olarak geride bıraktı. Geçen ay da Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin dördüncü insanı oldu.