04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2022 11:29 | Son Güncelleme: 22.07.2022 12:32

Hintli milyarder Gautam Adani, Bill Gates'i geçerek dünyanın en zengin dördüncü insanı oldu

Hintli iş insanı Gautam Adani, dünyanın en zengin insanları listesinde Bill Gates'i geçti. Adani'nin net serveti 112,5 milyar dolara yükseldi
Hintli milyarder Gautam Adani, Bill Gates'i geçerek dünyanın en zengin dördüncü insanı oldu

Hintli milyarder sanayici Gautam Adani, bu yıl servetine 36 milyar dolar ekleyerek en fazla yatırım yapan kişi oldu. Bill Gates'in servetinin hayırsever bağışlarını hızlandırmasıyla küçülmesi ile birlikte Adani, Gates’in yerini aldı. 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Adani'nin net serveti perşembe günü 112,5 milyar dolara yükselerek Microsoft'un kurucu ortağını 230 milyon dolar geride bıraktı. Hintli iş insanı bu yıl servetine herkesten fazla 36 milyar dolar eklerken, Gates'in serveti hayırsever bağışlarını hızlandırması ve teknoloji hisselerinin satılmasıyla küçüldü. 

İmparatorluğunu tarım ticareti, kömür ve limanlar üzerine kuran Adani, geleneksel olarak ABD'li teknoloji girişimcilerinin hakim olduğu servet sıralamasında yükseliyor. Çalışmalarını yeşil enerji, havaalanları, veri merkezleri, dijital hizmetler ve medya alanlarında hızla çeşitlendiren Adani, stratejisini Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ulus inşası gündemiyle uyumlu hale getiriyor.

Nisan ayında seçkinler kulübüne katıldı

Kendi adını taşıyan Adani grubunda yer alan şirketlerin, Fransız TotalEnergies SE ve Warburg Pincus gibi küresel yatırımcılardan ilgi toplaması ile hisseleri arttı. 1980'lerin sonunda bir tarım ticareti şirketiyle işe başlayan birinci nesil girişimci ve üniversite terk olan Adani değişik alanlara yöneldikçe servetinin neredeyse tamamını son iki yılda topladı. Nisan ayında servetini 100 milyar doların üzerine çıkardı ve Elon Musk ve Jeff Bezos'un da aralarında bulunduğu seçkinler kulübüne katıldı.

Kasım ayında, 2030 yılına kadar yeşil enerji değer zincirine 70 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi. Ancak bu taahhüt, Adani’nin grubunun Avustralya'daki Carmichael kömür madeni projesinin geliştirilmesine yaptığı yatırım göz önüne alındığında çevreciler tarafından sıklıkla eleştiriliyor. İş insanı son zamanlarda, Suudi petrol devinden hisse satın alma olasılığı da dahil olmak üzere Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Aramco ile potansiyel ortaklıkları araştırıyor.

Büyük çimento üreticisi Holcim Ltd'nin Hindistan'daki çimento işletmelerini 10,5 milyar dolara satın aldı ve Güney Kore'nin çelik üreticisi Posco ile iş fırsatlarını araştırmak için bir anlaşma imzaladı. Nisan ayında grubun en önemli şirketi olan Adani Enterprises Ltd. yeni bir medya yan kuruluşu kurduğunu açıklayarak hızla büyüyen yerel eğlence piyasasına girme hedefinin sinyallerini verdi.

Adani de bağışları artırdı

Adani’nin yükselişi, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının hayırseverlik faaliyetlerini artırdığı bir döneme denk geldi. Gates bu ayın başlarında vakfına 20 milyar dolar göndereceğini ve bunun eski eşiyle birlikte 2021'de söz verdikleri 15 milyar doları fazlasıyla karşılayacağını söyledi. Gates bu açıklamayı yaptığında geçen yılki vaat, servet endeksine dahil edilmişti ve yeni vaat için bu yükümlülüğe 5 milyar dolar daha eklenerek Gates'in net serveti Adani'nin hemen altına düştü. 

​​Sıralamada 7 numaraya gerileyen Amerikalı iş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett, sadece Haziran ayında 3,1 milyar dolar olmak üzere hayır kurumlarına 35 milyar dolardan fazla bağışta bulundu.
Adani de hayırsever bağışlarını arttırdı. Haziran ayında 60. doğum günü adına çeşitli sosyal sorunlar için 7,7 milyar dolar bağışta bulunma sözü verdi.

(Kaynak: Bloomberg)