15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2023 22:25 | Son Güncelleme: 13.04.2023 22:45

İhracatı sert yükselen Çin ekonomisi duvara çarpabilir

Elektrikli araçlara olan büyük talebin de etkisiyle Çin'de Mart ayında ihracatta büyük bir artış yaşanırken, uzmanlar ise bu tablonun yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor
İhracatı sert yükselen Çin ekonomisi duvara çarpabilir

Mart ayında ihracat bir yıl öncesine kıyasla %14,8 artarak beş ay üst üste düşüş gösterdi ve Reuters anketinde %7,0 düşüş öngören ekonomistleri şaşırttı. Ancak analistler, sıçramanın daha çok ihracatçıların geçtiğimiz aylarda pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan birikmiş siparişleri yerine getirmek için acele etmesiyle ilgili olduğunu söylüyor ve küresel talep görünümünün durgun kaldığı uyarısında bulunuyor.

Birikmiş siparişler ihracatı tırmandırdı

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang yaptığı açıklamada şu sözleri kaydetti:

"Aralık ve Ocak aylarındaki Covid-19 salgını dalgası muhtemelen fabrikaların stoklarını tüketti. Şimdi fabrikalar tam kapasite çalıştığından, geçmişten gelen birikmiş siparişleri yakaladı. Zayıf küresel makro görünüm göz önüne alındığında, güçlü ihracat artışının devam etmesi pek mümkün görünmüyor" 

Tarım ürünleri de destekliyor

Bu arada, ithalat beklenenden daha az düşerken, ekonomistler başta soya fasulyesi olmak üzere tarım ürünleri alımındaki hızlanmanın bir miktar destek sağladığına işaret etti. İthalat sadece %1,4 düşerek %5,0'lık düşüş tahmininden ve önceki iki aydaki %10,2'lik daralmadan daha küçük bir düşüş gösterdi. Ay içinde ham petrol, demir cevheri ve soya fasulyesi ithalatındaki artışlar bakır ithalatındaki düşüşle dengelendi.

Çin'in emtia talebinin bir göstergesi olarak görülen Avustralya doları hafifçe yükselmesine rağmen, yatırımcılar görünüm konusunda temkinli kalmaya devam ettiği için finansal piyasalar iyimser ihracat verilerinden pek etkilenmedi.

Koşullar ileride daha da kötüleşebilir

Reuters'ın haberine göre Gümrük Genel İdaresi sözcüsü Lv Daliang, Çin'in ihracattaki yukarı yönlü sürprizini elektrikli araçlara, güneş enerjisi ürünlerine ve lityum pillere yönelik talebin güçlü olmasına bağladı. Bununla birlikte, koşulların ileride daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Lv Perşembe günü Pekin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dış ortam şu anda hala ciddi ve karmaşık" dedi ve ekledi: "Durgun dış talep ve jeopolitik faktörler Çin'in ticaret gelişimine daha büyük zorluklar getirecek"

Çin'in güçlü performansı, 2023'ün ilk birkaç ayında ihracatlarında düşüş görülen Güney Kore ve Vietnam gibi diğer Asyalı ihracatçılarla tezat oluştururken bu durumun sürdürülebileceğine dair şüphelere katkıda bulunuyor.

Bu toparlanmanın kalıcı olması güç

Capital Economics analistleri bir notta, "Dış talep için hala kasvetli olan görünüm göz önüne alındığında bu toparlanmanın sürdürüleceğine ikna olmadık" sözlerini kaydederken şu noktaya dikkat çekildi:

"Gelişmiş ekonomilerin çoğunun bu yıl resesyona girmesini bekliyoruz ve Çin ihracatındaki gerilemenin bu yılın sonlarına doğru dibe ulaşmadan önce hala bir yol kat etmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Fabrika anketleri Mart ayında ihracat siparişlerinin düştüğünü gösterirken, Çin'in yeniden açılmasından faydalanan hizmet sektörü için iyimser görünüme tezat oluşturdu.

Ticareti büyütmek için her yöntemi deneyin

Çin'in yeni atanan başbakanı Li Qiang geçen hafta yapılan kabine toplantısında yetkililerin gelişmiş ekonomilerle ticareti büyütmek için "her yöntemi denemeleri" ve şirketleri Güneydoğu Asya gibi yükselen piyasa ekonomilerini daha fazla keşfetmeye zorlamaları gerektiğini söyledi.

Pekin yönetimi, geçtiğimiz yıl ağır pandemi kontrollerinin ekonomiyi son on yılların en yavaş oranlarından birine düşürmesinin ardından bu yıl gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) için %5 civarında bir büyüme hedefi belirledi. GSYİH geçen yıl sadece %3 arttı.