27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2023 20:42 | Son Güncelleme: 13.04.2023 21:14

OPEC+ ülkeleri üretimi kıstı: Petrolde arz açığı krizi kapıda

OPEC'ten paylaşılan verilere göre OPEC+ ülkeleri tarafından geçen hafta kabul edilen petrol arz kesintileri küresel piyasaları yılın ilerleyen dönemlerinde ciddi bir arz açığı kriziyle baş başa bırakacak
OPEC+ ülkeleri üretimi kıstı: Petrolde arz açığı krizi kapıda

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) sonra raporunda yer alan rakamlara göre, Suudi Arabistan ve ortakları tarafından açıklanan kesintiler sonucunda dördüncü çeyrekte dünya piyasaları günde yaklaşık 2 milyon varil arz eksikliği yaşayabilir. 

Bloomberg'in haberine göre Riyad ve ortakları 2 Nisan'da açıkladıkları arz kesintileriyle ham petrol tüccarlarını şaşkına çevirirken, bu kararlarıyla birlikte fiyatların yükselmesine yol açtı. OPEC yetkilileri bu hamlenin spekülatörleri petrol fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için gerekli olduğunu söylerken, tüketici ülkelere tavsiyelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) kararı kötü bir sürpriz olarak nitelendirdi. 

Petrol fiyatları 100 doları görebilir

Kesintilerin açıklanmasından bu yana vadeli petrol kontratları Londra'da varil başına 87 dolara tırmandı. Bu durum enflasyon ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin korkuları canlandırırken OPEC+ koalisyonunun 23 üyesinin gelirlerini de artırdı. Bazı tahminciler petroldeki bu tablonun değişmemesi halinde fiyatların 100 doları bulabileceğine dikkat çekiyor.

Üretimi kısma kararının gerekçeleri

OPEC'in Viyana merkezli araştırma departmanının Perşembe günkü raporu, bu çeyrek için öngörülen arz fazlasını kısıtlamak için bazı gerekçeler sunuyor. Petrol stokları beş yıllık ortalamanın üzerinde ve OPEC'in 13 üyesinin mevcut üretimi Nisan'dan Haziran'a kadar ihtiyaç duyulandan günde yaklaşık 300 bin varil daha fazla, bu da günde 28,8 milyon varil demek.

Ancak yılın ikinci yarısında dünya piyasaları önemli ölçüde daralacak. OPEC zaten yaz boyunca bir arz açığının ortaya çıkmasını bekliyordu ve yeni açıklanan kesintiler bu açığı daha da belirgin hale getirecek.

Kesintiler piyasanın istikrarı için uygulandı

OPEC+ kesintileri "piyasanın istikrarını desteklemeyi amaçlayan ihtiyati bir tedbir" olarak tanımlarken, grup bu yıl küresel petrol talebinde önemli bir artış öngörmeye devam ediyor. Tüketimin günde 2,3 milyon varil artarak salgın öncesi seviyeleri aşacağını ve günde 101,89 milyon varile ulaşarak rekor kıracağını öngörüyor.

Uygulamada OPEC'in üretimi kısma kararının ilan edilenden daha az olması bekleniyor çünkü bazı üyeler zaten hedef seviyelerinin altında pompalama yapıyor. Ancak sadece grubun çekirdek Körfez ülkeleri anlaşmayı uygulasa bile, OPEC üretiminin günde yaklaşık 28 milyon varile düşmesi gerekiyor. Bu da örgütün üçüncü çeyrekte ihtiyaç duyulacağını düşündüğünden günde yaklaşık 1,6 milyon daha az ve dördüncü çeyrekte gerekenden en az 2 milyon daha az.

Rapora göre, grubun ham petrol talebinin yılın son üç ayında günde 30,3 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Rusya da üretimi 750 bin varil kısacak

OPEC'in hesaplamaları Rusya'nın arzının bu yıl günde ortalama 750 bin varil azalacağını ve bu çeyrekte keskin bir düşüş yaşayacağını varsayıyor. Bu, Moskova tarafından kısa süre önce taahhüt edilen günde 500 bin varillik azaltımdan çok daha büyük bir düşüş.

Rusya'nın petrol ihracatı, işgalle ilgili uluslararası kınamalara karşılık verme sözlerine rağmen ısrarlı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı, ancak son nakliye verilerindeki yavaşlama, yaptırımların etkisini yansıtıyor olabilir.

Gözler Haziran'da yapılacak OPEC+ toplantısında

OPEC+ ittifakının Haziran ayı başında yapacağı toplantıda yılın ikinci yarısı için üretim politikasını gözden geçirmesi planlanıyor.