04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2022 10:30 | Son Güncelleme: 14.03.2022 10:37

IMF Başkanı Georgieva: Rusya temerrüde düşebilir ama küresel bir mali kriz şimdilik yaşanmaz

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan mali yaptırımlar nedeniyle temerrüde düşebileceğini, ancak bunun küresel bir mali krizi "şimdilik" tetiklemeyeceğini söyledi
IMF Başkanı Georgieva: Rusya temerrüde düşebilir ama küresel bir mali kriz şimdilik yaşanmaz

CBS'nin Face the Nation programına katılan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu ve bu yıl ülke ekonomisinde 'derin bir durgunluğa' neden olacağını söyledi.

"Komşu ülkeleri de ağır şekilde etkileyecek"

Savaş ve yaptırımların, Rusya'nın enerji kaynaklarına bağımlı olan komşu ülkeleri de ağır şekilde etkileyeceğini dile getiren IMF Başkanı, savaşın şimdiden mülteci dalgasıyla sonuçlandığını ifade etti.

"Temerrüt artık ihtimal dışı değil"

Georgieva, yaptırımların Rusya'nın kaynaklarına erişme ve borçlarını ödeme kabiliyetini de sınırlamasından dolayı temerrüttün artık ihtimal dışı görülmediğini kaydetti. Böyle bir temerrütün dünya çapında bir finansal krizi tetikleyip tetikleyemeyeceği sorulduğunda, "Şimdilik hayır" dedi. Bununla birlikte IMF'nin savaş nedeniyle 2022'de yüzde 4,4'lük küresel ekonomik büyüme tahminini düşüreceğini açıkladı.

Rusya Maliye Bakanı Siluanov'da suçlama

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, kamu borçlarını ödeyecek yeterli fonlara sahip olduklarını belirterek, “Rusya’nın döviz hesaplarının dondurulması, yabancı ülkelerin Rusya’yı yapay bir şekilde temerrüde düşürme girişimi olarak değerlendirebilir” dedi.

Siluanov, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın kamu borcunu Rusya Merkez Bankası döviz kuru üzerinden ruble ile ödeyebileceğini söyledi. Bunun, 2018’den sonra düzenlenen eurobond'larda doğrudan mümkün olduğuna işaret eden Silanov, “Rusya'nın kamu borcu yükümlülüklerini yerine getiremediğine ilişkin açıklamalar gerçekle örtüşmemektedir. Yükümlülüklerimizi yerine getirmek için gerekli miktarda fona sahibiz” ifadelerini kullandı.

Batılı ülkelerin, Rusya’nın uluslararası rezervlerine erişimini kısıtlanmasına da tepki gösteren Silanuov, “Rusya’nın döviz hesaplarının dondurulması, yabancı ülkelerin Rusya’yı yapay bir şekilde temerrüde düşürme girişimi olarak değerlendirebilir” dedi.