27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 15:35 | Son Güncelleme: 13.02.2024 15:42

İngiltere çay kriziyle karşı karşıya: Husi saldırılarından etkilenecek ilk ürün

Yemenli Husilerin Kızıldeniz’deki kargo gemilerine gerçekleştirdiği saldırılar gıda tedarik zincirini tehdit ediyor. Reuters, saldırılar nedeniyle İngiltere’nin çay kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu yazdı
İngiltere çay kriziyle karşı karşıya: Husi saldırılarından etkilenecek ilk ürün

Kızıldeniz’deki Husi saldırılarının gıda nakliyesinde tedarik sorunu çıkarmasının ardından İngilizler çay kıtlığıyla karşı karşıya kalabilir. İngiliz Perakende Konsorsiyumu, bazı siyah çay ürünlerinin nakliyesinde geçici kesinti görüldüğünü söyledi. Ülkenin en büyük iki süpermarket grubu web sitelerinde bol miktarda stok gösterse de Kızıldeniz’deki nakliye kesintilerinin boyutu tüketicilerin Avrupa’da rafları boş görüp göremeyeceğini belirleyecek.

İlk kez gıda için uyarı yapıldı

Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının Asya ile Avrupa arasındaki ticareti yavaşlatmasının ardından giyim perakendecilerinden gelen birkaç uyarı sonrası ilk kez gıda için gecikme uyarısı yapıldı.

Dünyanın beşinci büyük çay ithalatçısı olan İngiltere, ithalatının yarısından fazlasını Kenya ve Hindistan'dan alıyor ve bu da ülkeyi Kızıldeniz yoluna bağımlı kılıyor. İhracat ve Uluslararası Ticaret Enstitüsü'ne (IEIT) göre işlenmemiş çay, işlenmek ve paketlenmek üzere Birleşik Krallık'a gönderiliyor ve bu da Britanya'nın dünyanın en büyük 10'uncu ihracatçısı olmasına yardımcı oluyor.

“Tüketiciler üzerindeki etkisi minimum olacak”

Büyük süpermarket gruplarını temsil eden İngiliz Perakende Konsorsiyumu'nun gıda ve sürdürülebilirlik direktörü Andrew Opie, "Bazı siyah çay üretim hatlarında geçici bir kesinti var, ancak perakendeciler önemli zorluklar beklemediğinden tüketiciler üzerindeki etkisi minimum düzeyde olacak" dedi.

Tedarik krizine yakalanan ilk ürün olabilir

IEIT genel müdürü Marco Forgione, çayın tedarik zinciri krizine yakalanan birçok üründen ilki olabileceğini söyledi. Ümit Burnu çevresindeki alternatif nakliye rotası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden geçişe kıyasla yolculuğa 10-14 gün daha ekleyebiliyor. Next, Pepco Group, Primark ve Matalan gibi Britanya’nın büyük giyim perakendecileri, Kızıldeniz’deki nakliye sorunlarının potansiyel etkisine karşı uyarı yapmıştı.