19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 21:20 | Son Güncelleme: 03.01.2024 21:23

Kızıldeniz kaynıyor: Dümeni Ümit Burnu'na kıran dev şirketin hisseleri değerleniyor

Denizcilik devi Maersk'in Husilerin saldırılarda bulunduğu Kızıldeniz'e seyahati durdurma kararını almasıyla birlikte şirket hisselerinde yükseliş gördü, navlun fiyatları da arttı
Kızıldeniz kaynıyor: Dümeni Ümit Burnu'na kıran dev şirketin hisseleri değerleniyor

Danimarkalı merkezli deniz taşımacılığı devi Maersk, Avrupa'nın Stoxx 600 listesinde zirveye yerleşti.
Kopenhag'da işlem gören hisseler, Salı günü yüzde 6,4'lük yükseliş görerek zirveye çıkarken, günü yüzde 5,1 artışla kapattı. Alman Hapag-Lloyd'un hisseleri de Maersk'e eşlik ederek yükseldi.

Goldman Sachs analistleri Kızıldeniz'da yaşananları göz önünde buludurarak sadece bir gecede Maersk'in notunu "SAT" seviyesinden "NÖTR" seviyesine yükseltti. Yayınlanan bir notta, küresel nakliye rotalarının kesintiye uğraması ve Çin'in Ay Yeni Yılı öncesi dönemde yaşanacak yoğunluk nedeniyle navlun oranlarındaki artışın önümüzdeki haftalarda da devam edebileceği belirtildi.

Maersk dümeni Ümit Burnu'na kırdı

Maersk, personeli için kabul edilemez bir risk olduğunu gerekçe göstererek 19 Aralık'ta gemilerini Güney Afrika çevresindeki Ümit Burnu rotasına yönlendirmeye başladı. Bu şekilde, çeşitli taşıyıcılara ve ülkelere ait gemilerin Yemen'deki Husiler tarafından hedef alındığı Kızıldeniz rotadan çıkarılıyor.

Ancak bu aynı zamanda Mısır'ın Süveyş kanalına erişimin olmaması anlamına geliyor ki bu da Asya ve Avrupa arasındaki seferlere yaklaşık yüzde 30'luk bir ek maliyet oluşacağı anlamına geliyor, küresel konteyner kapasitesini kısıtlıyor.

ABD'nin çabaları yetersiz kaldı

Saldırıları engellemek için ABD öncülüğünde yürütülen askeri çabalara rağmen belirsizlik sürüyor. Maersk Süveyş rotasına geri dönmeye çalışsa da gemilerinden birinin füzeler ve küçük botlar tarafından hedef alınmasının ardından Kızıldeniz'i tamamen terk etti.

Navlun fiyatları üç katına çıktı

Goldman Sachs analistleri, Asya-Avrupa'nın Maersk'in en büyük ticaret hattı olduğunu ve rotadaki navlun oranlarının Aralık başındaki seviyelerinden yaklaşık üç katına çıktığını belirtti. Panama Kanalı'ndaki kuraklık da küresel ticareti sekteye uğratıyor.

Diğer yandan analistler şu anda, navlun fiyatlarında büyük bir artışa rağmen, küresel olarak tedarik zinciri kesintisi ve kapasite kısıtlaması öngörmüyor. Bunun nedeni büyük ölçüde denizcilik sektörünün son zamanlarda arz fazlası durumunda olması.

Borsaya kote olmayan Fransız denizcilik grubu CMA CGM Salı günü yaptığı açıklamada Asya'dan Akdeniz bölgesine konteyner taşımacılığı ücretlerinin 15 Ocak'tan itibaren 1 Ocak'a kıyasla yüzde 100'e varan oranda artacağını belirtti.

Zayıf talebe rağmen hisseler yükseliyor

Sydbank'ın kıdemli analisti Mikkel Emil Jensen Çarşamba günü CNBC'nin "Squawk Box Europe" programına verdiği demeçte Kızıldeniz meselesinin "taşıyıcılar için mali açıdan iyi" olduğunu söyledi ve  "Talebin çok güçlü olmadığı bir dönemde piyasada daha yüksek değerde işlem görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Navlun ücretlerinin önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Jensen, "Afrika'yı dolaşmanın maliyetinden daha fazla artacak" yorumunu yaparken bunun tüketiciler üzerindeki etkisini de anlattı. Jensen, "Transit sürelerinin artması, güvenilirliğin kötüleşmesi ve fiyatlarda potansiyel bir artışın olması muhtemel" dedi.