16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 10:23 | Son Güncelleme: 12.06.2023 10:52

Inter Miami altın madenini buldu: Messi'nin yeni takımının arkasındaki milyarder kim?

PSG'den ayrılan yıldız futbolcu Lionel Messi geçen hafta MLS ekiplerinden Inter Miami ile anlaştığını duyurdu. Böylelikle Inter Miami'nin milyarder sahibi altın çocuğunu bulmuş oldu. Peki Messi'nin yeni takımının arkasındaki milyarder Jorge Mas kim? Forbes Kübalı iş insanını yazdı
Fotoğraf: Twitter / Jorge Mas
Fotoğraf: Twitter / Jorge Mas

Major League Soccer'dan (MLS) yapılan açıklamaya göre, David Beckham tarafından kurulan ve şu anda Kübalı-Amerikalı işadamı Jorge Mas ve kardeşi Jose Mas'ın sahibi olduğu MLS takımı Inter Miami, pek çok kişinin dünyanın en iyi futbolcusu olarak nitelendirdiği Lionel Messi ile sözleşme imzalama aşamasında. Ülkesi Arjantin'i Dünya Kupası zaferine taşıyan Messi, henüz nihai bir anlaşma imzalanmamış olsa da Miami yolcusu.

2021'de Inter Miami FC'nin CEO'su ve yönetici sahibi olan 60 yaşındaki Mas, şimdi 35 yaşındaki Messi'nin Miami'yi Güney Florida'da değil, Amerika'da da futbolun kapısı yapma hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olabileceğini umuyor. Ancak hem Messi hem de Mas için peri masalı gibi bir sezon olmayabilir.

Babası Fidel Castro hükümetinden kaçtı

Forbes'un net servetinin 1,3 milyar dolar olduğunu tahmin ettiği Jorge Mas hayatı boyunca zor aşamalardan geçti. New York Times'a göre Mas, 1997'de vefat eden babası Jorge Mas Canosa'nın Fidel Castro hükümetinden kaçmak için ülkesi Küba'dan kaçmasından sadece üç yıl sonra, 1963 yılında Miami'de doğdu. Mas Canosa, ABD'ye geldikten sonra CIA tarafından eğitilen Kübalı sürgünler gücüne katıldı. Jorge doğmadan önce, babası 1961'de Domuzlar Körfezi İşgali'ne katıldı ancak gemisinin sahile demirlenmesine izin verilmediği için karaya çıkamadı.

Jorge Mas'ın çocukluğu sırasında ABD Ordusu'nda kısa bir süre görev yaptıktan sonra Mas Canosa iş hayatına atıldı. 1969 yılında 50 bin dolar kredi kullanarak Iglesias y Torres adlı küçük bir Porto Riko telefon şirketini satın aldı ve ABD pazarına girmeyi umarak şirketin adını Church & Tower olarak değiştirdi.

Şirketin uluslararası hale gelmesinde büyük rolü var

Jorge, 1984 yılında babasının şirketinde çalışmaya başladı ve o dönemde bu şirket esas olarak kablo döşeme ve telefon direklerinin kurulumundan sorumluydu. Jorge 1994 yılında Church & Tower'ı babasından devraldı ve MasTec olarak yeniden adlandırılan Miami merkezli firmayı şu anda enerji, kamu hizmetleri ve iletişim altyapısı için kurulum, inşaat ve bakım sağlayan çok uluslu bir inşaat devine dönüştürdü. Şirketi devraldıktan kısa bir süre sonra Brezilya, İspanya, Şili, Peru ve Messi'nin memleketi Arjantin gibi ülkelerde bir dizi telekom altyapı firması satın alan Mas, şirketin uluslararası bir şirket haline gelmesinden büyük ölçüde sorumlu.

Hispaniklerin yönettiği en büyük ABD şirketlerinden biri

MasTec 2022 yılında 9,8 milyar dolar gelir elde ederek Hispaniklerin yönettiği en büyük ABD şirketlerinden biri haline geldi. New York Borsası'nda işlem gören hisselerin yaklaşık yüzde 15'ine sahip olan MasTec'in şu anda 1,2 milyar dolar değerinde bir hissesi bulunuyor. Mas, 1990 yılında Neff Rentals adında bir şirketin kurucu ortağı oldu ve güney Florida'da tek bir mağazadan 80 şubeye ulaşan bir inşaat ekipmanı ve alet kiralama işi kurdu. Şirketi 1998 yılında halka açtı, 2003 yılında borsadan çıkardı ve 2005 yılında 510 milyon dolara sattı.

Inter Miami'yi David Beckham'dan satın aldı

Mas, 2018 yılında, İngiliz futbol yıldızı David Beckham'ın da yer aldığı yeni kurulan Inter Miami takımını satın aldığında profesyonel sporlara girmeye başladı. Üç yıl sonra, 2021'de Mas, Sprint CEO'su Marcelo Claure ve Softbank CEO'su Masayoshi Son'dan takımın çoğunluk hissesini devralmak için kardeşi Jose Mas ile bir satın alma işlemi gerçekleştirdi.

MLS’nin en değerli 11. takımı

Mas, 2021 yılından bu yana takımın CEO'su ve yönetici sahibi olarak görev yaparken, Beckham ve Jose Mas ortak olarak devam ediyor. Özel sermaye şirketi Ares Management de 2021 yılında takımdan bir hisse satın aldı. Şubat ayında Forbes, Inter Miami'ye 600 milyon dolar değer biçerek takımı MLS'in en değerli 11. takımı haline getirdi. Mas aynı zamanda 1981 yılında babası tarafından kurulan ve Miami, Florida'daki Kübalı toplum üyelerine yardım etmeye odaklanan bir grup olan Küba Amerikan Ulusal Vakfı'nın da başkanı.