19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2023 13:20 | Son Güncelleme: 08.06.2023 13:32

Wall Street Journal yazdı: Messi'nin anlaşması için Apple ve Adidas devreye girdi

Suudi Arabistan'ın ilgisini dağıtan Amerikan kulübü, Arjantin'in Dünya Kupası şampiyonunu ABD'ye getirmek için ligin en büyük sponsorları Apple ve Adidas'ı harekete geçirdi. Wall Street Journal, Messi anlaşmasının ayrıntılarını yazdı
Wall Street Journal yazdı: Messi'nin anlaşması için Apple ve Adidas devreye girdi

David Beckham 2018'de Major League Soccer'ın genişleme takımı olan Inter Miami adlı yeni projesini tanıttığı gün, tüm zamanların en büyük oyuncularından birinden bir mesaj aldı. Bir sosyal medya paylaşımında onu tebrik eden Lionel Messi, "Kim bilir, belki birkaç yıl sonra bana bir yüzük verirsin" ifadelerini kullandı.

Anlaşma bu yaz tamamlanacak

Beş yıl sonra Beckham kararını verdi. Çarşamba günü Messi kariyerinin bir sonraki adımını Amerika'da atacağını açıklayarak, ligin en sarsıcı anlaşmasına imza attı. Dünyanın en iyi oyuncusu olarak Ballon d'Or ödülünü yedi kez kazanan Messi, kendisini küresel bir süperstar yapan Barcelona'ya dönmeyi umduğunu söyledi. Ancak bu seçenek imkansız hale gelince MLS'i seçti. Ligten yapılan açıklamada resmi bir anlaşmanın sonuçlandırılması için çalışmaların devam ettiği ancak anlaşmanın bu yaz tamamlanmasını beklendiği belirtildi.

Barcelona'da iki spor gazetesi tarafından yayınlanan bir röportajda 35 yaşındaki Messi, "Miami'ye gitmeye karar verdim. Eğer Barcelona işi yürümezse, Avrupa'dan ayrılmak, spot ışıklarından uzaklaşmak ve ailemi daha fazla düşünmek istedim" ifadelerini kullandım. 

Tek maaşı Inter Miami'den olmayacak

Inter Miami Messi'nin sözleşme şartlarını açıklamadı ancak anlaşmayı bilen bir kişiye göre anlaşma lig tarihindeki en ayrıntılı anlaşmalardan biri olarak olduğu söyleniyor. Wall Street Journal'a konuşan kaynağa göre Messi sadece Inter Miami'den maaş almayacak aynı zamanda MLS'ni en büyük iki ticari ortağı Apple ve Adidas'tan da ödeme alacak. 

Apple geçtiğimiz yıl MLS ile 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma yaparak 10 yıl boyunca 100'den fazla ülkede ligin özel yayıncısı oldu ve maçları abonelikki Apple TV+ platformunda MLS Season Pass aracılığıyla yayınladı. Messi, anlaşmanın şartlarına göre, lig için yapılan tüm yeni aboneliklerden yüzde alacak. Salı günü, Inter Miami transferi kamuoyuna açıklanmadan önce, Apple Messi ile dört bölümlük bir belgesel dizisi üzerinde işbirliği yaptığını da duyurdu. 

Adidas ise 2006 yılından bu yana Messi'ye sponsorluk yapıyor ve 2017 yılında Messi ile ömür boyu sürecek bir sözleşme imzaladı. Spor giyim şirketlerinin büyük futbol transferlerine maddi katkıda bulunması alışılmadık bir durum değil. Bu senaryoda Adidas, MLS'deki tüm formaları ve maç toplarını tedarik ettiği için en ünlü yüzlerinin markanın ekipmanlarından başka bir şeyle görülmeyeceğini garanti etme fırsatına sahip. Adidas anlaşmanın detaylarına ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hisse alma opsiyonu

Messi'nin Inter Miami'nin pembe formasıyla ilk maçı, Meksika kulübü Cruz Azul'un Lig Kupası'nda karşılaşmak üzere Florida'ya gittiği 21 Temmuz'da olabilir. Messi için Inter Miami anlaşmasının kısa vadeli değeri nakit akışı ve Amerika'da daha fazla tanınmak. Ancak bu hamle aynı zamanda daha uzun vadeli bir yatırımın da kapısını açıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Miami sözleşmesi Messi'ye emekli olduğunda kulüpten hisse satın alma opsiyonu veriyor. Bu madde Beckham'ın 2007'de yaptığı ve 11 yıl sonra bir genişleme takımı kurmasının önünü açan anlaşmayı yansıtıyor.

MLS, Inter Miami, ligin yayıncı kuruluşu ve en büyük forma sponsoru tarafından alınan bu önlemlerin tek bir oyuncunun satın anlaşmasında kullanılmasının eşi benzeri görülmedi. Ancak Messi'nin durumunda, Suudi Arabistan'daki bazı yüksek motivasyonlu alıcıları savuşturmak için de çok önemliydi.

En çok kazanan oyuncu 14 milyon dolar alıyor

Messi'yle yapılan görüşmelerin başından beri MLS'in, Messi'nin ezeli rakibi Cristiano Ronaldo'nun şu anda yılda 100 milyon doların üzerinde kazandığı Suudi Arabistan'da sunulan zenginliklerle salt maaş açısından asla rekabet edemeyeceği açıktı. Sözleşmesini bilen bir kişiye göre ligin en çok kazanan oyuncusu Toronto FC forveti Lorenzo Insigne, maaşı ve çeşitli promosyon anlaşmalarıyla birlikte sezonda yaklaşık 14 milyon dolar kazanıyor. MLS Oyuncular Birliği tarafından yayınlanan verilere göre MLS'deki en yüksek taban maaşlar 7 milyon ila 8 milyon dolar arasında.

Messi'nin Suudi Arabistan'a katılacağı spekülasyonları oldukça fazlaydı. Söylentiler, Suudi Kamu Yatırım Fonu'nun ligdeki dört takımın kontrolünü ele geçirerek büyük futbol yıldızlarının çılgın bir alışveriş çılgınlığını finanse etmesiyle daha da yoğunlaştı. Ancak Messi'nin temsilcileri, yani babası Jorge Messi ve Beckham'ın Inter Miami'si arasındaki görüşmeler, PSG'nin sezonun son maçından sonra ve Barcelona'nın Messi'yi hala karşılayamayacağının anlaşılmasıyla son günlerde hızlandı. 

Messi'nin MLS'de gerçekten büyük paralar kazanıp kazanamayacağı çok önemli değil. Ligin gelmiş geçmiş en büyük marka çalışması onu son derece vasat sonuçlar alan ve kısa süre önce teknik direktörünü kovan bir takıma getirecek. Üç yıllık varoluşunda Inter Miami hiçbir zaman 12. sıradan daha iyisine ulaşamadı. Kulübün Fort Lauderdale'deki stadyumunda pandemi sonrası ortalama seyirci sayısı 13 bin 700 civarındaydı. Barcelona'da yetişen ve Suudi Arabistan'ı reddeden Arjantinli futbolcu Messi'nin Güney Florida'ya gitmesiyle bu sayının artacağı kesin.