03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2023 09:53 | Son Güncelleme: 03.08.2023 18:18

İsviçreli dev banka küçülüyor: İşten çıkarmalar başladı Houston ofisi de kapatılıyor

UBS Group, devraldığı Credit Suisse'in yatırım bankasındaki çalışanlarını bu hafta işten çıkarmaya başlıyor. Şirket, Credit Suisse'in Houston'daki ofisini de kapatma kararı aldı
İsviçreli dev banka küçülüyor: İşten çıkarmalar başladı Houston ofisi de kapatılıyor

Credit Suisse Group AG, bankanın UBS Group AG tarafından acil olarak devralınmasının bir parçası olarak Houston'daki ofisini kapatıyor. Bu hamle, diğer firmaların petrol ve gaz bankacılığı işine girdiği bir dönemde İsviçre bankasının enerji anlaşmalarında aktif bir rol oynamaya devam edip etmeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

Bloomberg'in haberine göre konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, UBS'in çoğunlukla hidrojen dahil temiz enerji teknolojilerini kapsayan Houston yatırım bankacılığı ofisini de kapattığını söyledi. Söz konusu kişiler, faaliyetlerin New York gibi diğer lokasyonlardan sağlanacağını söyledi. UBS'in Houston ofisindeki sınırlı sayıdaki genel müdürün akıbeti ise belirsiz.

Credit Suisse'deki bankacılar, Parsely Energy'nin halka açılması ve yıllar sonra petrol sondaj şirketinin kaya petrolü devi Scott Sheffield liderliğindeki Pioneer Natural Resources tarafından yaklaşık 7,6 milyar dolara satın alınmasında danışmanlık yapmak da dahil olmak üzere birçok yüksek profilli işleme öncülük etmişti.

Credit Suisse ayrıca Teksas merkezli Diamondback Energy'yi de piyasaya sundu ve sondaj şirketi şu anda Kuzey Amerika'nın en verimli petrol sahası olan Permian Basin'de bulunan en büyük Fortune 500 şirketi.

 

Mart ayında bankanın UBS ile zorunlu birleşmesinin açıklanmasından bu yana çok sayıda Credit Suisse bankacısı işten ayrıldı.

İşgücünün yarısıyla yollarını ayırıyor

UBS, Credit Suisse'in 45 bin kişilik işgücünün yarısından fazlasını Temmuz ayından itibaren azaltmayı planlıyor ve bundan en çok etkilenen birim ticaret ve yatırım bankacılığı olacak.

Ne olmuştu?

UBS, 2008'deki küresel finansal krizden bu yana en büyük banka alım anlaşmasını mayıs sonu veya haziran başında tamamlamayı hedefliyordu. ABD'de mart ayında başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı. Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını duyurmasının ardından yaşanan gelişmeler, bankayı iflasın eşiğine sürüklemişti.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, hükümetin 200 milyar franklık likidite desteğiyle kriz yaşayan 167 yıllık Credit Suisse'i 3 milyar franga satın alacağını açıklamıştı.

UBS, zor durumdaki rakibi Credit Suisse'i acil olarak devralma işlemini Haziran ayında tamamlayarak 1,6 trilyon dolarlık bilançoya sahip ve 5 trilyon dolardan fazla varlığı denetleyen bir bankacılık ve varlık yönetimi devine döndü.