İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, artan jeopolitik riskler ve reel faizlerde düşüş beklentisinin etkisiyle altın ve gümüş fiyatlarının bu yıl yeni rekor seviyelere ulaşmasını bekliyor.
UBS değerli metaller stratejisti Joni Teves, bankanın altın fiyatlarının bu yıl yeni zirvelere ulaşacağı yönündeki görüşünü koruduğunu ve orta-uzun vadede fiyatların temel tahminlerin de üzerine çıkma ihtimalinin arttığını söyledi.
Teves, UBS’in görünüm sunumunda yaptığı açıklamada, “Fiyatların mevcut seviyelerden toparlanarak bu yıl yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz” dedi.
Yatırımcılar ve merkez bankaları sahnede
Teves, altın rallisinin arkasındaki temel dinamiklerin güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti. Özel yatırımcılar ve merkez bankalarından gelen talebin genişlediğini ifade eden Teves, artan makroekonomik ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle altının portföylerde temel bir varlık haline geldiğini vurguladı.
“Düşüşler alım fırsatı”
UBS’ye göre mevcut fiyatlar yatırımcılar için pozisyon artırma fırsatı sunuyor. Teves, piyasanın hala yeterince yatırım çekmediğini belirtti.
Altının ons başına 4.000 dolar seviyesine doğru olası geri çekilmelerinin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Faizler altın için belirleyici
Teves, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sabit tutması durumunda bile enflasyonun yükselmesinin reel faizleri aşağı çekeceğini söyledi.
“Fed faizleri sabit tutsa bile enflasyon artıyorsa bu reel faizlerin daralması anlamına gelir” diyen Teves, şu ifadeleri kullandı:
“Eğer Fed zayıf büyümeye karşılık faiz indirimine giderse, bu reel faizlerin daha da düşmesine yol açar. Bu senaryo altın için genellikle yükseliş anlamına gelir.”
Reel faizler, nominal faiz oranından enflasyonun çıkarılmasıyla hesaplanıyor.
Merkez bankaları talebi güçlü kalacak
UBS, fiyat dalgalanmalarına rağmen resmi sektör talebinin güçlü kalmasını bekliyor.
Dünya Altın Konseyi’nin ön verilerine göre, merkez bankalarının ilk çeyrekteki altın alımları geçen yılın aynı dönemine göre hafif artış gösterdi.
Teves, devletlerin yaptığı alımların arzı emerek piyasada likiditeyi azalttığını ve makroekonomik stres dönemlerinde fiyatları desteklediğini söyledi.
Asya talebi dikkat çekiyor
UBS, Asya piyasalarında yatırımcı iştahının güçlü kaldığını vurguladı.
Özellikle Çin’de altına dayalı borsa yatırım fonlarının (ETF) net girişler kaydettiği ve yılın başlarında fiziksel talebin güçlü seyrettiği belirtildi.
UBS, gümüş piyasasına ilişkin olumlu görünümünü koruyor. Banka, arz açığının devam etmesi ve yatırımcı ilgisinin artmasıyla gümüş fiyatlarının da altınla birlikte yükseleceğini öngörüyor.
Teves, “Altının yeni zirveler yapmasıyla birlikte gümüşün de yeni zirveler görmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Gümüş altını geride bırakabilir
UBS, gümüşün daha yüksek volatilitesi nedeniyle yatırımcılar tarafından “yüksek beta” alternatif olarak görüldüğünü ve bu nedenle altından daha iyi performans gösterebileceğini belirtti.
Çin’den gelen güçlü fiziksel talep, stok yenileme ve yatırım amaçlı alımların piyasayı desteklemeye devam etmesi bekleniyor.
Yıl sonu hedefleri: Altın 5.600 gümüş 100 dolar üzeri
Bu bağlamda UBS, yıl sonu tahminlerini yineledi:
- Altın: Ons başına 5.600 dolar
- Gümüş: Ons başına 100 doların üzerinde




