26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

“Kadın Enerjisi” fark yarattı

“Kadın Enerjisi” fark yarattı

Shell dünyada kadın çalışan sayısıyla ilk 50’de yer alan bir şirket. Kadın yönetici oranı yüzde 42. Shell&Turcas Türkiye’de 3 yıldır akaryakıt sektörüne ‘kadın’ damgası vuran adımlar atıyor. Ve bu adımlar sayesinde ‘akaryakıt işi erkek işidir’ algısını kırıyor. Kadın çalışanlarının olduğu istasyonlarda ise müşteri memnuniyeti yüzde 6 arttı.   Shell&Turcas’ın Haziran ayında görevine başlayan CEO’su Emre Turanlı, profesör bir anne babanın oğlu. Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi’nin ardından Manchester Business School’da master yaptı. Öğrenciliği döneminde milli sutopu oyuncusu olan Turanlı, “Annemin kariyerimde çok emeği ve katkısı var. Sabahın erken saatlerinde beni sutopu antrenmanlarına götürür, tüm derslerimle ilgilenirdi. Bizim evde her zaman babam ve annem arasında da eşitlikçi ve paylaşımcı bir ortam oldu. Böyle bir ortamda büyüdüğüm için kendimi hep şanslı hissettim” diyor. 

Shell&Turcas CEO'su Emre Turanlı
Shell&Turcas CEO'su Emre Turanlı

Shell’in Türkiye’deki ilk Türk CEO’su

Kariyerine 2003’te Shell Almanya’da finansal analist olarak başlayan Emre Turanlı, Almanya Pazarlama Direktörleri Konseyi üyesi ve aynı zamanda Hamburg Üniversitesi’nde pazarlama dersleri veriyor. Shell’deki kariyerinde Almanya, Avusturya ve İsviçre’yi kapsayan bölgenin Perakende Pazarlama Müdürü olan Turanlı, Shell Küresel’in yeni stratejiler kapsamında istasyonlarda elektrikli şarj üniteleri kurulması, hidrojen istasyon ağının genişletilmesi gibi yenilikçi yatırımlara öncülük etti. Turanlı pandemide Türkiye CEO’luğuna atandı. Aynı zamanda Shell’in Türkiye’deki ilk Türk CEO’su oldu.  Shell enerji-akaryakıt sektöründe dünyada kadın çalışan oranıyla dikkat çeken bir yere sahip. Shell&Turcas da “Kadın Enerjisi” projesiyle kadın istihdamına destek olurken, “eşitlik” alanında da önemli adımlar atıyor. 

Yönetim Kurulu'nun yüzde 42'si kadın

Bu konuyu önceliğine alan Turanlı ‘kadın projelerini’ anlatırken, “Bizim için kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik çok önemli” vurgusunu yapıyor. Shell’in küresel yönetim kurulunun yüzde 42’sini kadınların oluşturduğunu, dünya çapında işe yeni alınanların ise yüzde 50’sinin kadın olduğunu aktarıyor. The Times En İyi 50 Kadın İşvereni 2019 listesindeki tek petrol ve gaz şirketi de Shell. “Türkiye’de durum nasıl?” diye bakarsak, Turanlı Türkiye’deki durumu ve hedefleri de şöyle özetliyor:  “Türkiye’de doğrudan istihdam sağladığımız personelin yüzde 31’i, yönetim ekibimizin yüzde 50’si kadın. Türkiye’de faaliyet gösteren istasyonlarımızda ise 3 binin üzerinde kadın çalışıyor. Türkiye’den 89 çalışanımız Shell’in yurt dışı operasyonlarında çalışıyor. Bu 89 kişinin de yüzde 33’ü kadın.” Shell Türkiye’de kadın erkek gönüllü tüm çalışanları için de ‘eşitlik’ ilkesini sahiplenen ‘BİZ’ gelişim programını uyguluyor. Erkeklerin ve kadınların önyargılardan kurtulması hedefleniyor bu programda da. Ayrıca kariyer yapmak isteyen kadın çalışanları için de ‘Kadınlar İçin Shell Kariyer Gelişim Programı’ desteği veriliyor. 

Çalışanlara okulun ilk günü izni

Shell’de çalışanların ‘anne’ ve ‘baba’ sorumlulukları gereği de ‘okulun ilk günü’ izinleri var. Shell Türkiye STEM alanında eğitim alan genç kızları da Türkiye’nin Mühendis Kızları projesine katkı vererek destekliyor. Aynı zamanda kadınların iş gücüne katılımını ve ekonomik özgürlüğüne sahip olmasını da desteklemek amacıyla Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'yla işbirlikleri gerçekleştiren Shell, Yönetim Kurullarında Kadın destekçisi ve Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı. Emre Turanlı da kadınların toplumun her alanında eşit temsilini benimseyen ve aralarında iş ve sanat dünyasından, akademik çevrelerden erkeklerin olduğu Yanındayız Derneği’nin üyesi. 

‘Mesleğin cinsiyeti yoktur’ sloganı

Shell&Turcas, “Mesleğin cinsiyeti yoktur” diyerek başladığı Kadın Enerjisi programını istasyonlarında da uyguluyor. Türkiye’de 3 yılda 3 binden fazla kadına istasyonlarında istihdam sağlayan Shell'in hedefi, 2023 yılına kadar 5 bin kadına istihdam sağlamak.   Emre Turanlı, “Kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlarımızda müşteri memnuniyetinin bu sene yüzde 6’ya çıkmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” diyor.