19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.12.2023 19:44 | Son Güncelleme: 31.12.2023 20:01

Husiler konteyner gemilerine saldırdı, deniz taşımacılığı devi Kızıldeniz seferlerini durdurdu

Deniz taşımacılığı devi Maersk, Pazar günü yaptığı açıklamada İran destekli Husilerin kendilerine ait bir konteyner gemisine füzeler ve küçük botlarla saldırması üzerine şirketin Kızıldeniz'deki tüm seferlerini 48 saatliğine durdurduğunu açıkladı
Husiler konteyner gemilerine saldırdı, deniz taşımacılığı devi Kızıldeniz seferlerini durdurdu

Maersk, saldırıya uğrayan gemisinin mürettebatının güvende olduğunu ve gemide herhangi bir yangın belirtisi olmadığını, geminin tamamen manevra kabiliyetine sahip olduğunu ve Süveyş Limanı'na doğru yolculuğuna devam ettiğini söyledi.

Saldırı, Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Filistinli İslamcı grup Hamas'a desteklerini göstermek için Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan Yemen'deki Husilerin son saldırısı oldu.

Dünya ticareti sekteye uğradı

Saldırılar dünya ticaretini sekteye uğrattı ve büyük nakliye şirketleri Süveyş Kanalı yerine Afrika'nın Ümit Burnu çevresindeki daha uzun ve daha maliyetli rotayı tercih etti.

Kızıldeniz, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiren ve malların Asya ile Avrupa arasında taşınması için hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı'nı kullanan gemilerin giriş noktası.

ABD 19 Aralık'ta Refah Muhafızı Operasyonu'nu başlatarak 20'den fazla ülkenin Yemen yakınlarındaki Kızıldeniz sularında gemileri koruma çabalarına katıldı. Bunun üzerine Maersk 24 Aralık'ta Kızıldeniz üzerinden seferlerine yeniden başlayacağını açıkladı. Ancak saldırılar devam etti ve ABD'nin müttefikleri koalisyona katılma konusunda isteksiz davrandı.

Dünyanın en büyük kargo nakliyecilerinden Maersk Pazar günü yaptığı açıklamada, Maersk Hangzhou gemisinin Cumartesi günü akşam saatlerinde Yemen'in Al Hodeidah kentinin 55 deniz mili güneybatısında bir füze tarafından vurulmasının ardından, bölgeden tüm geçişleri 48 saat süreyle erteleyeceğini duyurdu.

ABD iki füzeyi düşürdü

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamaya göre bir ABD savaş gemisi Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerden ateşlenen iki anti-gemi balistik füzesini daha düşürdü.

Daha sonra Pazar günü saat 03:30 sularında aynı gemiye dört küçük botla Husi militanları tarafından saldırı düzenlendi. Maersk ve CENTCOM tarafından yapılan açıklamalara göre, saldırganların gemiye çıkma girişimi, güvenlik ekibi ile USS Eisenhower ve USS Gravely'den gelen helikopterlerin imdat çağrılarına ateşle karşılık vermesi üzerine önlendi.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, helikopterlerin Husilere ait botlardan üçünü batırdığı ve kurtulan olmadığı, dördüncü botun ise bölgeden kaçtığı belirtildi.

Singapur bandıralı ve 14 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip Maersk Hangzhou gemisi Singapur'dan yola çıktı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Pazar günü yaptığı açıklamada İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian ile yaptığı telefon görüşmesinde İran'ın Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını durdurmaya yardımcı olması gerektiğini söylediğini belirtti.

İngiltere'den İran'a uyarı

Cameron sosyal medya sitesi X'te yaptığı paylaşımda "Husilere uzun süredir verdikleri destek göz önüne alındığında, İran'ın bu saldırıların önlenmesinde sorumluluğu olduğunu açıkça belirttim" dedi ve saldırıların "masum hayatları ve küresel ekonomiyi tehdit ettiğini" sözlerine ekledi.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) saldırıları kınadı ve saldırıların püskürtülmesinde rol oynayan devletlere teşekkür etti.

BIMCO'nun deniz emniyeti ve güvenliğinden sorumlu başkanı Jakob Larsen Reuters'e yaptığı açıklamada, "ABD, Fransa ve Birleşik Krallık'ın şu ana kadarki çabalarına müteşekkiriz ve daha fazla devletin koalisyonu deniz unsurlarıyla ya da Husiler ve destekçileri üzerinde diplomatik baskı da dâhil olmak üzere diğer etkili araçlarla desteklemesini umuyoruz" dedi.