16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2023 20:10 | Son Güncelleme: 21.08.2023 20:11

Küresel piyasalar tek bir şirkete odaklandı: Bilançosu zayıflık gösterirse satış dalgası patlayabilir

Nvidia yatırımcıları, çip tasarımcısının Çarşamba günü sonuçlarını açıkladığında üç aylık gelirinin tahminlerin üzerinde olmasını bekliyor. Nvidia kazançları, yapay zeka talebi ve piyasa rallisi için önemli bir test olacak. Bilanço zayıf gelirse küresel piyasalarda satış dalgası başlayabilir
Küresel piyasalar tek bir şirkete odaklandı: Bilançosu zayıflık gösterirse satış dalgası patlayabilir

Nvidia, neredeyse tamamı grafik işlemcileri tarafından desteklenen ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka uygulamalarının yükselişinden en çok faydalanan şirket oldu. Nvidia hisseleri bu yıl üç kat değer kazanarak şirketin piyasa değerine 700 milyar dolardan fazla katkıda bulundu ve onu ilk trilyon dolarlık çip firması haline getirdi. Şirketin hisseleri bilançosunun açıklanması öncesinde Pazartesi günü yüzde 3'ten fazla artış gösterdi.

Beklenti çok yüksek

Reuters'ın haberine göre bazı analistler, hisselerindeki hızlı yükselişin, Nvidia'nın kazançla ilgili herhangi bir hayal kırıklığı için çok az yeri olduğu ve beklenenden daha yüksek bir tahminden başka herhangi bir şeyin hisselerinde bir düşüşü tetikleyebileceği anlamına geldiği konusunda uyardı.

S&P 500'ün bu yılki kazançlarının çoğu Nvidia ve Büyük Teknoloji hisselerindeki yapay zeka odaklı ralliden geldiğinden, sonuçlar bu hafta daha geniş piyasanın yönünü de belirleyebilir. Hem Nvidia hem de AMD hisselerine sahip olan GP Bullhound'un ortağı Inge Heydorn, "1994'ten beri teknoloji haberleri yapıyorum ve tek bir şirkete bu kadar bağımlı olduğunuz bir ortam görmedim" dedi.

Nvidia zayıflık gösterirse piyasa sallanır

Heydorn sözlerinin devamında "Yapay zeka gerçekten de büyümenin son ayağı ve herkes buna bel bağlamış durumda. Nvidia zayıflık gösterirse, piyasada oldukça önemli bir düzeltme yaşayabiliriz" şeklinde konuştu.

Refinitiv'e göre Wall Street, çip şirketinin üçüncü çeyrek gelirinin yaklaşık yüzde 110 artışla 12,50 milyar dolara yükselmesini bekliyor. Nvidia son iki yılda sadece bir kez tahminlerin altında gelir öngördü. Citi analistleri geçen hafta sadece 12 milyar dolar civarında bir gelir tahmini modellediklerini söyledi, ancak alıcı tarafın beklentileri 14 milyar dolara yükseldi. Geçen hafta en az 10 aracı kurum hisse senedi fiyat hedeflerini yükselterek medyan görüşü son kapanıştan yüzde 15,5 daha yüksek olan 500 dolara çıkardı.

Kazançlarının 40 katından işlem görüyor

Şirketin 12 aylık ileriye dönük fiyat/kazanç oranı, Mayıs ayında yüzde 50'nin üzerinde büyüme gösteren ikinci çeyrek gelir tahmininin ardından dramatik bir şekilde 80'in üzerine çıkarken, analistlerin kazanç beklentilerini yükseltmesiyle o zamandan bu yana düştü. Şu anda şirket, önümüzdeki 12 ay için konsensüs kazançlarının yaklaşık 40 katından işlem görüyor ve AMD'nin 29 katından çok daha yüksek.

Yatırımcılar, değerlemenin haklı olup olmadığını görmek için Nvidia'nın yapay zekada kullanılan ödüllü H100 çipine ev sahipliği yapan veri merkezi birimindeki satışlara bakacaklar. Analistler, Nvidia'nın talebin sadece yarısını karşılayabildiğini ve H100 çipinin orijinal fiyatı olan 20 bin doların iki katına satıldığını belirterek, bu eğilimin birkaç çeyrek boyunca devam edebileceğini ekledi.

Büyümede Çin korkusu

Yine de, talep artışının bir kısmı, şirketlerin ABD'nin daha fazla ihracat kısıtlaması endişesiyle çip stokladığı Çin'den geldiği için büyüme konusunda bazı korkular var. Heydorn, "Çin tarafının rakamlara dahil edildiğini düşünmüyorum ve bu da tabloyu biraz rahatsız ediyor" dedi.

AMD Nvidia'nın ucuz alternatifi mi?

Arz-talep uçurumu, bazı alıcıların M1300X çipiyle Nvidia'nın yapay zeka iş yüklerine yönelik en güçlü teklifine meydan okumak isteyen rakip AMD'ye yönelmesine de yol açabilir. Piper Sandler'dan Harsh Kumar, "AMD'nin çipleri Nvidia GPU'larından yüzde 50'ye kadar daha ucuz olabilir ve Meta veya Google gibi birileri maliyetlerini düşürmek isteyebilir" dedi.

Analistler, AMD'nin çipi dördüncü çeyrekte sevk etmeye başlamasını beklediğini ve gelecek yıl yapay zeka çip pazarının yaklaşık yüzde 10'unu kontrol edebileceğini söyledi. Ancak AMD'nin, halihazırda yapay zekada endüstri standardı olan ve şirketin benzer teklifine göre büyük bir avantaja sahip olan Nvidia'nın yazılımı CUDA'yı yakalamak için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardılar.

Kumar, "Yarı iletkenlerde tarihsel olarak, lider her zaman pazarın yüzde 70 veya 80'ine sahiptir, ancak müşteriler her zaman ikinci bir kaynağı etrafta tutmak isterler, böylece lider aşırı fiyatlandırmaz ve bu ikinci kaynak burada AMD'dir" dedi.