26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2022 10:23 | Son Güncelleme: 02.03.2022 10:35

Küresel şirketler Rusya'dan çıkıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle Batılı devletler Rusya'ya karşı yaptırımlarını sıkılaştırırken, küresel markalar da Rusya'dan çıkma kararı alıyor. BP, HSBC, AerCap, Google gibi birçok şirketin ardından; Apple, BMW, Ford, Nike ve Harley-Davidson da kendi yaptırımlarını açıkladı.
Küresel şirketler Rusya'dan çıkıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi 7. gününde devam ediyor. Uluslararası arenada Rusya'ya yaptırımlar başladı. Gözler Batılı şirketlerin yaptırımlar için aldığı önlemlere çevrildi. Rusya pazarından çıkan küresel şirketlere yenileri ekledi. 

Apple, Rusya'daki tüm satışlarını durdurdu

Teknoloji devi Apple'dan yapılan açıklamada, şirketin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden derin endişe duyduğu aktarıldı. Şirketin insani çabaları desteklediği ve mülteci krizine yardım sağladığı belirtilen açıklamada, Apple'ın, bölgedeki ekiplerini desteklemek için elinden gelen her şeyi yaptığı vurgulandı. Açıklamada, "Şirketin Rusya'nın işgaline yanıt olarak bir dizi önlem aldığı; Apple'ın Rusya'daki tüm ürün satışlarının durdurulduğu" bildirildi. Apple Pay ve diğer hizmetlerin de kısıtlandığı belirtilen açıklamada, Rus devlet medyası RT News ve Sputnik News uygulamalarının ise Rusya dışındaki uygulama mağazalarından indirilemeyeceği kaydedildi.

BMW, araç ihracatını ve ülkedeki üretimini askıya aldı

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, Rusya'ya araç ihracatını ve ülkedeki yerel üretimi durduracağını bildirdi. BMW'den yapılan açıklamada, şirketin Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı kınadığı ve gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiği belirtildi.

"Mevcut jeopolitik durum nedeniyle, bir sonraki duyuruya kadar Rusya pazarına yönelik yerel üretimimizi ve ihracatımızı durduracağız" ifadesine yer verilen açıklamada, Almanya’nın ve Avrupa Birliğinin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlarının tedarik zincirinde aksaklıklara yol açması ve bunun da bazı fabrikalarda üretimi etkilemesinin beklendiği kaydedildi. Rusya'da 1999'dan beri faaliyet gösteren BMW’nin ülkede Rus otomobil üreticisi Avtotor ile bir ortaklığı bulunuyor.

Avtotor, Rusya'nın Baltık kıyısında Polonya ve Litvanya arasında kalan Kaliningrad şehrinde Alman şirketin ürettiği otomobillerin montajını, kaynak ve boyasını yapıyor. Böylece yerel üretim sayesinde BMW, Rusya’da yüksek ithalat vergileri ödemiyor. BMW geçen yıl Rusya'da satışlarını 2020’ye kıyasla yaklaşık yüzde 10 artırmış ve 9 bin otomobil satmıştı. Öte yandan, BMW'nin kararı, Batılı ülkelerin Moskova'ya bir dizi ekonomik ve mali yaptırım uygulamalarının ve çok sayıda otomotiv şirketinin Rusya'daki faaliyetlerini askıya almasının ardından geldi. Otomotiv sektörü, gelişmelere "Rusya’da faaliyetlerini durdurarak" tepki vermesiyle dikkati çekiyor.

Volvo Cars ve Audi daha önce açıkladı

İsveçli otomobil üreticisi Volvo Cars ve Alman lüks otomobil üreticisi Audi de bir sonraki duyuruya kadar Rusya pazarına araç sevkiyatlarını askıya aldıklarını bildirmişti. Alman kamyon üreticisi Daimler Truck da Rus ordusuna zırhlı araç da sağlayan Rusya'nın en büyük kamyon ve otobüs üreticisi Kamaz ile iş birliği de dahil olmak üzere Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya alacağını açıklamıştı.

Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldı

ABD'nin büyük otomobil üreticilerinden Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını duyurdu. Ford Üst Yöneticisi Jim Farley, Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Ukrayna halkının güvenliği konusunda derin endişe duyduklarını" belirten Farley, şirketin Rusya'daki sınırlı operasyonlarını askıya aldığını belirtti.

İnsani yardım fonuna 100 bin dolarlık bağış

Ford'un açıklamasında ise mevcut durumun, şirketi Rusya'daki operasyonlarını yeniden değerlendirmeye zorladığı aktarıldı. Son yıllarda Ford'un Rusya operasyonlarını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, şirketin Rusya'daki faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar derhal geçerli olmak üzere askıya aldığı kaydedildi. Açıklamada, şirketin Ukrayna'da önemli operasyonları olmamasına rağmen dünya çapında Ford'da çalışan Ukraynalıları bu süre boyunca desteklemeye devam edeceği vurgulandı. Şirketin, Ukrayna'ya yönelik insani yardım fonuna 100 bin dolarlık bağışta bulunacağı bildirildi.

Nike teslimat yapmıyor

Nike'ın internet sitelerine girildiğinde de Rusya'ya yönelik teslimatların artık gerçekleştirilemeyeceğine yönelik uyarı yazısı görülüyor.

Harley-Davidson sevkiyatları askına aldı

Öte yandan Motor şirketi Harley-Davidson da Rusya'ya yapılacak olan tüm sevkiyatların askıya alındığını duyurdu.