04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 23:29 | Son Güncelleme: 18.12.2023 23:30

Merkez bankaları toplama yarışında: 2024 altın ve gümüşün yılı olabilir

Fed'in geçtiğimiz günlerde politika faizini sabit tutması ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın 'güvercin' tonda yaptığı açıklamalar değerli metalleri beslerken, ons altın yeniden 2 bin doların üzerine çıktı. Uzmanlar, altın ve gümüş için 2024 yılının daha parlak olacağına vurgu yapıyor
Merkez bankaları toplama yarışında: 2024 altın ve gümüşün yılı olabilir

Analistler altının 2024 yılında daha iyi performans göstermesini bekliyor. J.P.Morgan, altın ve gümüşün metal sektörünün geri kalanını gölgede bırakacağını tahmin ederek, Fed'in kesinti döngüsünü ve düşen ABD reel getirilerini 2024 yılında altın fiyatlarının temel itici güçleri olarak gösteriyor ve ons altının ortalama 2175 dolara ulaşacağını öngörüyor.

2024 altın ve gümüşün yılı olacak

J.P. Morgan'dan Gregory Shearer Aralık ayı piyasa görünümünde "Tüm metaller arasında, 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar hem altın hem de gümüş için orta vadeli bir yükseliş bekliyoruz, ancak bu yükselişin zamanlaması kritik olmaya devam edecek" dedi.

Analistler altının 2024 yılında daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Faizler düştükçe altın sıçrar

Diğer piyasa katılımcıları da benzer bir görüşü paylaşıyor. Makro fon yöneticisi ve Global Macro Playbook adlı araştırma bülteninin yazarı Bruce Liegel, "Merkez bankaları sıkılaştırmayı bırakıp faizleri gevşetmeye başladığında, ki bu gelecek yıl olabilir, altın muhtemelen yükselecektir" ifadelerini kullandı. Liegel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer küresel bir resesyon yaşarsak, bu merkez bankalarının uygulayacağı gevşeme miktarını etkileyecektir. Ne kadar fazla gevşeme olursa, altın gelecek yıl ve 2025'e kadar o kadar yükselebilir"

Altının yörüngesinin görünümü, ekonomide sert ya da yumuşak bir iniş olup olmamasına bağlı olarak faiz indiriminin büyüklüğüne de bağlı.

Faizin ne kadar ineceği önemli

Liegel, "Altının gelecekteki yolu muhtemelen daha yüksek ve bunu faizdeki inişin derecesi belirleyecek" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer faizde sert bir iniş olursa, altın da çok daha fazla yükselecektir çünkü bu, merkez bankalarının daha fazla gevşemeye gitmesi anlamına gelecek. Yumuşak bir iniş ise daha az gevşeme gerekeceği anlamına geliyor"

Jeopolitik gerilimler de altını besliyor

Faiz indirim döngüsünün ötesinde, jeopolitik gerilimler de orta vadede altın fiyatlarının itici gücü olarak gösteriliyor. Morningstar raporunda belirtildiği gibi, ABD dolarından daha fazla bağımsızlık kazanma çabasıyla özellikle Çin ve Rusya merkez bankaları altın stoklarını artırıyor.

Türkiye'den de altına talep büyük

Altın alımlarındaki artışa katkıda bulunan diğer merkez bankaları arasında Polonya, Türkiye ve Hindistan yer alıyor. Merkez bankası talebinin yanı sıra yatırımcı ilgisinin devam etmesinin altını 2024 yılında da güçlü bir konuma getirmesi bekleniyor.

Dünya Altın Konseyi, merkez bankası talebinin 2023'te altının performansına yüzde 10 veya daha fazla katkı sağladığını ve merkez bankalarının önümüzdeki yıl da alım yapmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Dünya Altın Konseyi Altın Görünümü raporunda, "2024 yılı önceki iki yılla aynı yüksek seviyelere ulaşmasa bile, trendin üzerinde (yani 450-500 tondan fazla) alımların ekstra bir destek sağlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.