27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2022 09:01 | Son Güncelleme: 31.08.2022 09:15

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklar tebliğinde değişiklik

TCMB, bankaların yabancı para ek zorunlu karşılık uygulamasına tüzel kişilerin TL’ye dönüşüm oranı kriterini de dahil etti
Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklar tebliğinde değişiklik

Merkez Bankası zorunlu karşılık tebliğinde değişikliğe gitti. Daha önce ilave yabancı para zorunlu karşılık oranını sadece gerçek kişi dönüşüm oranına göre uygulayan bankaların dönüşüm hedeflerine tüzel kişiler de dahil edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, döviz hesabından Türk Lirası hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı. 

Değiştirilen madde doğrultusunda ilave yabancı para zorunlu karşılık oranları da yeniden düzenlendi. Buna göre, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ila 20 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edecek. Gerçek veya tüzel kişi dönüşüm oranı hesaplanamayan bankalar için Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslar dikkate alınacak. Tebliğ, 2 Eylül Cuma günü itibarıyla yürürlüğe girecek.