08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 21:27 | Son Güncelleme: 18.06.2024 21:47

Microsoft'u yapay zeka ile deviren Nvidia dünyanın en değerli şirketi oldu

California merkezli çip üreticisi Nvidia, piyasa değeriyle Microsoft'u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu
Microsoft'u yapay zeka ile deviren Nvidia dünyanın en değerli şirketi oldu

Nvidia'ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, salı günü TSİ 21.10 itibarıyla yüzde 3'ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 135,96 dolara yükseldi.

Şirketin toplam piyasa değeri, hisselerindeki yükselişle birlikte 3,34 trilyon dolara ulaştı. Böylece, Microsoft'un 3,32 trilyon dolarlık piyasa değerini aşan Nvidia, dünyanın en değerli şirketi ünvanını aldı.

Kaynak: companiesmarketcap.com



Yapay zeka çiplerine yönelik talep artmaya devam ederken Nvidia'nın hisseleri, yılın başından bu yana yüzde 170'in üzerinde değer kazandı. Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez haziranın başında 3 trilyon doları aşmıştı.

Nvidia'nın hisseleri bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 173 artarken, Microsoft hisselerindeki artış yüzde 19 civarında kaldı ve en üst düzey işlemcilere olan talep, arzı geride bıraktı. Teknoloji devleri Microsoft, Meta ve Google'ın sahibi Alphabet yapay zeka hesaplama yeteneklerini geliştirmek ve gelişmekte olan teknolojiye hakim olmak için rekabet ediyor.

Bir günde 103 milyar dolar değerlendi

Salı günkü kazanç Nvidia'nın hisselerini rekor seviyeye taşıdı ve piyasa değerine 103 milyar dolar daha ekledi. Nvidia, yapay zeka çip sektöründe pazar payının yüzde 80'inden fazlasına sahip ve bu da onu yapay zeka gelişimindeki artışta büyük bir kazanan haline getiriyor.

Şirket, yaklaşık bir yıl önce yaptığı yükseliş tahmininden bu yana, Wall Street'in yüksek gelir ve kâr beklentilerini sürekli olarak aştı ve grafik işlemcilerine olan talep, şirketlerin yapay zeka uygulamalarını yerleştirmek için acele etmesiyle arzı çok geride bıraktı.

Nvidia yöneticileri Mayıs ayında Blackwell yapay zeka çiplerine olan talebin gelecek yıla kadar arzı aşabileceğini söyledi. Bireysel yatırımcılar arasında yüksek değere sahip hisselerinin cazibesini artıran Nvidia, kısa süre önce hisselerini 7 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere 10'a bir böldü.

Yatırım platformu eToro'nun piyasa analisti Sam North şu sözleri kaydetti:

"Hisse senedi bölünmesi, hisse başına fiyatı düşürerek bireysel yatırımcıların satın almasını daha uygun hale getirebilir. Nvidia'nın 10:1'lik bir hisse bölünmesi yapmasıyla birlikte, burada asıl kazananlar bireysel yatırımcılar oldu"

9 ayda 1 trilyon dolardan 2 trilyon dolarlık şirkete dönüştü

Şirketin piyasa değeri Şubat ayında sadece dokuz ay içinde 1 trilyon dolardan 2 trilyon dolara çıkarken, Haziran ayında 3 trilyon dolara ulaşması üç aydan biraz fazla sürdü.

Analistlerin Nvidia'nın gelecekteki kazançlarına yönelik beklentilerindeki keskin artışlar, hisse senedindeki mükemmel kazançları geride bırakarak hisse senedinin kazanç değerlemesinde düşüşe neden oldu.
London Stock Exchange Group (LSEG) verilerine göre, Nvidia yaklaşık bir yıl önce beklenen kazancın 84 katından fazla iken, şu anda beklenen kazancın 44 katından işlem görüyor.