16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 23:46 | Son Güncelleme: 30.07.2024 23:48

Microsoft'un bulut performansı beğenilmedi, hisseleri yüzde 7 geriledi

Microsoft'un açıkladığı son çeyrek bilançosunda Bulut tarafının beklentileri yakalayamaması yatırımcıların dikkatinden kaçmadı, yazılım devi hisselerinde yüzde 7'lik sert düşüş gördü
Fotoğraf: Grant Hindsley / The New York Times
Fotoğraf: Grant Hindsley / The New York Times

Yapılan açıklamaya göre, Microsoft'un geliri 30 Haziran'da sona eren mali dördüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı. Net gelir 22,04 milyar dolar ile bir önceki çeyrekteki 20,08 milyar dolar ya da hisse başına 2,69 dolar seviyesinden yükseldi.

Şirketin en üst segmenti olan Bulut çözümleri, 28,52 milyar dolar gelir elde etti. Bu segment Azure, Windows Server, Nuance ve GitHub'ı içeriyor. Toplam gelir yaklaşık yüzde 19 arttı ve StreetAccount anketine katılan analistlerin 28,68 milyar dolarlık konsensüsünün altında kaldı.

Bulut gelirleri beklentileri yakalayamadı

Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde edilen gelir çeyrek boyunca yüzde 29 arttı. CNBC ve StreetAccount tarafından ankete katılan analistler yüzde 31 büyüme bekliyorlardı. Microsoft bu kategoriden elde ettiği geliri dolar cinsinden açıklamıyor. Geçtiğimiz hafta Google'ın ana şirketi Alphabet, Workspace platformu ve Google Cloud Platform altyapısını kapsayan bulut işinden elde ettiği gelirin yaklaşık yüzde 29 oranında arttığını açıkladı.

Microsoft'un bulut işi Wall Street için özel bir önem taşıyor çünkü şirket yapay zeka iş yükleri için Amazon Web Services (AWS) ve Google ile mücadele ediyor. Her üç şirket de yapay zeka yeteneklerini artırmak ve üretken yapay zeka modelleri hızla ilerlerken yeni kurulan şirketleri ve büyük şirketleri cezbetmek için büyük yatırımlar yapıyor.

Office yazılımı ve LinkedIn'i içeren Üretkenlik ve İş Süreçleri birimi 20,32 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam yüzde 11'lik bir artış ve 20,13 milyar dolarlık StreetAccount konsensüsünden daha fazla.

Toparlanan PC pazarı Microsoft'a yaradı

Microsoft'un Windows işletim sistemi, oyun, cihazlar ve arama reklamcılığından oluşan birim 15,90 milyar dolar gelir elde etti. Bu sonuç yüzde 14 artışla 15,49 milyar dolarlık StreetAccount konsensüsünün üzerinde gerçekleşti.

Sonuçlar sağlamlaşan PC pazarından yararlandı. Cihaz üreticilerine yapılan Windows lisans satışları yüzde 4 arttı. Teknoloji sektörü araştırmacısı Gartner, dördüncü mali çeyrekte PC sevkiyatlarının bir önceki çeyrekteki yüzde 0,9'luk büyümeden yüzde 1,9'luk bir artış gösterdiğini tahmin ediyor.

Yapay zekadan güç alan PC dönemi

Dördüncü mali çeyrekte Microsoft, belirli modelleri internet bağlantısına ihtiyaç duymadan yerel olarak çalıştırabilen yapay zeka özelliklerine sahip Surface PC'ler satmaya başladı. Dell, HP ve diğer cihaz üreticileri de kendi Copilot+ PC'lerini tanıttı. Microsoft CEO'su Satya Nadella Mayıs ayındaki bir basın açıklamasında “PC'de yaratıcılığa yeni bir dokunuş yapıyor ve merak duygusunu biraz daha kamçılıyoruz” demişti.

Tüm bu veriler ışığında Microsoft hisseleri 2024 yılında şu ana kadar yüzde 12 artarken, S&P 500 endeksi aynı dönemde yüzde 13 değer kazandı.