02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 19:32 | Son Güncelleme: 21.11.2023 19:33

Milei seçim zaferinin ardından Arjantin pesosu eridi, borsalar coştu

Arjantin'de sürpriz bir sonuçla Javier Milei'nin seçim zaferini ilan etmesinin ardından piyasalarda da bu sonuç büyük ses getirdi. Milei'nin seçilmesiyle birlikte Arjantin pesosu ABD doları karşısında hızla değer kaybediyor
Milei seçim zaferinin ardından Arjantin pesosu eridi, borsalar coştu

Arjantin'in karaborsa pesosu, dolarizasyondan yana olan bir özgürlükçünün ülkenin başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Salı günü yaklaşık yüzde 10 değer kaybederken, hisse senetleri ve tahviller daha sıkı ekonomi politikası umutlarıyla sıçrama yaptı.

Reuters'ın haberine göre Arjantin'in yerel piyasaları Pazartesi günü tatilin ardından yeniden açıldı ve yatırımcıların hafta sonu yapılan başkanlık seçimlerini radikal özgürlükçü Javier Milei'nin kazanmasına nasıl tepki verecekleri konusunda en net fikri verdi.

Miel devlet harcamalarını kısmak, peso para biriminden vazgeçmek ve merkez bankasını kapatmak istiyor.

Yerel S&P Merval hisse senedi endeksi, devlet enerji şirketi YPF'nin hisselerindeki yüzde 40'a yakın artışın öncülüğünde, Milei'nin şirketi özelleştirebileceğine dair ipuçlarıyla bir gün önce işlem gören ABD'de listelenmiş hisselerindeki keskin yükselişi yakalayarak yüzde 20 arttı.

Peso üzerinde baskı arttı

Ancak Milei'nin dolar planları, sıkı sermaye kontrolleri ile kontrol altında tutulan zor durumdaki peso para birimi üzerinde baskı yaratıyor. Resmi döviz kuruna kıyasla kara borsada dolar iki katından fazla işlem görüyor.

MarketAxess verilerine göre, uluslararası tahviller Salı günü art arda ikinci günde de yükseldi ve 29-34 sent arasında teklif edilen ihraçlarla 0,6 sente varan kazançlar kaydetti. Tüccarlar, yerel tahvillerin de yükseldiğini söyledi.

Resmi kur ve sokak kuru arasındaki uçurum

Milei, uzun süredir sorunlu olan ekonomiye 'şok tedavisi' uygulamayı vaat ediyor ve pesonun aşırı değerlenmesi ülkenin ekonomik sıkıntılarının merkezinde görülüyor. Resmi kur ile sokakta işlem gören kur arasında büyük bir uçurum var.

Morgan Stanley analistleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada pesonun önümüzdeki altı hafta içinde yüzde 80 düşmesini beklediklerini söyledi. Milei seçim öncesinde pesoyu tamamen terk edip dolar lehine kullanmak istediğini söylemişti.

Londra'daki Abrdn'de gelişmekte olan piyasalar portföy yöneticisi olan Viktor Szabo, "Asıl soru, Milei'nin seçimlerden önceki yorumları göz önüne alındığında para birimine ne olacağıdır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karaborsa resmi oranlardan çok uzakta, bu nedenle bazı ayarlamaların yapılması gerekiyor. Sorun bunun ne kadar hızlı gerçekleşeceği"

Peso ticareti

Hem yerli hem de yabancıların son 48 saat içinde peso ticareti yapabilmesinin birkaç yolundan biri, geleneksel dövizle karşılaştırıldığında çok küçük hacimlerde de olsa, günde 24 saat işlem yapan kripto para piyasaları oldu.

Kripto borsası Binance'in web sitesine göre, ABD dolarına sabitlenmiş bir kripto para birimi olan bir Tether, paritenin Pazar günü görülen 1.120,4'lük en yüksek seviyesinden oldukça uzak olmasına rağmen, gün içinde yüzde 1 artışla 960,3 peso'dan işlem görüyordu.

ABD'deki hisseler tavan yaptı

 

Arjantin bankalarının ABD'de kote edilmiş hisseleri de ralli yaptı. Bankalar Grupo Supervielle, Banco Macro, Banco BBVA Argentina ve Grupo Financiero Galicia gibi diğer bankaların yanı sıra hisselerin Pazartesi günü yüzde 17-24 arasında yükselişle kapanması dikkat çekti.

Göreve 10 Aralık'ta başlayacak olan Milei'nin ilk konuşmasında "dolarizasyon"dan bahsetmemesi, pesoyu tamamen tedavülden kaldırmaya ne kadar çabuk yöneleceği konusunda soru işaretleri yarattı. Milei, enflasyonun yüzde 143'e ulaştığı ve peso değer kaybettikçe daha da artacağı hırpalanmış ekonomi için toptan ekonomik değişim sözü verdi.

Milei seçimler öncesinde Arjantin'in başlıca ticaret ortakları olan Çin ve Brezilya'yı da ağır bir dille eleştirmişti. Çin Salı günü yaptığı açıklamada Milei'nin iki ülke arasındaki bağları koparmayı tercih etmesinin ciddi bir hata olacağını söyledi.