23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 17:04 | Son Güncelleme: 11.04.2023 18:01

Milyarder listesinde öne çıkan 10 sektör: Nasıl bu kadar zengin oldular?

Forbes 1982'den beri her yıl olduğu gibi bu senenin de en zengin isimlerini yayınladı. Fakat bunlar arasında milyarder olmanın en kesin ve yaygın yolu olarak on sektör öne çıkıyor. Forbes milyarderlerin hangi sektörlerde yükseldiklerini ve nasıl bu kadar zengin olduklarını yazdı
Milyarder listesinde öne çıkan 10 sektör: Nasıl bu kadar zengin oldular?

Kolay olmasa da zengin olmanın pek çok yolu var. Ancak Forbes'un yıllık Dünya Milyarderleri listesine girme şansının arttırılmasını sağlayan ve en yaygın yol olarak görülen sadece on sektör dikkat çekiyor. Bunlar arasında yer alan finans ve yatırım, ultra zengin olmanın en kesin yolu olmaya devam ediyor. Bu sektörler hedge fonu, özel sermaye patronları, bankacılar, risk sermayedarları ve fintech kurucuları da dahil olmak üzere 372 milyarder ile en yüksek sayıya sahip.

Yine de finans ve yatırım milyarderleri artmaya devam ediyor. Bunlar 24 yeni yüzle 2023 sıralamasına en fazla yeni isim ekleyen sektör oldu. Online iskonto aracı kurumu Zerodha'nın kurucuları Nithin ve Nikhil Kamath bu yıl sıralamaya katıldı. Şirketleri şu anda Hindistan'ın en büyük borsacısı konumunda. Mart ayında Hindistan'ın zor durumdaki Adani Group'a yatırım yapan Florida merkezli varlık yönetimi şirketi GQG Partners'ı yöneten Rajiv Jain de yeni bir isim. 

Ev sahiplerine güneş panelleri, ev bataryaları ve diğer sürdürülebilir iyileştirmeler için kredi sağlayan GoodLeap uygulaması aracılığıyla ABD'deki tüm ev güneş enerjisi kurulumlarının yüzde 26'sını finanse eden Hayes Barnard da sıralamada yeni. Toplamda, finans ve yatırım milyarderleri, 2022'de yüzde 15 olan listenin yüzde 14'ünü oluşturuyor. En zengin kişi, tahmini 106 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin beşinci kişisi olan yatırım efsanesi Warren Buffett olmaya devam ediyor.

Milyarderler listesine giden ikinci en yaygın yol nedir? Bir yıl önce 337 milyardere karşılık 324 milyardere sahip olan imalat sektörü de ikinci sırada yer alıyor. En zengin kişi ise 1954 yılında ailesinin toptan vida işini devralan ve 16 milyar dolarlık bir dev haline getiren Alman girişimci Reinhold Wuerth. Tahmini serveti 29,7 milyar dolar. Önemli yeni üretim patronları arasında, ambalaj distribütörü Uline'ı kuran Richard ve Elizabeth Uihlein ve Ukrayna ordusunun önde gelen silah ve mühimmat tedarikçisi olan Michal Strnad yer alıyor. 30 yaşındaki Çek Cumhuriyeti vatandaşı, 2018 yılında işi babasından devraldı.

Teknoloji en kalabalık üçüncü sektör

Bu arada teknoloji firmaları, birçok şirkette büyük işten çıkarmalarla tamamlanan sallantılı bir yıl geçirdi. Üst üste ikinci yıl, teknoloji alanındaki milyarderlerin sayısı azaldı. Geçen yıl 341 milyarder varken, şu anda dünyada servetlerini teknolojiden kazanan sadece 313 milyarder var. Yine de teknoloji, milyarderler listesinde en kalabalık üçüncü sektör olmaya devam ediyor. Aynı zamanda 1,9 trilyon dolar değeriyle en zengin grup bir sonraki en zengin grup olan moda ve perakende sektöründen yaklaşık 170 milyar dolar daha fazla. En büyük teknoloji kralı, tahmini 180 milyar dolar değeriyle dünyanın 3 numarası olan Amazon'un Jeff Bezos'u. 

Moda ve perakende, 2022'de 250 olan üye sayısını 19 yeni üye ile birlikte 266'ya çıkararak dördüncü sırada yer alıyor. Bu sıçrama kısmen, serveti eşi, yedi çocuğu ve üvey çocukları arasında paylaştırılan gözlük devi Luxottica'nın kurucusu Leonardo Del Vecchio'nun Haziran 2022'deki ölümünden kaynaklanıyor. Sektörde hiç kimse LVMH'nin başkanı ve CEO'su Bernard Arnault'dan daha iyi durumda değil. Arnault'nun net serveti geçen yıl 53 milyar dolar artarak tahmini 211 milyar dolara ulaştı ve onu dünyanın en zengin insanı yaptı. Listeye giremeyen önemli bir isim var. O da Adidas'ın geçen sonbaharda Yeezy moda serisini bırakmasının ardından net değeri düşen Kanye West.

Bazılarına miras kaldı

Beşinci sırada geçen yıl 203 olan milyarder sayısı 212 olan yiyecek ve içecek sektörü yer alıyor. Yeni gelenlerin bazıları servetlerini geçen yıl ölen milyarderlerden miras aldı. Red Bull'un Avusturyalı kurucu ortağı Dietrich Mateschitz'in tek çocuğu olan Mark Mateschitz, geçen ekim ayında babasının ölümünden sonra enerji içeceği işinin yüzde 49'unu devraldı. Kendisi 2023 sıralamasına yeni giren en zengin kişi.

Listede yer alan ilk on sektör ve en zenginleri

1. Finans

372 milyarder / listenin yüzde 14'ü
En zengin: 106 milyar dolarla Warren Buffett / Berkshire Hathaway'in başkanı ve CEO'su.

2. Üretim

324 milyarder / listenin yüzde 12'si
En zengin: 29,7 milyar dolarla Reinhold Wuerth & ailesi / Vida üreticisi Wuerth Group'un başkanı.

3. Teknoloji

313 milyarder / listenin yüzde 12'si
En zengin: 114 milyar dolarla Jeff Bezos / Amazon'un kurucusu, Washington Post ve Blue Origin'in sahibi

4. Moda ve perakende

266 milyarder / listenin yüzde 10'u
En zengin: 211 milyar dolarla Bernard Arnault & ailesi / LVMH'nin başkanı ve CEO'su

5. Yiyecek ve içecek

212 milyarder / listenin yüzde 8'i
En zengin: 68 milyar dolarla Zhong Shanshan / Şişe su şirketi Nongfu Spring'in başkanı. Ayrıca halka açık Beijing Wantai Biological Pharmacy'yi de kontrol ediyor.

6. Sağlık hizmetleri

201 milyarder / listenin yüzde 8'i
En zengin: 22,6 milyar dolarla Cyrus Poonawalla / Dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü'nün kurucusu

7. Gayrimenkul

193 milyarder / listenin yüzde 7'si
En zengin: 17,4 milyar dolarla Donald Bren / Kaliforniya merkezli emlak firması Irvine Co.

8. Birden fazla sektörde yer alan

187 milyarder | listenin yüzde 7'si
En zengin: 83,4 milyar dolarla Mukesh Ambani , / Petrokimya, petrol ve gaz, perakende ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteren Reliance Industries'in başkanı.

9. Enerji

100 milyarder | listenin yüzde 4'ü
En zengin: 13,3 milyar dolarla 1960'larda ailesinin Kaiser-Francis Petrol Şirketi'ni devralan George Kaiser

10. Medya ve Eğlence

91 milyarder, listenin yüzde 3'ü
En zengin: 94,5 milyar dolarla Michael / Bloomberg finansal bilgi ve medya şirketi Bloomberg LP'nin kurucu ortağı.