10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2023 20:43 | Son Güncelleme: 07.08.2023 20:52

Morgan Stanley uyardı: Harcamalarda kesintiye gidilirse hisse senetleri kan kaybeder

Morgan Stanley, ABD'de mali harcamalarda kesintiye gidilmesi halinde hisse senedi değerlemelerinin zarar göreceği uyarısında bulundu
Morgan Stanley uyardı: Harcamalarda kesintiye gidilirse hisse senetleri kan kaybeder

Aracı kurum Morgan Stanley Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından ülke borcunun notunun düşürülmesinin ardından agresif mali harcamaların kısıtlanması halinde ABD hisse senedi değerlemelerinin yatırımcılar tarafından sorgulanabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomi beklentilerin üzerinde büyüdü

MS hisse senedi stratejisti Michael J Wilson, 2020'de patlak vermesinden bu yana COVID-19 salgınının yol açtığı büyük mali teşviklerin ABD ekonomisinin tahmin edilenden daha hızlı büyümesini sağladığını belirtti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hızlı faiz artırımı karşısında gösterilen bu direnç, Wall Street stratejistlerinin bazı ABD hisse senetleri için devam eden bir ralli öngörmesine neden oldu.

Yapay zeka S&P 500'ü uçurdu

S&P 500, yapay zeka beklentilerini yüksek tutan bir avuç teknoloji hissesi sayesinde bu yıl şimdiden yüzde 17,2 değer kazandı. Borç tavanının yükseltilmiş olması nedeniyle agresif mali harcamalar devam edebilecek olsa da, Fitch'in not indiriminin nedenlerinden biri olan bütçe açığı genişleyeceği için maliye politikasının sınırları var.

Yatırımcı senetlerini sorgulayacak

Hükümetin harcamalarını finanse eden tahvillerin geçen hafta satılmasının yansımaları da olacak. Wilson hafta sonu yayınladığı bir notta, "Yatırımcılar, getirilerdeki son artıştan önce zaten yüksek olan hisse senedi değerlemelerini sorgulayacaklar" dedi.

Wilson ayrıca "Mali harcamaların daha yüksek siyasi veya finansman maliyetleri nedeniyle kısılması gerekirse, geçen yıl başlayan tamamlanmamış kazanç düşüşünün devam etmesi daha olasıdır" şeklinde konuştu.