14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.02.2024 10:22 | Son Güncelleme: 29.02.2024 10:30

Muhteşem Yedili dönemi sona eriyor: Nvidia’nın yükselişi kaderini değiştirdi

Muhteşem Yedili terimini icat eden analist Mike O'Rourke Business Insider’a konuştu. Analist, Muhteşem Yedili’nin borsadaki döneminin bittiğini söyledi. Grubun kaderi, Nvidia gibi hisselerin yükselişi ve Tesla'nın düşüşe geçmesiyle farklılaştı
Muhteşem Yedili dönemi sona eriyor: Nvidia’nın yükselişi kaderini değiştirdi

Jones Trading'in baş piyasa stratejisti Mike O'Rourke, piyasaları domine eden Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla şirketlerine Muhteşem Yedili adını verdi. Ancak Tesla’nın hisselerinin düşmesiyle birlikte sayı artık yedi değil ve Nvidia’nın hızla yükselmesi grubun kaderini belirleyici etkenlerden oldu. Analiste göre bu durum borsa için bir dönemin sonunu işaret edebilir.

Kazancın yüzde 88’i Muhteşem Yedili’nindi

O'Rourke, "Muhteşem Yedi Çağı Bitti" başlıklı bir yazısında, grubun borsa üzerindeki hakimiyetinin sona yaklaştığını söyledi. Nisan 2023'te, O'Rourke bu ismi icat ettiğinde (bazıları bu terimi BofA'dan Michael Hartnett'in icat ettiğini söylese de) Muhteşem Yedili, yılbaşından bu yana elde edilen kazançların %88'lik çarpıcı bir oranına katkıda bulundu. Ancak şimdi piyasadaki bu hakimiyeti bitti.

Ocak ayında Michael Hartnett, en büyük yedi hisse senedinin (Apple, Meta Platforms, Nvidia, Tesla, Amazon ve Microsoft) S&P 500'ün kazançlarının %45'ini oluşturduğunu belirtti. Bu sayı hâlâ çok fazla olsa da bir zamanlar sahip olduğu geniş etkiden oldukça düşük. Şimdi piyasalardaki yarış genişledikçe ve Muhteşem Yedili içindeki hisselerin farklı yörüngelere girmesiyle yatırımcıların grup üyeleri arasında ayrım yapması kolaylaşıyor. O'Rourke, “Borsayı ayağa kaldıran yedi ismin oluşturduğu bu büyük yükselişin sona erdiğini görüyorum. Bu yedi ismin bir arada yükselmiyor” dedi.

Nvidia etkisi

Muhteşem Yedili artık aynı yönde ilerlemiyor. Örneğin Nvidia'yı ele alalım. Şirket yapay zeka ile yola çıktı ve hisseleri şu ana kadar %66 artışla yükseldi. Çip üreticisi bu hafta büyük bir kazanç raporu yayınladı ve bu rapor hisse fiyatını bir günde %16 oranında artırdı. Bu şimdiye kadarki en büyük piyasa değeri artışıydı. Bu artış, Meta’nın raporunun hisse senedini bir günde %20 artırmasının ardından yayınladığı benzer bir rekor raporundan birkaç hafta sonra geldi.

Bu hamleler Tesla'nın bu yılki kaderiyle tam bir tezat oluşturuyor. Elektrikli araç talebindeki belirsizliğin etkisiyle hisse senedi ocak ayından bu yana %22 düştü. Apple bile 2024'ün başından beri yaklaşık %1,45'lik bir düşüşle mücadele ediyor. O'Rourke, "Piyasada hala oldukça etkililer. Artık fark şu ki hepsi aynı yönde ilerlemek yerine performans açısından birbirlerini yenmeye başlayacaklar” dedi.

Yapay zeka grubu dağıttı

Grubun dağılmasının bir nedeni de bugünlerde herkesin bahsettiği şey: Yapay Zeka. Yatırımcılar açısından Nvidia ve Meta gibi şirketler yapay zeka ticaretinin sıkı bir parçası. Çip üreticisi, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi büyük dil modellerini destekleyen teknoloji söz konusu olduğunda kendisini şehirdeki tek oyuncu olarak nitelemesini sağladı. Nvidia, son kazanç raporunda veri merkezi satışlarının geçen yıla göre %409 artışla 18 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tesla gibi bir firma kendisini yapay zekanın ezici gücü olarak görmek isterken, piyasa onu hala ana işi olan araba üretimi olarak görüyor.

Apple ve Tesla’da Çin etkisi

Grubun kaderinin farklılaşmasının başka nedenleri de var. Apple ve Tesla, çeşitli ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan Çin'e çok daha fazla maruz kalıyor. O'Rourke, “Bu isimler arasında değer ve büyüme farklılığı çok büyük ve sahip oldukları temel ortak faktör, mega sermaye durumları ve dikkate değer geçmiş performansları” dedi.

Muhteşem Yedili terimi muhtemelen emekliye ayrılmayacak ancak grup farklı performanslar görmeye devam ettikçe yeniden markalaşma olasılığı yüksek olabilir. Satori Fonu'ndan Dan Niles, grubun yalnızca Nvidia, Meta, Amazon ve Microsoft veya veya Fantastik Dörtlü'ye indirgenmesi gerektiğini söyledi. Niles “Kazançlar zorlaşıyor, rekabetle ilgili sorunlar yaşıyorlar ve sanırım bunu hisse senedi fiyatlarında görüyorsunuz; Apple, Tesla bu yıl düşüşte ve Google piyasada düşük performans gösteriyor. Ve Fantastik Dörtlü kesinlikle harika iş çıkarıyor” dedi.