Dünya finans piyasaları 2023 yılını ABD merkezli 7 şirketin performansını konuşarak geçirdi. 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve son 12 ayda hisse senetleri yüzde 100’den fazla değer kazanan bu şirketler şöyle: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta ve Nvidia.
Hisselerdeki artış yüzde 18’i buldu
Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs analistleri benzer bir grup şirketin Avrupa borsalarını da sürüklediğini tespit etti. Granola adı verilen bu gruptaki şirketler şöyle: İlaç şirketleri GlaxoSmithKline, Roche, Novartis, Novo Nordisk, AstraZeneca, Sanofi, Hollanda merkezli çip şirketi ASML, Fransız lüks devleri LVMH ve L’Oreal, Alman yazılım şirketi SAP, İsviçreli gıda devi Nestle. Geçen 12 ay içinde Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 7.5 yükselirken, Granola grubundaki hisselerdeki artış yüzde 18’i buldu.
Muhteşem Yedili sadece teknoloji hisselerinden oluşurken, Granola daha çeşitlilik içeren bir grup. Granola’da en iyi performansı geçen yıl yüzde 69 yükselen zayıflama ilacı üreticisi Novo Nordisk gösterdi.
Piyasa değeri daha düşük
Granola’nın değeri Muhteşem Yedili’ye göre çok daha düşük. Avrupalı 11 şirketin toplam piyasa değeri 3 trilyon dolar civarındayken, 7 Amerikalı 13 trilyon dolarlık değeri temsil ediyor. Tek başına Microsoft veya Apple, yaklaşık olarak Granola’nın tamamına yakın değerde.
Bu farkın tek nedeni Amerikan şirketlerinin çok daha yüksek karlar elde etmesi değil. Avrupa borsaları Amerikan borsalarına göre daha düşük çarpanlarda değerleniyor. Örneğin Granola’yı oluşturan şirketler 2024 tahmini karlarının 20 katı değerle işlem görürken, Muhteşem Yedili’de bu çarpan 30. Yani Granola, Amerikalı rakipleriyle benzer bir çarpandan değerlenseydi, 11 şirketin toplam değeri 4.5 trilyon dolara ulaşacaktı.
"Büyükler büyümeye devam edecek"
Goldman Sachs’ın küresel hisse senedi stratejisti Peter Oppenheimer, borsaları büyük şirketlerin sürüklemesini şöyle yorumluyor: Avrupa’da görülen bu dinamikte ABD’deki gelişmelerin kopyalanması olarak yorumlanabilir. Ama şu da bir gerçek ki, büyükler büyümeye devam edecek.