07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 10:02 | Son Güncelleme: 23.01.2024 19:05

NYT: ABD piyasasını 7 teknoloji şirketi sırtlıyor

ABD’deki en büyük 500 şirketin hisse senedi performansını izleyen S&P 500, sadece 7 şirketin kazandırdığını açıkladı. New York Times, Muhteşem Yedili olarak adlandırılan şirketlerden bazılarının daha da iyi performans gösterdiğini yazdı
NYT: ABD piyasasını 7 teknoloji şirketi sırtlıyor

Karl Russell, Joe Rennison / New York Times

Yeni bir zirve yaşayan S&P 500 listesinde yatırımcıların yüzünü güldüren yalnızca bir avuç hisse var. Endeksin Ekim 2022'de en düşük seviyesine ulaşmasından bu yana yedi hisse senedi toplamda %110'dan fazla artış göstererek S&P 500'deki diğer 493 şirketin performansını çok geride bıraktı. Muhteşem Yedili olarak adlandırılan bu hisse senetleri Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla şirketlerinden oluşuyor.

Ancak S&P 500'ün kapanış rekoruna ulaşmasına yardımcı olan sadece bu hisse senetlerinin mükemmel fiyat performansı değil. Hisse senedi endeksi piyasa değerine göre belirleniyor. Yani en büyük şirketlerin hareketleri endeksin performansına daha fazla katkıda bulunur. Diğer bir deyişle Muhteşem Yedilinin senetlerinin etkisi büyüklüklerine bağlı. Ekim 2022'den bu yana piyasa değerleri %60'tan fazla arttı.

Muhteşem Yedili'nin büyük etkisi her iki yönde de işleyebilir. 2022'nin ilerleyen aylarında, nispeten zayıf görünen şirketler S&P 500'ü aşağı çekti. Geçtiğimiz on iki ay boyunca, kazançları S&P 500'deki getirinin %60'ından fazlasını oluşturdu.

En iyi performans gösteren yalnızca Muhteşem Yedili değil

Fiyatlar baz alındığında Muhteşem Yedili’nin hissesi S&P 500'de en iyi performans gösteren hisseler değildi. Kruvaziyer şirketi Royal Caribbean’in hisseleri Ekim 2022 ile bu cumaki borsa kapanışı arasında %212, General Electric’in ise %160'tan fazla yükseldi. Ancak bu şirketler çok daha küçük oldukları için piyasada daha az ağırlığa sahip. Her iki şirket de Ekim 2022'den bu yana piyasa endeks hareketinin yüzde 1’inden daha azından sorumlu.

Bazıları daha iyi performans gösterdi

Muhteşem Yedili'den bazıları diğerlerinden daha iyi performans gösterdi. Çip üreticisi Nvidia, Ekim 2022 ile cuma günkü borsa hareketleri arasında %417'lik şaşırtıcı bir artış gösterirken, Amazon sadece %38 değer kazandı. Microsoft yaklaşık %79 yükseldi, ancak endeksteki en büyük hisse senedi olduğu için, bu hareket yine de Meta'nın aynı dönemdeki %198'lik kazancından daha ağır bastı.

Teknoloji devlerinin S&P 500 üzerindeki hakimiyetini anlamak; piyasa, şirketler ve ekonomi hakkındaki endeks sinyallerini anlamak açısından önemli. S&P 500’ün yükselmesi genellikle iyi bir şey olarak görülür. Ancak bir endeks sadece az sayıda şirket tarafından yükseltildiğinde bu durum listenin altındaki hareketleri maskeleyebilir. Başka bir deyişle, şirketlerin çoğunluğunun hissesi düştüğünde bile endeks yükselebilir. Bu durum her zaman böyle oldu.

Yapay zeka sansasyon yarattı

1980'lerde IBM, Exxon ve General Electric gibi şirketler hakim durumdaydı, ancak hiçbir zaman yeni teknoloji devlerinin son yıllarda sahip olduğu ölçüde piyasada hakimiyet kuramadılar. Geçtiğimiz mart ayında ABD bankaları arasındaki kriz birçok bireysel hisse senedi fiyatının düşmesine neden oldu. Ancak S&P 500 ayı %3 artmış halde tamamladı. Bunu da büyük ölçüde yapay zekâ alanındaki gelişmeler ve bunların teknoloji devlerinin kârlılığı için ne anlama gelebileceğinin yarattığı sansasyon sayesinde yaptı. Dinamikler, daha fazla şirketin yarışa katılmasıyla son aylarda azalmaya başladı.

Endeksteki şirketlerin yarısından fazlasının hisseleri S&P'nin Ocak 2022'de zirvesine ulaştığı zamankinden daha yüksek. Bazı analistler bunun, geride kalan hisse senetlerinin iyimserlikle desteklenerek arayı kapatmaya başlamasıyla yarışın daha fazla devam edeceğinin bir işareti olduğunu söylüyor. Diğerleri ise, özellikle ekonominin yavaşlamaya devam etmesi ve aynı şirketler üzerinde baskı yaratması nedeniyle, bu durumun düşüş öncesi bir yükseliş olduğu konusunda uyarıyor.

© 2024 The New York Times Company