08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 14:30 | Son Güncelleme: 22.07.2024 14:38

Newsweek analizi: Olimpiyatlar Nike'ı kurtarabilir mi?

Spor giyim markası Nike, zayıf mali performans, işten çıkarmalar ve ürünlerine yönelik eleştirilerle geçen dönemin ardından şansını ABD Takımı'nın Paris 2024 Olimpiyatları'nda giyeceği üniformaların resmi tedarikçisi olarak deneyecek. Peki olimpiyatlar Nike'ı kurtarabilir mi? Newsweek analiz etti
Newsweek analizi: Olimpiyatlar Nike'ı kurtarabilir mi?

Nike bu ilkbaharda Major League Baseball oyuncularının formalarının renk uyumsuzlukları, transparan pantolonlar ve terle temas ettikten sonra değişen kumaştan şikayet etmesiyle tepki çekti. Hatta ABD Takımı'nın bazı tasarımları da tepkiyle karşılaştı ve kadınların koşu kıyafetleri fazla açık olmakla eleştirildi. İnovasyondan sorumlu başkan John Hoke, şirketin Paris 2024 atletizm formalarını sporculara çeşitli spor disiplinlerine, vücut tiplerine ve bedenlerine göre uyarlanmış, performansa ve maksimum nefes alabilirliğe öncelik veren bir dizi özellikle tasarlandığını söyledi.

Kötü şöhretine rağmen Nike, olimpiyatların işleri tersine çevirmeye yardımcı olabileceğinden emin. Haziran ayında CEO John Donahoe "Paris Olimpiyatları, spor vizyonumuzu dünyaya anlatmak için bize zirve bir an sunuyor. Bunu çığır açan yeniliklerin öncülüğünde ve kaçıramayacağınız bir marka kampanyasıyla duyuruyoruz" dedi. Ancak analistler Newsweek'e bu iyimserliğin yanlış olduğunu söyledi.

'Umudu safsatadan ibaret'

Tüketici davranışları analisti Jason Voiovich, “Olimpiyatlar Amerikalı izleyiciler için bir zamanlar olduğu kadar büyük bir olay değil. Nike'ın olimpiyatların Amerikalı tüketicileri markaya yeniden odaklayacağına dair umudu safsatadan ibaret" dedi.

Haziran ayında Nike, 31 Mayıs'a kadar olan dördüncü çeyrek mali gelirlerinin yüzde 2 azalarak 12,6 milyar dolara gerilediğini, Nike Direct gelirlerinin ise yüzde 8 düşerek 5,1 milyar dolara gerilediğini bildirdi. Dördüncü çeyrekte yüzde 5 artışla 12,8 milyar dolara ulaşan 2023 mali yılında gelirler yüzde 1 artışla 51,2 milyar dolardan 51,4 milyar dolara yükseldi. Net gelir de yüzde 45 artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Ancak bu rakam esas olarak, yaklaşık 1.600 çalışanı etkileyen işten çıkarmalar ve büyük bütçe kesintileri nedeniyle ortaya çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Nike, 2025 mali yılının ilk yarısında gelirlerinin azalacağı uyarısında bulunmuş ve daha yeni, daha yenilikçi ürünlere odaklandığı için ticari markası Air Force 1 ayakkabılarının siparişlerini azaltacağını söylemişti.

İşten çıkarmalar tezat oluşturuyor

Nike'ın üst düzey ekibi 2024 Paris Oyunlarının markaya olumlu bir ışık tutacağını umuyor, ancak uzmanlar Olimpiyatların tek başına algıları değiştireceğine ikna olmuş değil. McGill Üniversitesi'nde pazarlama profesörü olan Ernan Haruvy "Nike'ın yeni ve heyecan verici ürünlerle kendini yenilikçi olarak toplu işten çıkarmalarla tutarsızlık sergiliyor. Bu ölçekteki işten çıkarmalar şirketin en kârlı birine yeniden odaklanarak maliyetleri düşürmek istediğini belirtir. Bu da Paris Olimpiyatları'nda lanse edilen yenilikçilik mesajına ters" dedi. Haruvy, böyle bir stratejinin Nike üzerinde aynı etkiyi yaratmasının pek mümkün olmadığını söyledi.

The Good Feet Store'un baş marka sorumlusu Doug Zarkin, Nike'ın gerçek bağlantıları ve toplumsal katılımı vurgulaması” ve “insani düzeyde yankı uyandıran stratejiler benimsemesi gerektiğini söyledi. Zarkin "Yalnızca Olimpiyatlar gibi önemli etkinliklere bel bağlamak yerine, yerel toplum desteği ve programları aracılığıyla taban girişimlerini güçlendirmesi gerekir" dedi.