27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 20:06 | Son Güncelleme: 13.11.2023 20:17

OPEC piyasaları rahatlattı, petrol fiyatları toparlandı

Petrol fiyatları, OPEC'in ABD ve Çin'de azalan talebe ilişkin piyasa endişelerini gideren bir rapor yayınlamasının ardından, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen karışık sinyallerle birlikte haftaya yükselişle başladı
OPEC piyasaları rahatlattı, petrol fiyatları toparlandı

Ocak vadeli Brent ham petrolü 73 cent artışla varil başına 82,16 dolara yükselirken, Aralık vadeli ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 70 cent artışla 77,87 dolardan işlem gördü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinden oluşan OPEC+ üretici grubunun petrol üretim kesintilerine destek vermesiyle Cuma günü ham petrol fiyatlarındaki kayıpların bir kısmı telafi edilse de, haftalık bazda yaklaşık yüzde 4 düşüşle Mayıs ayından bu yana ilk üç haftalık kayıp serisini kaydetti.

Petroldeki düşüşten spekülatörler sorumlu

Reuters'ın haberine göre OPEC Pazartesi günü yayınladığı aylık raporda, petrol piyasasının temellerinin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi ve fiyatlardaki düşüşten spekülatörleri sorumlu tuttu. OPEC, küresel petrol talebi büyümesi için 2023 tahmininde hafif bir artış yaptı.

OANDA kıdemli piyasa analisti Craig Erlam Pazartesi günü yayınladığı bir notta, "OPEC'in aylık petrol piyasası raporu, Çin talebine ilişkin abartılı olumsuz duygulara atıfta bulunarak talep endişelerine karşı geri adım atıyor gibi görünürken, bu yıl için talep büyüme tahminlerini yükseltti ve gelecek yıl için değiştirmedi" dedi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) geçen hafta ülkenin ham petrol üretiminin bu yıl daha önce beklenenden biraz daha az artacağını ve talebin düşeceğini açıklamasının ardından yatırımcılar endişelenmişti.

Benzin kullanımında sert düşüş beklentisi

Gelecek yıl, ABD'de kişi başına düşen benzin tüketiminin son 20 yılın en düşük seviyesine gerileyebileceği belirtildi.

Piyasalar ayrıca, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta enflasyonun kontrol altına alınamaması halinde faiz oranlarının yeniden artırılabileceğini söylemesinin ardından ABD'nin politika sıkılaştırma ihtimaline karşı da temkinli davrandı.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, Fed'in daha şahin konuşmasının Çin ve ABD'deki son verilerin büyüme korkularını yeniden yüzeye çıkardığı göz önüne alındığında, ham petrolün hoş karşılayacağı bir olasılık olmadığını söyledi.

Çin'den gelen veriler korkuları artırdı

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'den geçen hafta gelen zayıf ekonomik veriler de talebin duraksayacağına dair korkuları arttırdı. Çinli rafineriler, dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan'dan Aralık ayı için daha az arz talep etti.

Çin'de tüketici fiyatları geçtiğimiz ay pandemi döneminin en düşük seviyelerine gerileyerek ülkenin ekonomik toparlanmasına ilişkin endişelere yol açtı.

Destek alımı görebiliriz

Nissan Securities'in bir parçası olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, WTI'ın varil başına 75 dolara yaklaşması halinde, "Suudi Arabistan ve Rusya'nın Aralık ayından sonra gönüllü arz kesintilerine devam etme kararı alacağı beklentisiyle muhtemelen destek alımı göreceğiz" dedi.

Geçen hafta OPEC+'nın bir parçası olan önde gelen petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya, talep ve ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ham petrol piyasalarını etkilemeye devam ederken, yıl sonuna kadar ek petrol üretim kesintilerine devam edeceklerini teyit etti.

Bir sonraki OPEC+ toplantısının 26 Kasım'da yapılması planlanıyor.