02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 22:23 | Son Güncelleme: 12.06.2023 22:37

Oreo'nun 'tadı kaçtı': Rusya'dan çıkmadı İskandinav bölgesinde boykot başladı

Rusya'daki varlığı nedeniyle İskandinav bölgesinde genişleyen bir kurumsal boykotla karşı karşıya olan Oreo'nun sahibi Mondelez International, grubun yerel işlerini korumak umuduyla bu hafta Norveç hükümet temsilcileriyle bir araya gelecek
Oreo'nun 'tadı kaçtı': Rusya'dan çıkmadı İskandinav bölgesinde boykot başladı

SAS ve Norwegian Air havayolları, demiryolu grubu SJ, otel zinciri Strawberry, perakendeci Elkjop, nakliye grubu Fjord Line ve Norveç Futbol Federasyonu son günlerde Mondelez ürünlerinin satışını durduracağını açıklayanlar arasındaydı.

Oreo, Toblerone ve düzinelerce diğer markanın üreticisi olan küresel atıştırmalık üreticisi Mondelez, yerel çikolata üreticileri Freia ve Marabou aracılığıyla Norveç ve İsveç'te güçlü bir varlığa sahip.

Çözüm önerisi sunmayacağız

Norveç Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada boykotun her iki tarafındaki şirketlerle görüşmeyi planladığını ancak bir çözüm önerisinde bulunmaktan kaçınacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Erling Rimestad yaptığı açıklamada, "Ne satın alacakları ve kiminle ticaret yapacakları konusunda bağımsız seçimler yapmak şirketlere ve bireylere bağlıdır" dedi.

Moskova'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bazı Batılı şirketler Rusya'daki varlıklarını satmış olsa da Mondelez gibi bazı markalar, diğer ülkelerdeki çalışanlarının tepkisine rağmen Rusya'da kalmaya devam etti. 

Satışlar durduruldu

İskandinav şirketleri ise Mondelez ürünlerinin satışını durdurma kararlarının Ukrayna'nın bu yıl Mondelez'i ve diğer grupları kara listeye alma duyurusuna dayandığını söyledi.

Norveç'in ikinci büyük gıda perakendecisi Coop Norge, Cumartesi günü yaptığı açıklamada herhangi bir karar almadan önce Norveç hükümetinden tavsiye isteyeceğini söyledi.

Chicago merkezli Mondelez yaptığı açıklamada Norveç'te Rus yapımı ürün satmadığını ve resmi kılavuzların şirketlere eşit davranan objektif kriterlere dayanması gerektiğini söyledi.

Rusya'daki faaliyetlerimiz sınırlı

Mondelez Rusya'daki faaliyetlerini sınırlı tuttuğunu, yatırım ve reklamları ise durdurduğunu açıkladı ve savaşı kınamakla yetindi.

Şirketten yapılan açıklamada "Mondelez International tüm siyasi kararlara ve yaptırımlara uymaktadır ve tam uyumu sağlamak için operasyonlarda gerekli düzenlemeleri değerlendirmeye devam edecektir" ifadelerine yer verildi.