04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2023 17:17 | Son Güncelleme: 29.10.2023 19:51

Orta Doğu'da savaş kızışırken yatırımcılar diken üstünde

Yatırımcılar önümüzdeki hafta Fed toplantısını ve önemli ABD verilerini beklerken, yatırımcılar Orta Doğu'daki savaşın hafta sonu boyunca tırmanabileceğine ve potansiyel olarak piyasalarda oynaklığı artırabileceğine dair işaretleri izliyor
Orta Doğu'da savaş kızışırken yatırımcılar diken üstünde

Başbakan Binyamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin Hamas militanlarına karşı kara operasyonlarını sürdürürken Gazze savaşının ikinci aşamasını başlattığını söyledi.

Savaşın bölgeye yayılacağı korkusu

Reuters'ın haberine göre ABD'nin Orta Doğu'ya daha fazla askeri varlık göndermesi ve İsrail'in Gazze'deki hedeflere ve Lübnan ve Suriye'deki Hamas destekçilerine saldırmasının ardından yatırımcılar son günlerde savaşın genişlemesinden daha fazla endişe duymaya başladı.

Charles Schwab'ın alım satım ve türev ürünleri genel müdürü Randy Frederick, "İsrail'deki durum piyasalar için çok fazla endişeye neden oluyor" dedi.

Petrol ve altın yükselişte

Cuma günü Brent vadeli işlemleri, çatışmanın ham petrol arzını aksatabileceği endişesiyle yüzde 2,9 artışla varil başına 90,48 dolardan kapandı. Gergin yatırımcılar için popüler bir güvenli liman olan spot altın, Mayıs ortasından bu yana ilk kez 2 bin doların üzerine çıktı.

Capital Economics analistleri Cuma günü yayınladıkları bir notta, petrol piyasasının savaşa verdiği tepkinin şu ana kadar sınırlı kaldığını söyledi ve "Bununla birlikte, bölgedeki diğer ülkelerin çatışmaya daha fazla dahil olduğuna dair herhangi bir işaret petrol fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmesine neden olacaktır" diye not düştü. 

Tahviller daha da yükselebilir

Spartan Capital Securities'in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, çatışmanın tırmanması ABD'nin savaşla ilgili harcamalarını artırmasına neden olursa, Hazine getirilerinin halihazırda ulaştığı 16 yılın en yüksek seviyelerinin ötesine yükselebileceğini söyledi.

Bazı yatırımcılar da çatışmanın genişlemesinin Hazine tahvillerine güvenli liman alımlarını tetikleyebileceğini düşünüyor. Bu durum, fiyatlara ters yönde hareket eden getirilerdeki artışı hafifletebilir ve bu da hisse senetleri ve diğer varlıklar üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

S&P 500, 2023 için en yüksek seviyesine ulaştığı Temmuz sonundan bu yana yüzde 10'dan fazla düştü, ancak endeks yılbaşından bugüne yüzde 7'nin üzerinde artış gösterdi.

UBS Global Wealth Management Cuma günü yayınladığı bir notta, "Şimdiye kadar ABD devlet tahvilleri olağan güvenli liman işlevini yerine getirmedi" dedi ve ekledi: "Ancak, çatışmanın tırmanması muhtemelen dikkatleri para politikası endişelerinden uzaklaştıracak ve Hazine tahvillerine yönelik güvenli liman talebini artıracaktır"

Korku Endeksi yükseliyor

Hem altın hem de petrolün kısa vadeli dalgalanmalara karşı da koruma sağlayabileceği belirtiliyor. Cboe Volatilite endeksi (.VIX) çatışmanın ardından tırmanışa geçti ve Cuma günü yükselerek yedi ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Çarşamba günü son para politikası açıklamasını yaparken, Apple'ın üç aylık sonuçları da yoğun bir kurumsal rapor haftasının habercisi olacak.