19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.06.2023 20:07 | Son Güncelleme: 03.06.2023 20:17

Oyuncak Hikayesi ve İnanılmaz Aile gibi ünlü filmlerin arkasındaki isim olan Pixar'da işten çıkarma dalgası

Dünyaca ünlü pek çok animasyon filminde imzası olan Pixar, son filmi Lightyear'ın gişedeki başarısızlığının faturasını kesmekte gecikmedi. Filmin arkasındaki iki yönetici de dahil 75 pozisyonun şirket bünyesinde kaldırıldığı belirtildi
Oyuncak Hikayesi ve İnanılmaz Aile gibi ünlü filmlerin arkasındaki isim olan Pixar'da işten çıkarma dalgası

Walt Disney çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Pixar Animasyon Stüdyoları'ndan yapılan açıklamada, gişede hayal kırıklığı yaratan Lightyear filminin arkasındaki iki yöneticinin de aralarında bulunduğu 75 pozisyonun kapatıldığı kaydedildi.

Kapanan pozisyonlar arasında Oyuncak Hikayesi 4 ve Coco gibi beğenilen filmlerin kıdemli yaratıcı ekibinin bir parçası olan 26 yıllık animatör ve Lightyear filminin yönetmeni Angus MacLane de yer aldı. Lightyear'ın yapımcısı Galyn Susman da işten ayrıldı. Susman, 1995 yılında orijinal Oyuncak Hikayesi filminin yayınlanmasından bu yana Pixar'da çalışıyordu.

Pixar'daki bu operasyon, Walt Disney İcra Kurulu Başkanı Bob Iger'in daha önce duyurduğu 7 bin kişinin işten çıkarılması ve 5,5 milyar dolarlık maliyetin azaltılması planının bir parçası. Bu yeniden yapılanma film ve televizyon gruplarını tek bir Disney Entertainment biriminde birleştirdi ve dağıtımdan sorumlu bir bölümü ortadan kaldırdı.

Pixar'daki işten çıkarmalar önemli çünkü stüdyo, Disney genelinde gelir sağlayan franchise'lar arasında ve dünyaca ünlü pek çok karaktere hayat veren yaratıcı bir güç.

Gişedeki başarısızlığın faturası

Pixar, "Oyuncak Hikayesi", "İnanılmaz Aile" ve "Arabalar" gibi sinema serileriyle ünlü. Ancak bir yıl önce 200 milyon dolarlık bir bütçeyle gösterime giren Lightyear dünya çapında 226,7 milyon dolarlık mütevazı bir bilet satışı elde etti ve eleştirmenlerden karışık bir tepki aldı.

Lightyear, eşcinsel bir ilişkiyi tasvir ettiği için 14 Orta Doğu ve Asya ülkesinde gösterilemedi. Bu durum filmin gişe performansını da etkiledi.