04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2023 22:36 | Son Güncelleme: 13.12.2023 22:49

Özgür Demirtaş: Borsa İstanbul’da küçük yatırımcıyı incittiler

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, son günlerde düşüş trendinde olan Borsa İstanbul ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Demirtaş, gelen satışlar sonrası "Borsa İstanbul’da küçük yatırımcıyı incittiler" ifadelerini kullandı
Özgür Demirtaş: Borsa İstanbul’da küçük yatırımcıyı incittiler

Borsa İstanbul seçim sonrası üç ayda yaşadığı coşkuyu geride bırakmış görünüyor. Yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın iyi fiyatlayan borsa endekslerinde son iki aydır yaşanan dalgalı görünümde teknik olarak 8000 seviyesini aşamamanın getirdiği stresin yanı sıra likidite sıkıntısı da borsayı aşağı çekiyor.

Bugünü de sert düşüşle kapatan BIST 100 endeksi yatırımcısını üzerken, günü yüzde 2,83 değer kaybederek 7.529,31 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 219,54 puan azalırken, toplam işlem hacmi 82,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,93, holding endeksi yüzde 1,88 değer kaybetti.

Borsadaki kayıplarla ilgili bir paylaşım yapan Demirtaş, "Borsa İstanbul’da küçük yatırımcıyı incittiler" şeklinde paylaşım yaptı. 

Borsa neden düşüyor?

Öncelikle piyasa uzmanlarının dikkat çektiği nokta TL mevduat faizlerinin geldiği seviyelerin artık göz ardı edilemeyecek olması. TL mevduat faizleri özellikle içinde bulunduğumuz ay geleneksel olarak artış trendi izliyor. Bu da borsaya olan ilgiyi azaltan etkenlerden biri.

Analistlere göre bir başka etken ise neredeyse her hafta yapılan halka arzlar. Bu yıl 54 halka arz yapıldı ve toplam halka arz büyüklüğü 79.2 milyar lira oldu. En büyük halka arz 6 milyar 825 milyon liralık büyüklüğü ile TAB Gıda olurken, ikincisi ise dün Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz izni çıkan 5 milyar 508 milyon liralık büyüklüğü ile Avrupakent GYO olacak. Borsada halka arzların tavan serisi bireysel yatırımcıları halka arz furyasına yönlendiriyor.

Ayrıca kredili işlemler fiyatlama davranışlarındaki bozulmada önemli bir role sahip. Yeni bireysel yatırımcılar tavan serilerinden rahatça kazanırım güvencesiyle çok çok yüksek faizlerle kredili işlem yapıyor. Ve kredi kapatma, teminat tamamlama çağrıları olduğunda ki özellikle çarşamba günleri satış işlemleri yoğunlaşıyor.

Ayrıca beklenen yabancı yatırımcının henüz Türkiye piyasalarına kayda değer oranda gelmemesi de borsayı olumsuz etkiliyor ve sığ bir piyasa olarak kaldığından yükseliş görülemiyor.