28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 15.01.2021 02:35 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Pandemi evlerin içine yaradı

Pandemi evlerin içine yaradı
Editör Editör

Koronavirüs salgınında yaşam alışkanlıklarımız değişip eve kapanınca, ilk yaptığımız evin içini değiştirmek oldu. Mobilya satışları katlanarak arttı, talep özellikle sade ürünlerden yana.

YAZAR Pınar Çıtak Koygun Koronavirüs salgını her şeyle birlikte alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Evde geçirilen zaman artınca, ev dekorasyonuna da daha fazla zaman ve bütçe ayrılır oldu. Mobilya firmalarının satışları, özellikle internette, yüzde 159’a varan artışlar gösterdi. Bu olağanüstü dönemde mobilya dünyasında yaşanan hareketliliği, sektörün önde gelenlerine sorduk.

Talep çok, malzeme sıkıntısı var

“Pandeminin başında yüzde 75 – 80’lere varan kayıplar yaşadık. Nisan ve mayıstan sonra tablo değişti. Talep o kadar yoğun ki, mobilyacılar sunta ve mdf tedarikinde zorlanıyor. 5 bin TL altı ürünlerde e–ticaret eskiden yüzde 15’lerdeyse pandemiden sonra yüzde 25’e çıktı. 5 bin TL üstü ürünlerde ise tüketici karşısında ilgili birini istiyor. 365 gün sürecek mobilya fuarımız yakında başlıyor. 150 bin metrekarelik alanda, 600 modül mağazanın içinden çekimler yaptık. Bu mağazaların hepsi sanal ortamda gezilebilecek.” - KORAY ÇALIŞKAN (Modoko Başkanı)

En büyük rağbet, çalışma masalarına

“Vivense.com, geçen yıla göre yüzde 150 büyüdü. Pandeminin başında showroom’larımızı kapatmamız bizi etkilese de, yılı pozitif kapattık. Önümüzdeki sene 2.5 kat büyümek istiyoruz. En belirgin değişim, çalışma masası ve çalışma koltuğu satışlarında. Salgın döneminde taksitle ödeme eğilimi de artış gösterdi.” KEMAL EROL (Vivense Kurucusu)

İnternet satışımız 3 katına çıktı

“Satışlarda geçen seneye göre ciddi bir artış var. Pandemi döneminde evde daha fazla zaman geçirmeyi ve eve yatırım yapmayı beraberinde getirdi. Özellikle ahşap, koltuk, bahçe mobilyaları, köşe koltuklar ve mermer masalar daha fazla tercih edilir oldu. Geçen seneye göre internetten satışlar, toplam e-ticaret payının 3 katına çıktı, yüzde 7’lerden 20’lere geldi. Bunun daha da gelişmesini göreceğiz.” SERHAT ÜNVERDI (Mudo Concept Genel Müdürü)
Ünverdi, her mağazalarında mimar istihdam ettiklerini, sanal ortamda mimarla müşteriyi iletişime geçirdiklerini de ekledi.

En çok alışverişi kadınlar yapıyor

“İnsanlar pandemide başka harcamalar yapmak yerine evlerini güzelleştirmeye başladı. Oturduğu koltuğun yerini, TV ünitesinin rengini değiştirmek istediler. Elektronik satışlarda, aksesuarlar ve tamamlayıcı ürünler alındı ilkönce. O dönemlerde ciro kaybı yaşandı, talep azdı. Ancak haziranla beraber, öngördüğümüzün üzerinde bir taleple karşılaştık, satışlar yüzde 50-60 arttı. Mobilya ve aksesuar alışverişlerinin yüzde 70’inden fazlasını kadınlar yapıyor. En çok tercih edilenler, yatak, kitaplık, çalışma masası ve sandalye. Küçük berjerler de tercih edildi. Daha minimalist ve küçük mobilyalar bu dönemin seçenekleri oldu.” SEMIH TUNA (Alfemo Pazarlama Müdürü)

Farkında olmadan Feng Shui yapıyoruz

Pandemi dönemindeki huzur arayışı, insanları farkında olmadan ‘Feng Shui’ye yöneltti. Mimar ve Zendo Akademi Kurucusu Başak Arpacıoğlu da buna değiniyor. İnsanların yaşadıkları ortamı içgüdüsel olarak düzenlediği ifade eden Arpacıoğlu “Temel olan, dengeyi kurmak. Aslında bunların hepsi enerjinin dengelenmesiyle ilgili” diyor. Arpacıoğlu’na göre, evlerde öncelikle, blokaj yaratan, kırık, kötü hatıraları hatırlatan obje ve enerjilerden kurtulmak gerekiyor. Bunlara ‘shar’ enerjisi deniliyor. Bu objeler, negatif enerji yayıyor. Bitkilerin çürümüş yapraklarını atmak da buna dahil. Eşyaların yerlerinin, renklerinin, kumaşlarının değiştirilmesi, tamir edilmesi gerekenlerin onarılması, mekanı gereksiz eşyalardan arındırmak, sadelik, periyodik temizlik ve düzen, hayvan dostlarımızın bizimle birlikte yaşaması gibi. Arpacıoğlu, “Feng Shui’de minimalizm önemli. Daha küçük portatif mobilyalar, aydınlık perdeler, bakır, yeşil, turuncu ve pastel tonları tercih etmek gerekiyor. Ofis bölümünde ise, beyaz, metal, buz mavi renkleri tercih etmek konsantrasyonu artırıyor” diye ekliyor.