03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2022 15:10 | Son Güncelleme: 24.08.2022 15:29

Papua Yeni Gine'nin yeni kabine gündem oldu: Dünyanın ilk Kahve Bakanlığı kuruldu

Papua Yeni Gine'de kısa süre önce yeniden başbakan seçilen James Marape, yeni kabinesini açıkladı. Bir milletvekilini Kahve Bakanı diğerinin ise Palmiye Yağı Bakanı olarak ataması ses getirdi
Papua Yeni Gine'nin yeni kabine gündem oldu: Dünyanın ilk Kahve Bakanlığı kuruldu

Papua Yeni Gine'de Başbakan James Marape, kabineyi açıkladı. Pasifik Okyanusu'nda Avustralya'nın kuzeyinde yer alan ve Yeni Gine Adası'nın doğu bölümünde bulunan ülkedeki yönetim kademesi gündem yapan ise yeni kurulan iki bakanlık oldu. Marape, Anglimp-Güney Waghi milletvekili Joe Kuli'yi Kahve Bakanı, Talasea milletvekili Francis Maneke'yi Palmiye Yağı Bakanı olarak atadı.

"Tarımsal ürüne teşvik önemli"

Marape, kurulan yeni bakanlıklar için "Halkın tarım sektöründen beklentilerinin tamamını karşılamak için hükümetin mümkün olan her şeyi yapmaya istekli ve hazır olduğunu gösteriyor. Tarımsal büyümeye verdiğimiz özel öneme ışık tutuyor" dedi. Kararı ses getiren James Marape "Papua Yeni Gine halkı için hükümetin en büyük etkiyi yapabileceği alanın tarım olduğunu belirten Marape, "Çünkü halkımızın büyük kısmı geçimini çiftçilikten sağlıyor. Toprağımız var ve insanlarımızı tarımsal üretime teşvik etmeliyiz" diye konuştu.

İngiliz The Guardian gazetesi ve Sputnik söz konusu bakanlıkların dünyada ilk olduğunu yazdı. 

Palmiye yağının da Papua Yeni Gine'nin bir numaralı tarım ürünü olduğunu ve tarım sektöründeki ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 40'ını sağladığını belirten Marape "Atıl durumda çok fazla toprağımız var ve Bakan Maneke, bunu üretimi artırıp mevcut endüstrinin büyümesi için kullanmakla görevlendirilecek" dedi.