13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2023 21:10 | Son Güncelleme: 15.08.2023 21:22

Perakende satış verilerinin beklenenden güçlü gelmesiyle dolar güç kaybetti

Dolar endeksi, ABD perakende satışlarının Temmuz ayında beklenenden daha fazla arttığını gösteren verilerin ardından düşerken, yuan Çin Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde temel politika faizlerini düşürmesinin ardından dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi
Perakende satış verilerinin beklenenden güçlü gelmesiyle dolar güç kaybetti

Ticaret Bakanlığı, ABD perakende satışlarının geçen ay yüzde 0,7 arttığını ve sıkı bir işgücü piyasasından kaynaklanan güçlü ücret artışları sayesinde talebin dirençli kaldığını gösterdiğini söyledi. Para birimini euro ve sterlin de dahil olmak üzere altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi, Pazartesi günü 103,46 ile ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 0,194 düşüşle 102,920'ye geriledi.

Risk arttı

Çin Halk Bankası'nın (PBOC) durgunlaşan ekonomik toparlanmayı canlandırmak amacıyla faiz oranlarını düşürmesiyle dolar offshore yuan karşısında yüzde 0,5'in üzerinde değer kazanarak 7,3307 ile dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. PBOC'nin faiz indiriminden kısa bir süre sonra açıklanan Çin sanayi üretimi, perakende satışlar ve yatırım verileri beklenmedik yavaşlamalar göstererek bu endişeleri pekiştirdi.

New York'taki BNY Mellon Markets'ta Amerika makro stratejisi başkanı olan John Velis, "Bence güçlü ABD satış verileri, Çin verilerindeki olumsuz sürprizi biraz rahatlattı, bu da riski yeniden yukarı itti" dedi.

Gerçek müdahale için daha zaman var

ABD doları yen karşısında, 145,25 ile seansın en düşük seviyesine gerilemeden önce 145,865 ile dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Barclays'te döviz stratejisti olan Shinichiro Kadota, "Kesinlikle daha fazla sözlü müdahale görebiliriz, ancak hareket spekülatörler tarafından yönlendirilmedikçe ve yen diğer para birimleriyle senkronize olmadıkça, belki de gerçek müdahalenin gelmesi için hala biraz yol var" dedi.

Kadota "Her halükarda, müdahaleye ilişkin endişelerin kesinlikle bu seviyelerde dolar-yen üzerinde bir sınır oluşturduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Salı günü yaptığı açıklamada, yetkililerin piyasaya müdahale söz konusu olduğunda mutlak kur seviyelerini hedeflemediğini söyledi.

İngiltere'de yüksek enflasyon baskısı

Öte yandan İngiliz temel ücretlerinin rekor bir hızla arttığını gösteren verilerin ardından sterlin yükseldi ve İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyon endişelerini artırdı.

İngiliz Sterlini, Haziran ayına kadarki üç aylık dönemde ikramiye hariç ücretlerin bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,8 arttığını gösteren verinin ardından yüzde 0,38 artışla 1,27335 dolar seviyesine yükseldi. Bu, karşılaştırılabilir kayıtların başladığı 2001 yılından bu yana en yüksek yıllık büyüme oranını temsil ediyor.

Faiz artırımı beklentisi yükseldi

İngiltere'de işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde yüzde 4,0'dan 4,2'ye yükseldi ancak para piyasası yatırımcıları, yüksek ücret artışının enflasyon üzerinde ikinci tur etkilere yol açacağı endişesiyle İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz oranlarını en az 25 baz puan artırmasını bekliyor.

Rus Rublesi ise Kremlin'in daha sıkı para politikası çağrısının ardından para biriminin dolar karşısında 100'ün altına düşmesini engellemek amacıyla Rusya Merkez Bankası'nın acil bir toplantıda temel faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 12'ye yükseltmesinin ardından erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

Euro son olarak yüzde 0,28 artışla 1,0935 dolar oldu.