04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2023 22:20 | Son Güncelleme: 27.06.2023 23:45

Petrol fiyatları faiz artırımı endişelerinin gölgesinde düşüşünü sürdürüyor

Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını sürdüreceğini paylaşmasıyla petrol fiyatlarında geri çekilme yaşandı
Petrol fiyatları faiz artırımı endişelerinin gölgesinde düşüşünü sürdürüyor

Petrol fiyatları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarını tamamlamadığına dair sinyaller vermesi üzerine yüzde 1'in üzerinde düşerken, yatırımcılar yaz sezonunda ABD yakıt tüketimine ışık tutabilecek verileri bekliyor.

Petrol fiyatlarında son durum

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 1,6 düşüşle varil başına 72,96 dolara, ABD West Texas Intermediate (WTI) vadeli işlemleri yüzde 1,6 düşüşle 68,27 dolara geriledi.

Her iki kontrat da Mayıs başından bu yana izlenen 10 dolarlık bir aralıkta işlem görüyor. Oanda analisti Craig Erlam, fiyatların esas olarak "faiz oranlarına ilişkin sürekli değişen beklentilerin" insafına kaldığını söyledi.

Lagarde konuştu petrol düştü

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde bugün yaptığı açıklamada temmuz ayında faiz artırmaya devam edeceklerini söyledi. Lagarde, ECB'nin tarihi faiz artırım döngüsünde sona gelindiğini yakın zamanda açıklayamayacaklarını da belirtti. Petrol fiyatlarındaki gerileme, ECB'nin faiz artırımı kararının da ötesinde yakın gelecekte daha fazla faiz artırımının yapılabileceği beklentisinden kaynaklandı.

Price Futures Group analistlerinden Phil Flynn, "Avrupa'da yavaşlayan ekonomiye ilişkin endişelere rağmen, faiz oranlarıyla önlem alınmaya çalışılyor ve bu da emtialarda aşağı yönlü baskı oluşturuyor" dedi. Lagarde'ın bu açıklamalarının sonrasında Avrupa hisse senetleri de düşüş gösterdi.

Wagner etkisi

Bu arada piyasa, paralı asker grubu Wagner'in hafta sonu Rusya'da başarısızlıkla sonuçlanan isyanını görmezden geldi ve Rus petrol yüklemeleri planlandığı gibi devam etti. PVM'den Tamas Varga, "Son jeopolitik alevlenme, kalıcı makroekonomik hususlarla karşılaştırıldığında hızla önemsizleşiyor" dedi.

Bu durum, Suudi Arabistan'ın Temmuz ayından itibaren üretimi azaltma taahhüdüne rağmen geçerli.