19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 19:19 | Son Güncelleme: 15.07.2024 22:40

Piyasalar Donald Trump'ı fiyatlıyor: Suikast girişimi sonrası risk iştahı yükseldi

ABD başkan adayı Donald Trump'ın mitingi sırasında silahlı saldırıya uğraması sonrası başkanlık seçimlerinde gücünün arttığı yorumları yapılırken, saldırının ardından piyasaların açıldığı ilk gün risk iştahının yükseldiği dikkat çekti
Piyasalar Donald Trump'ı fiyatlıyor: Suikast girişimi sonrası risk iştahı yükseldi

Başkan adayı Donald Trump'ın bir suikast girişiminden kurtulduktan sonra ikinci bir dönem kazanma şansının artmasıyla Pazartesi günü Wall Street'te işlemlerde Dow Jones rekor seviyeye ulaşırken, faiz indirimi umutları da duyarlılığı destekledi.

Piyasalar neden Trump ile yükseliyor?

Trump yönetiminde piyasalar şahin bir ticaret politikası ve iklim değişikliğinden kripto para birimine kadar konularda daha gevşek düzenlemeler bekliyor. 

 Independent Advisor Alliance'ın baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli piyasaların Trump ilgisini şu sözlerle açıkladı:

"Cumhuriyetçi bir yönetimde, daha düşük vergi politikası daha düşük düzenleme politikası görürsünüz. Bu genellikle hisse senetleri için iyidir. Bu noktada yatırımcıların ileriye dönük beklentileri açısından bunun bir kısmını görüyoruz"

Trump Media & Technology Group ile birlikte Trump ile bağlantılı hisse senetlerinde yükseliş görülürken , yazılım firması Phunware ve video paylaşım platformu Rumble da %6 ile %32 arasında artış gösterdi.

Trump etkisi Bitcoin'e de pozitif yansıdı

Bitcoin'in iki haftanın en yüksek seviyesine çıkmasıyla kripto hisse senetleri de sıçradı. Coinbase Global, Marathon Digital Holdings ve Riot Platforms %5,3 ila %8,2 arasında değer kazandı. Trump'ın ikinci döneminden faydalanması beklenen diğer hisse senetleri de tırmanışa geçerken, silah üreticisi Smith & Wesson ve cezaevi işletmecisi GEO Group sırasıyla %12,6 ve %9,4 değer kazandı. 

LSEG verilerine göre yatırımcılar, Fed'in son ekonomik projeksiyonlarının bu yıl yalnızca bir faiz indirimine işaret etmesine rağmen, Eylül ayına kadar 25 baz puanlık bir faiz indirimi ve 2024 için iki indirim olasılığını %88 oranında fiyatladı.

Faiz indirimi umutları, beklenenden daha soğuk gelen enflasyon verilerinin ardından Dow ve S&P 500'ün gün içi rekor seviyelere ulaştığı ve Russell 2000'in Kasım ayından bu yana en iyi haftasını yaşadığı Cuma günkü güçlü ralliye yardımcı oldu.