22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2023 20:18 | Son Güncelleme: 20.08.2023 20:31

Popüler tatil noktaları sopayı eline aldı: Kötü turist avı başladı

Dünyanın popüler tatil noktaları bir süredir 'kötü turist'lerle mücadele ediyor. Ağır para cezaları, hapis cezası ve sınır dışı etme gibi yaptırımlar tatil yörelerinin saygısız ziyaretçileri 'yola getirmek' için kullandıkları araçlardan sadece birkaçı
Popüler tatil noktaları sopayı eline aldı: Kötü turist avı başladı

Bloomberg, turizm sezonunun en büyük sorunlarından biri olan 'kötü turist'leri ve ülkelerin bu noktada hangi araçlarla yaptırım uyguladığını masaya yatırdı. Turistlerin kötü davranışlarının son örneklerinden sadece birkaçı şöyle:

Bir grup Alman misafir İtalya'nın kuzeyindeki bir villada 150 yıllık bir heykeli devirdi. Danimarkalı bir kadın Bali'de motosiklet sürerken kendini teşhir etti. Polonyalı bir adam Meksika'da Chichén Itzá'daki kapalı, kutsal bir tapınağa tırmandı. Amerikalılar Yellowstone Ulusal Parkı'nda ayıları taciz etti.

Turistler kötü bir şöhrete sahip

Turistler her zaman kötü bir şöhrete sahip, ancak hükümetler asi ziyaretçileri her zamankinden daha güçlü bir şekilde geri püskürtüyor ve gelecek turistleri uyarırken yanlış davranışları kontrol etmek için bir dizi taktik uyguluyor.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde bir dizi ülke, ağır para cezaları ve hatta hapis cezası gibi cezalar içeren yasalar çıkardı. Bali'de yerel halkın ziyaretçilerle ilgili bildirim yapabilmesi için kullanabilecekleri yeni bir telefon hattı var ve ülke bu yıl şimdiye kadar 2022'nin tamamında sınır dışı ettiğinden daha fazla turisti sınır dışı etti. Hırvatistan'ın tarihi kentinin belediye başkan yardımcısı Jelka Tepšić, "Dubrovnik'in eski şehri bir diskotek değil. İnsanlar aslında orada yaşıyor. İyi bir gece uykusu çekmek istiyorlar." şeklinde durumu özetledi.

Burası plaj değil

Tepšić, turistlere Unesco Dünya Mirası Listesi'nde olduklarının ve bazı davranışların uygunsuz olduğunun hatırlatılması gerektiğini söylüyor. Tepšić'e göre tarihi binaların merdivenlerinde oturup bir şeyler yiyip içmek, bisiklet ya da scooter ile sadece yayalara açık bölgelerde dolaşmak, şehirde sadece mayo ile dolaşmak yanlış. Tepšić tepkisini "Burası plaj değil" sözleriyle dile getiriyor.

Turistlere 'ideal turist olma' rehberi

Belediye Haziran ayında turistlere ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini hatırlatmak için bir video yayınladı. Şehre Saygı Göster adlı video, şehrin aşırı kalabalık imajını temizlemek için 2018'de başlayan daha büyük bir projenin parçası olarak yolcu gemilerinde, uçuşlarda ve havaalanlarında oynatılıyor.

Bavulun tekerlek sesleri bile tepki çekiyor

Tepšić, turistlerle ilgili durumu o kadar detaylı inceliyor ki bavulların tekerleklerinin çıkardığı sese bile tepkili. Tepšić, "Bir de o korkunç gürültü var: Havaalanına gitmeden önce birkaç saat geçirecek olan turistler sokaklarda tekerlekli bavullarını sürüklüyorlar ve çıkan o tık tık tık sesleri çok gürültü yaratıyor" şeklinde konuştu.

Dubrovnik / Hırvatistan


Tepšić "Dubrovnik'te polis tarafından durdurulursanız şaşırmayın, istenmeyen davranışlar gördüklerinde ziyaretçilere rotalarını düzeltmelerini söylemekle görevlendirilmişlerdir" sözleriyle ülkeye gelecek turistleri uyarmayı da ihmal etmiyor. 

Yolları tıkayan turiste ceza

İtalya'da, araçlarını durdurup Portofino'nun şehir merkezindeki manzaralı körfeze bakan yolları tıkayan turistler 279 Euro'ya (306 $) varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Nisan ayında kabul edilen bir kasaba yönetmeliği, insanların Piazzetta ve Molo Umberto I iskelesi arasındaki en popüler noktalarda yaz aylarından Ekim ayına kadar sabah 6'dan akşam 6'ya kadar trafiği engellemesini yasaklıyor. Ziyaretçiler yine de bu bölgelerde gezinebilir ve parlak renkli cephelerle kaplı ikonik meydanın önünde istedikleri kadar selfie çekebilirler.

Kolezyum / Roma


Belediye Başkanı Matteo Viacava yerel medyaya verdiği demeçte, "Amaç bölgeyi ayrıcalıklı kılmak değil, herkesin Portofino'nun güzelliğinin tadını çıkarmasını sağlamaktır" dedi.

Tarihi eserlere zarar veren yanacak

İtalya, Nisan ayında kabul edilen bir yasa tasarısına göre, ülkenin tarihi eserlerine zarar verenlere 60 bin euro'ya kadar para cezası veriyor ve olası hapis cezaları da dahil olmak üzere kötü davranışlara yönelik yasal cezaları artırmaya devam ediyor. Bu, iklim aktivistlerinin yanı sıra Roma'daki Kolezyum'un duvarlarını karalayan turistlerin karıştığı çok sayıda olayın ardından geldi.

Bazı politikacılar para cezaları ve hapis tehdidinin bile yeterli olmadığını söylüyor. Temmuz ayı sonlarında bir başka kişi Roma'nın Trevi Çeşmesi'ne girerek heykellerden birine tırmandı ve tezahürat yapan izleyicilerin arasında suya daldı. Bunun ardından bir belediye meclisi üyesi çeşmenin kapatılmasını önerdi.

Sınır dışı edilen turistler

Bali de turistlerin yanlış davranışlarına karşı daha cezalandırıcı bir yaklaşım benimsiyor. CNN Endonezya'ya konuşan bir Bali yetkilisi, 6 Ağustos itibariyle Endonezya adasının 198 turisti sınır dışı ettiğini, bu sayının 2022'deki toplam sayıdan daha fazla olduğunu söyledi. Yeni görev güçleri, turistlerin saygısız davranışlarının yanı sıra vizelerini yasadışı yollarla aşan ziyaretçileri de engellemeye çalışıyor.

Bali / Endonezya


Görev gücünün duyurusunda, yabancı turistlerin kötü davranışlarını bildirmek için kurulan özel yerel telefon hattına atıfta bulunularak, "Asi turistleri denetlemek ve onlara karşı harekete geçmek için toplumun katılımına kesinlikle çok ihtiyaç var" denildi. Ayrıca ülkede Haziran ayında yayınlanan yeni davranış kuralları var. Bunlardan biri şöyle: 'Kapalı kıyafetlerle ibadet etmedikçe kutsal yerlere girilmeyecek.