10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2023 22:43 | Son Güncelleme: 21.06.2023 23:40

Powell daha fazla faiz artırımına işaret edince S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq düşüşe geçti

Wall Street, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın kongrede verdiği ifadenin merkez bankasının enflasyonu dizginleme kampanyasını güçlendirmesi ve daha fazla faiz artırımı olasılığını ima etmesiyle Çarşamba günü satışlarını genişletti
Powell daha fazla faiz artırımına işaret edince S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq düşüşe geçti

Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de üst üste üçüncü günlük düşüşlerini kaydetme yolunda ilerlerken, faiz oranına duyarlı momentum hisseleri en çok teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ı aşağı çekti. Tesla, Microsoft ve Nvidia gibi yapay zeka ile ilgili hisse senetleri ise düşüşte en önde yer aldı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,3 azalışla 33.951,52 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,52 azalarak 4.365,69 puana, Nasdaq endeksi de yüzde 1,21 kayıpla 13.502,20 puana geriledi.

Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde verdiği ifadede, merkez bankasının "enflasyonu yüzde 2'lik hedefimize geri getirmeye güçlü bir şekilde bağlı" olduğunu yineledi ve ekonominin mevcut yolunda devam etmesi halinde gelecekteki faiz artışlarına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Piyasaların aşırı heveslenmesi istenmiyor

New York'taki Spartan Capital Securities'in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, "Powell geçen haftaki basın toplantısında söylediklerinden sapmayacak; Fed enflasyon yüzde 2'ye ulaşana kadar şahin olacak" dedi ve ekledi: "Fed bu sert konuşmayı sürdürüyor çünkü piyasaların aşırı heveslenmesini istemiyorlar"

CME'nin FedWatch aracına göre son bakışta, finansal piyasalar Temmuz ayındaki para politikası toplantısı sonucunda 25 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığını yüzde 79 olarak fiyatladı.

Yapay zeka ile ilgili hisseler düşüşte

Öte yandan, yapay zeka ile ilgili hisse senetlerindeki azalış endekslerdeki düşüşte etkili olurken, Nvidia hisselerindeki yüzde 2'ye yakın, Microsoft hisselerindeki yüzde 1,3 ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in hisselerindeki yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı dikkati çekti.

Barclays'in not indirimi sonrası Tesla hisseleri yaklaşık yüzde 5,5 düşerken, ABD Federal Ticaret Komisyonunun dava açmasının ardından Amazon'un hisselerinde de yüzde 1'e yakın azalış görüldü.

FedEx ve United Parcel Service(UPS), FedEx'in hayal kırıklığı yaratan çeyreklik kazançlarını açıklamasının ve azalan küresel talebin kar marjlarını baskıladığını söylemesinin ardından sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 2,1 düştü.

Bitcoin yeniden 30 bin doların üzerinde

Coinbase, Riot Platforms, Marathon Digital ve Bit Digital gibi kripto firmaları, Bitcoin'in 30 bin dolar seviyesini aşmasıyla yüzde 1,6 ile yüzde 5,2 arasında değer kazandı.