Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası'nın özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 20 milyar lira ile Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi verdi.
Söz konusu santral ile santralin kullanımındaki mülkiyeti EÜAŞ ve Maliye Hazinesine ait taşınmazların, EÜAŞ'a ait Çayırhan Linyit İşletmesinin kullanımındaki taşınırlar ile mülkiyeti EÜAŞ ve Maliye Hazinesine ait taşınmazların 'satış', EÜAŞ adına kayıtlı bazı maden sahalarının 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle bütün halinde özelleştirmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapıldı.
İhaleye, Okyanus Benzin İstasyon İşletmeciliği Anonim Şirketi, Aslan Yapı ve Thirty Five Ortak Girişim Grubu, DSM Teknik Madencilik Kimyevi Ürünler ve İnşaat Anonim Şirketi, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi Anonim Şirketi ile Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi katıldı.
Elemesiz turda, en yüksek teklif 13 milyar 50 milyon lira olurken, ihalenin elemeli turunda en düşük teklifi veren DSM Teknik Madencilik Kimyevi Ürünler ve İnşaat Anonim Şirketi elendi. İhalede, 15 milyar 600 milyon lira "başlangıç fiyatı" ve 50 milyon lira artırma aralığıyla "açık artırmaya" geçildi. Açık artırma 17 tur sürerken, en yüksek teklif 20 milyar lirayla Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketinden geldi.
"İşten çıkarma olmayacak" sözü
Akçadağ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Akçadağ, ihale sonrası yaptığı açıklamada, işçi ve emekçinin mutlu olduğu bir süreç yaşanacağını belirtti. Bugün detaylı bir kamuoyu açıklaması yapacaklarını bildiren Akçadağ, şu ifadeleri kullandı:
"Termik santralin olduğu bölge, bugüne kadar gördüğü uzun süreli avantajlı dönemi yaşayacak. Ben şunu söyleyeyim, gerçekten burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız çok hassas bir süreç yürüttü. Oradaki mesai arkadaşlarımızın tamamının istihdamına devam ettirileceği, hatta istihdam sayısının artırılacağı hususunda gerekli taahhüdü verdik. Bu hususlarla da çalışmalar yapılacaktır."
Akçadağ Grup hakkında
Diyarbakırlı Akçadağ ailesinin sahibi olduğu Akçadağ Grup'un sitesinde şirketin 1930'dan bu yana faaliyet gösterdiği belirtilerek, "Geçmişten bugüne; Ham petrol kuyuları, tesis ve depolama, telekomünikasyon, içme suyu isale hatları, kara yolu, demir yolu, içme suyu şebekeleri, barajlar, göletler, konut projeleri, içme suyu deposu, balıkçı barınağı, akaryakıt, otomotiv ile tüm alt yapı ve üst yapı alanlarında faaliyetlerimize devam ediyoruz" ifadeleri yer alıyor. Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik halen Çanakkale Çan, Muğla Yatağan, Bolu Aksa, Tekirdağ Malkara, Manisa Soma’da kamudan devraldığı kömür madenlerini işletiyor.
CHP: Kamu zararı 144 milyar lira
CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, ihalenin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Çayırhan'da 164 milyar lira değerindeki varlıkların 144 milyar lira zararla özelleştirildiğini savundu.
Yavuzyılmaz'ın açıklaması şöyle: "Adrese teslim ‘Çayırhan termik santrali ve maden sahalarının’ özelleştirme ihalesi tamamlandı. Kazanan yine AK Parti bürokrasisi oldu. 164 milyar lira değerindeki varlıkların ihalesini, Akçadağ Grup 20 milyar lira teklifle kazandı. Aradaki fark 8 kat! Kamu zararı 144 milyar lira! Acilen bu ihaleyi iptal edin!"