20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.03.2023 10:51 | Son Güncelleme: 28.03.2023 11:17

Red Bull Ailesi 8 milyar dolarlık servetle tüm Asya hanedanlarını geçti

Covid-19 sonrası normal hayata dönüş, dünyanın en popüler enerji içeceği ve onu ortaya çıkaran aile gibi bazı büyük kazananları ortaya çıkardı. Enerji içeceği markası Red Bull geçen yıl 11 milyardan fazla satış yaparak rekor gelir elde etti ve kendi kategorisindeki en büyük pazar haline geldi
Red Bull Ailesi 8 milyar dolarlık servetle tüm Asya hanedanlarını geçti

Red Bull'u icat eden Taylandlı Yoovidhya Ailesi, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ocak 2022'den bu yana servetlerine 7,8 milyar dolar ekleyerek Asyalı hanedanlar arasında en büyük kazancı elde etti. Aile çoğunluğu Red Bull'daki hisselerinden gelen kazançları olmak üzere 14 Mart itibariyle 27 milyar doların üzerinde bir servete sahipler. Dünyanın en zengin ailelerinin çoğu geçen yıl yaşanan piyasa çalkantısında para kaybetti.

Ofise geri dönüşlerde enerji içeceği ihtiyacı arttı

Paris'teki Skema Business School'da spor ve jeopolitik ekonomi profesörü olan Simon Chadwick, "Enerji içecekleri aktif bir yaşam tarzıyla eş anlamlı hale geldi. Pandemi sonrası tekrar egzersiz yapmaya başlayan ve daha uzun saatler çalışmak için ofise geri dönen insanlar enerji içeceklerine ihtiyaç duyacak" dedi.

Pandemi sonrası satışlarıyla avantajı yakaladı

Ailenin veliahtı Chaleo Yoovidhya, 1970'lerin ortalarında Tayland'da ilaç satarken yüksek kafeinli içeceği buldu ve piyasaya açılmaya başladı. İçeceğe Tay dilinde kırmızı boğa anlamına gelen Krating Daeng adını verdi. Avusturyalı pazarlamacı Dietrich Mateschitz, Asya'ya yaptığı bir seyahat sırasında içeceğin jet lag'ını hafifletmeye yardımcı olduğunu keşfetti. İkili 1984 yılında Red Bull'u kurmak için bir araya geldi ve şimdi futbol ve otomobil yarışı takımlarının yanı sıra dağ bisikleti ve uçurum dalışı gibi ekstrem sporlarda sponsorlukları olan küresel bir markaya dönüştürdü. Bloomberg Intelligence analistlerinden Kenneth Shea'ya göre Red Bull, pandemi sonrasında bar ve restoranlarda rakiplerinden daha fazla satılmanın avantajını yaşadı.

Başarılı pazarlama ile güçlendi

Euromonitor International danışmanlık şirketinde alkolsüz içecekler üzerine çalışan mühendis Howard Telford, "Red Bull, tüketim mallarında en başarılı yaşam tarzı pazarlamacıları arasında yer alıyor. Bu da Red Bull'un fonksiyonel içecekler için gelişen bir kategoride güçlü ve premium bir kimliğe sahip olmasını sağlıyor" dedi. 

Ailenin servetine olan ilgi giderek artıyor

Red Bull'un yüzde 51'i Yoovidhyalar'a, kalan yüzde 49'u ise Dietrich'in geçen yıl ölümünden sonra Avrupa'nın en zengin Y kuşağı haline gelen Mateschitz'in oğluna ait. Merkezi Avusturya'da bulunan şirket çoğunlukla azınlık hissedarlar tarafından yönetiliyor. Taylandlı aile aynı zamanda Tayland ve diğer Asya pazarlarında enerji içeceği üreten dev TCP Group'un da sahibi. Ailenin ve diğer iki holding şirketi Charoen Pokphand Group ile Central Group'un  toplam servetinin 69 milyar dolardan fazla olduğu ve bu rakamın 2021 gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'üne denk geldiği ülkede, ailenin servetine olan ilgi de giderek artıyor. Tayland'ın kişi başına düşen geliri o yıl 7 bin 100 doların altındaydı.

İşi kimin devralacağı merak konusu

Şirketi kimin devralacağı konusunda sorular devam ediyor. TCP Group şu anda Chaleo'nun ikinci eşinden olan oğlu 53 yaşındaki Saravoot tarafından yönetiliyor ve tüm yöneticileri ailenin bir parçası. Servetin varisleri olan üçüncü nesilden kimse işin yönetiminde yer almıyor. Yupana, grubun yönetimini dışarıdan profesyonellere devredebileceklerini söyledi. Avusturya'da Dietrich Mateschitz'in oğlu Mark Mateschitz, babası öldüğünde Red Bull'un organik ürün biriminin yönetiminden çekildi ve kendisini işletmenin günlük operasyonlarından uzaklaştırdı. Şirketi yönetmesi için yeni bir yönetim komitesi seçti.