25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2022 14:51 | Son Güncelleme: 04.11.2022 15:19

Red Bull, Dietrich Mateschitz'in ölümünün ardından yönetimi bölüyor

Red Bull, kurucusu Dietrich Mateschitz'in ölümünün üzerinden 2 hafta geçmeden yönetim yapılanmasına gitti. Mateschitz'in tek oğlu Mark bundan sonra rolüne hissadar olarak devam edecek yetkiler ise az sayıda şirket yöneticisine paylaştırılacak
Red Bull, Dietrich Mateschitz'in ölümünün ardından yönetimi bölüyor

Şu anda Red Bull'un yüzde 49'una sahip ve şirketin kurucusu olan milyarder Dietrich Mateschitz'in tek oğlu Mark Mateschitz, cuma günü çalışanlara şirketin Tayland'daki çoğunluk hissedarlarıyla Red Bull'u yönetecek bir komite atamak üzere anlaştığını söyledi. Yeni yapıya göre, içecek üretiminin yanı sıra proje ve yatırımların da ayrı başkanları olacak. Mark Mateschitz, yakın hisseli şirketteki yatırımını yönetmek için günlük iş faaliyetlerinden uzaklaşacağını ifade etti.

Mateschitz yaptığı açıklamada, "Bir kişinin aynı şirketin hem çalışanı hem de hissedarı olması gerektiğine inanmıyorum. Bir hissedar olarak rolüme odaklanacağım ve bunu yorumlayıp kendimi bana anlamlı gelen ve gerekli bulduğum şekilde ifade edeceğim" dedi .Yeni yönetim yapısında Franz Watzlawick içeceklerden sorumlu icra kurulu başkanı, Oliver Mintzlaff ise proje ve yatırımlardan sorumlu CEO olacak. Alexander Kirchmayr ise finans müdürü olarak görev yapacak.

Avusturya'nın en zengin adamı oldu

Dietrich Mateschitz, Avusturya'nın en zengin adamı olduktan sonra geçen ay öldü ve Avrupa'nın son on yılda en başarılı marka oluşturma hikayelerinden birinin geleceğine ilişkin soruları gündeme getirdi. Pazarlama imparatoru servetini Red Bull'u kitlelere satarak inşa etti ve Formula 1 otomobil yarışları, futbol ve dağ bisikletini kapsayan bir spor pazarlama imparatorluğu kurmak için enerji içeceğinin popülaritesinden yararlandı.

Nasıl kuruldu?

Mateschitz, 1984 yılında Taylandlı işadamı Chaleo Yoovidhya ile birlikte Red Bull GmbH'yi kurdu ve kafeinli içeceğin Asya'ya yaptığı bir seyahat sırasında jet lag'ını hafiflettiğini keşfetti. 2020 yılına gelindiğinde Red Bull, kendine özgü tatlı bir tada sahip olan ve ince bir kutuda paketlenen bu içecekten her gün on milyonlarca satıyordu. Şirket 2020 yılında 6,3 milyar euro yani 6,1 milyar dolar gelir elde ettiğini bildirdi.