21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 15:35 | Son Güncelleme: 06.12.2023 16:39

Reuters anketi: Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 2024'te toparlanacak

Reuters'ın 45 stratejistle gerçekleştirdiği ankete göre 2023'te değer kaybeden gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 2024'te değerlerini geri kazanacak. Ancak bu yıl yüzde 35 değer kaybeden Türk lirası ile yüzde 10 değer kaybeden Güney Afrika Randı'nda aynı değişim beklenmiyor
Reuters anketi: Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 2024'te toparlanacak

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ilişkin bahisler arttıkça, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin çoğu 2023 kayıplarını telafi edecek ve gelecek yıl dolar karşısında mütevazı bir yükselişle işlem görecek. ABD'den gelen zayıf enflasyon verileri ve Fed'in güvercin açıklamalarının ardından geçen ay ABD dolarında yaşanan düşüş, Kasım ayının başından bu yana gelişmekte olan piyasalar döviz endeksinde yüzde 2,6'lık bir artışa neden oldu ve bu eğilim önümüzdeki yıl da devam edecek.

Bazıları kayıplarını tamamen telafi edecek

Bununla birlikte, ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması riskiyle yatırımcılar temkinli olmaya devam edecek ve bu da gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında yavaş ve istikrarlı bir şekilde değer kazanmasına yol açacak. 

Reuters'ın 1-5 Aralık tarihleri arasında 45 stratejistle yaptığı ankete göre özellikle Asya'dan ankete katılan gelişmekte olan piyasalardaki para birimlerinin yarısından fazlasının gelecek yıl kazançlarını artıracağı ve bazılarının 2023 kayıplarının tamamını telafi edeceği tahmin ediliyor. Kore wonu ve Tayland bahtının bu yılki kayıplarını silmesi ve sırasıyla yaklaşık yüzde 0,2 ve yüzde 1,3 değer kazanması bekleniyor. Çin Yuanı'nın önümüzdeki 12 ay içinde yaklaşık yüzde 2 değer kazanacağı tahmin ediliyor.

ING FX stratejisi başkanı Chris Turner, "Yakın vadede gelişmekte olan piyasaların hikayesinin karışık olduğunu düşünüyoruz, çünkü ABD faiz oranlarının yılsonuna doğru biraz daha yükselmesi riskini göz ardı edemeyiz. Ancak altı aylık bir bakış açısıyla kısa vadeli ABD getirilerinin önemli ölçüde daha düşük olması bekleniyor. Dolarda net bir düşüşe neden oluyor" dedi.

Cazibelerini koruyacaklar

Bu yıl sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 10 civarında değer kaybeden Türk lirası ve Güney Afrika Randı'nın yakın zamanda kayıplarını telafi etmesi beklenmiyor. Fed'in faiz indirimine gideceği beklentisi ve genişleyen faiz farkları, ek bir soruyu yanıtlayan 45 analistin 34'ü gibi büyük bir çoğunluğunun, gelişmekte olan piyasaların 2024 yılında da cazibesini koruyacağını düşündüğü anlamına geliyor. Turner, "Doların düşeceğini düşündüğümüz için, gelişmekte olan piyasa para birimleri değer kazanmasa bile en azından değerlerini korumalıdır. Ve genellikle Fed'in gevşediği bir ortamda döviz piyasasındaki oynaklığın daha düşük seviyelerde olduğunu görürsünüz" diye ekledi Turner.