16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 22:35 | Son Güncelleme: 23.06.2023 22:53

Reuters: Faiz artırımını yetersiz gören yatırımcı kaçan fırsattan yakınıyor

Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) duyurduğu faiz artışı piyasalarda farklı tepkilere yol açtı. Reuters, yabancı yatırımcıların faizlerdeki artışı yetersiz bulduğuna dikkat çekti ve Türkiye'ye para getirme noktasında pek istekli olmadıklarına vurgu yaptı
Reuters: Faiz artırımını yetersiz gören yatırımcı kaçan fırsattan yakınıyor

Reuters'ın haberine göre Türkiye'nin yeni atanan merkez bankası başkanından ezber bozan bir faiz artırımı bekleyen yabancı yatırımcılar, Perşembe günkü hayal kırıklığı yaratan %15'lik kilit faiz oranına geçişin bir miktar parayı kenarda tutabileceğini söyledi.

Faizlerin sert şekilde artırılması bekleniyordu

Bankanın başına ABD'de eğitim görmüş bankacı Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesi, bankanın yıllardır sürdürdüğü alışılmışın dışındaki politikaları mümkün olan en kısa sürede çözüme kavuşturmak için faiz oranlarını hızla artıracağı beklentilerini artırdı.

Erkan'ın alanı sınırlı olabilir endişesi

Ancak 650 baz puanlık artış Reuters anketinde yüzde 21'e yükselmesi beklenen medyan faiz beklentisinin oldukça altında kaldı ve bazılarının Erkan'ın enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etmek için sınırlı alana sahip olabileceğinden endişe etmesine neden oldu.

Abrdn'de gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü olan Viktor Szabo, "Ciddi olduklarını göstermek için mükemmel bir şansı kaybettiler. İster siyasi kısıtlamaları olduğu için, ister bankacılık sistemi için korktukları için olsun, bu iyi bir durum değil, iyi bir mesaj değil" sözlerini kaydetti.

Kendisini faizin karşısında konumlandıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yıllarca sıkı bir şekilde kontrol edilen bir TL, dörtnala koşan enflasyon karşısında faiz indirimleri ve yerel borçlular için bol miktarda kredi ile ağır bir şekilde yönetilen 'farklı' bir ekonomik sistemi yönetti.

Şimşek ve Erkan atamaları tek başına yeterli değil

Düşen rezervler ve kaçan yatırımcıların ortasında, Merkez Bankası'na Erkan'ı ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak yatırımcıların yakından tanıdığı Mehmet Şimşek'i seçmesi, bu politikaların bazılarını çözmek için hızlı bir geri dönüş bahislerini başlattı. Ancak analistler, Perşembe günkü kararın ardından Erkan ve Şimşek'in ülkenin gerçekten rota değiştirdiğini kanıtlamak için daha da çok çalışması gerekeceğini söyledi.

VanEck'te portföy yöneticisi olarak çalışan Eric Fine, merkez bankası için "Artık daha az inandırıcı görünüyorlar" dedi ve ekledi: "Rezervleri kullanarak döviz müdahalelerine ihtiyaç duyulmasını engelleyecek seviyeye kadar faizleri artırmaları gerekiyor. Henüz yapmadılar"

Türk lirası Cuma günü üst üste ikinci gün düşüş yaşayarak dolar karşısında sert şekilde değer kaybına uğrarken, ülkenin uluslararası tahvilleri Perşembe günkü düşüşün ardından sınırlı kazançlar elde etti. Yabancı yatırımcıların Türk devlet tahvillerindeki varlıkları 16 Haziran'a kadarki hafta içinde 16,2 milyon dolar azaldı.

Uzun vadeli yatırımcılar için uygun ortam yok

Societe Generale'de baş stratejist olan Marek Drimal yaptığı açıklamada "Bu karar sonrası şu açık ki ortam uzun vadeli yatırımcılar için yeterli değil. Çünkü ekonomideki bazı sorunların büyüklüğü sürüyor" sözlerini kaydetti.

Altı çizilen kademeli faiz artışı mesajı

Yine de Drimal dahil pek çok kişi olumlu işaretler de gördü ve Şimşek'in defalarca kademeli faiz hareketlerinin olası olduğunu söylediğine dikkat çekti. Şimşek ayrıca öngörülebilir, piyasa temelli ekonomi politikaları ve enflasyon hedeflemeli bir modelin sermaye girişlerini mümkün kılacağı sözünü de verdi.

William Blair portföy yöneticisi Dan Wood, "Bence yatırımcıların hayal kırıklığı yatıştırılmalı" dedi ve bankanın enflasyon iyileşene kadar faiz artırımına devam edeceğinin sinyalini verdiğini kaydetti. Wood, ayrıca "Daha ortodoks bir ekonomi politikasına dönüş sinyali verilmiş olması açıkça olumludur" şeklinde konuştu.

Asıl sorun artırımların sürüp sürmeyeceği

Derecelendirme kuruluşu Scope Ratings'in direktör yardımcısı ve derecelendirme kuruluşu Fitch'in ülke analisti de faiz artışının olumlu olduğunu ancak asıl sorunun Erdoğan'ın Erkan'ın artırımlara devam etmesine izin verip vermeyeceği olduğunu söyledi.

Neuberger Berman portföy yöneticisi Kaan Nazlı, "Yatırımcıların henüz havlu atacağını düşünmüyorum çünkü önümüzdeki aylarda daha fazlasının geleceğine dair hala beklenti var. Piyasa çok temkinli, bu nedenle güvenin yeniden kazanılması uzun zaman alacaktır. Daha uzun vadeli girişlerin gelmesi için sıkı politikayı önemli bir süre sürdürmek gerek" sözlerini kaydetti.