29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2023 16:17 | Son Güncelleme: 24.08.2023 17:38

Reuters faiz kararına tepkileri yazdı: TCMB'nin şu anda gerçekten etkileyici bir ekibi var

Merkez Bankası'nın faizi 750 baz puan artırması piyasaları şaşırttı. Reuters analistlerin karara ilk tepkilerini yazdı. Analistlerin çoğu bunun çok olumlu bir karar olduğunu belirtti. Uzmanlar TCMB'nin etkileyici bir ekibi olduğunu vurgulayarak, "Tünelin ucunda ışık var" dedi
Reuters faiz kararına tepkileri yazdı: TCMB'nin şu anda gerçekten etkileyici bir ekibi var

Merkez Bankası politika faiz oranını 750 baz puan artırarak beklentilerin çok üzerinde bir artışla yüzde 25'e yükseltti ve seçim sonrası yeniden yükselen enflasyona yönelik yeni politikasının bir parçası olarak lirada bir ralliye yol açtı. Bu hamle, bankacılık sektörü hisselerinin yaklaşık yüzde 10 yükselmesi, liranın değer kazanması ve dolar cinsinden devlet tahvillerinin de sağlam kazançlar elde etmesiyle ülkenin finans piyasalarında yükselişe neden oldu. İşte Merkez Bankası'nın kararına uzmanların ilk tepkileri:

Grzegorz Drozdz, Conotoxi'da pazar analisti:

  • Bu gevşek para politikasının terk edilmesine ve Türk lirasının gücünün korunmasına yönelik bir başka adıma işaret ediyor.
  • Faiz oranlarındaki ani değişikliklerin genellikle gecikmeli bir etkiye sahip olduğunu hatırlamalıyız. Dolayısıyla, liradaki zayıflamanın durmasıyla birlikte enflasyonist baskıların önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekleyebiliriz.

Metodi Tzanov, Emergingmarketwatch.com

  • TCMB'nin mevcut tepkisi, bir dizi dezenflasyonist okumanın ardından yıllık bazda yüzde 47,8'e yükselen ve beklentilerin üzerinde gelen Temmuz ayı TÜFE okumaları tarafından tetiklenmiş gibi görünüyor.
  • Bu aynı zamanda Mayıs ayındaki seçimlerin ardından TCMB yönetiminin değişmesinden bu yana yapılan en sert faiz artırımı oldu. Güçlü faiz artışının, TCMB'nin önemli bir faiz artışından kaçınmak istediği yönündeki piyasa endişelerini gidermeyi amaçladığını düşünüyoruz.
  • Endişeler, bu hafta başında Kur Korumalı Mevduat (KKM) programının yeniden yapılandırılmasının ardından ortaya çıktı ve TCMB, KKM mevduatlarının geleneksel lira mevduatlarına dönüştürülmesi için bir hedef oran koydu.

Himanshu Porwal, Seaport Global Analisti

  • Bu kesinlikle olumlu bir sürpriz ve piyasanın beklediği bir şey değildi. Maliye bakanı ve merkez bankası başkanı, piyasanın ilk seçildiklerinde umduğu işi yapıyorlar.
  • İşlerine devam edebildikleri sürece Türk varlıklarının yaz sonunda bir ralli yapacağını düşünüyorum.
  • Lira yükseliyor, tahviller olumlu tepki veriyor ve bu da piyasa duyarlılığını yansıtıyor.

Timothy Ash, Bluebay Varlık Yönetimi

  • TCMB'nin politika faizlerini beklentilerin üzerinde 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarması gerçekten sağlam bir hamle.
  • Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve diğerleri, bence Hatice Gaye Erkan'a faiz artırımlarında daha agresif olması için destek veriyor.
  • TCMB'nin şu anda gerçekten etkileyici bir ekibi var, tünelin ucunda ışık var.

Piotr Matys, Touch Sermaye Piyasalarında Kıdemli FX Analisti

  • Göreve geldiği Haziran ayından bu yana piyasaları hayal kırıklığına uğratan Başkan Erkan, bugünkü toplantıda politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükselterek yatırımcıları etkiledi. Bu, yüzde 20'ye yükseltilmesi yönündeki konsensüs beklentisinin önemli ölçüde üzerinde.
  • Bugünkü karar, TCMB'nin enflasyonu dizginlemeye kararlı olduğuna dair çok güçlü bir sinyal gönderirken ve piyasanın ilk tepkisi çok olumlu olsa da, en azından bazı yatırımcılar 750 baz puanlık artışın, birçok piyasa gözlemcisine göre merkez bankası söz konusu olduğunda etkili olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanıp onaylanmadığını merak edecektir.

Liam Peach, Capital Economics'te Kıdemli Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti

  • Türkiye Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında beklenenden çok daha büyük bir artışla 750 baz puanlık faiz artırımına giderek faiz oranını yüzde 25'e yükseltmesi, yatırımcılara politika ortodoksisine geri dönüş olduğu konusunda güven verme yolunda uzun bir yol kat edecektir.
  • Faiz oranı görünümü artık daha da belirsiz ancak önümüzdeki aylarda faiz oranlarının yüzde 30'un (mevcut yılsonu tahminimiz) çok üzerine çıkmasının makul olduğunu düşünüyoruz.
  • Türkiye'nin makroekonomik görünümü söz konusu olduğunda bu, Merkez Bankası'nın faizleri çok daha yüksek bir seviyeye çıkarmasının ve Türkiye'nin makro dengesizliklerinin üstesinden gelmesinin önünü açarak oyunun kurallarını değiştirebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kararı destekleyip desteklemediği ayrı bir konu. Bu noktada bu karardan olumlu bir şey çıkarmamak zor.

İpek Özkardeşkaya, Swissquote Kıdemli Analisti

  • Geniş çaplı politika değişiklikleri (döviz korumalı TL programı) ve artan enflasyonist baskılar göz önüne alındığında uygun ve son derece gerekli bir hamle.
  • Elbette yeterli değil, TCMB önümüzdeki aylarda da faiz artırımlarına devam etmeli, ancak bu hamle nihayet piyasaları şahin tarafta şaşırttı, tamamen unuttuğumuz bir his.