03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2023 13:44 | Son Güncelleme: 11.05.2023 15:24

Reuters yazdı: Türkiye, Rusya'ya 600 milyon dolarlık enerji ödemesini erteledi

Reuters'ın özel haberine göre Rusya ile yapılan anlaşma kapsamında Türkiye 600 milyon dolarlık enerji ödemesini erteledi. İngiliz haber ajansına konuşan kaynaklar anlaşmaya göre 4 milyar dolara kadar olan ödemelerin gelecek yıla ertelenebileceğini açıkladı
Reuters yazdı: Türkiye, Rusya'ya 600 milyon dolarlık enerji ödemesini erteledi

Reuters haber ajansının iki yakın kaynağa dayandırdığı haberine göre Türkiye, Rusya'ya 600 milyon dolarlık doğal gaz ödemesini 2024 yılına erteledi. Geçen hafta Ankara ve Moskova ile yapılan anlaşma kapsamında yapılan ilk erteleme olduğu ortaya çıktı. Reuters'a konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen iki kaynak, anlaşma uyarınca Türkiye'nin Rusya'ya yapacağı 4 milyar dolara kadar enerji ödemesinin gelecek yıla ertelenebileceğini söyledi.

"Fiyatların bunda büyük etkisi oldu"

Pazar günü seçimlere hazırlanan Türkiye, büyük ölçüde enerji ithalatına bağımlı ve Rusya en büyük tedarikçisi konumunda. Gaz ödemeleri anlaşması, Türkiye'nin lirayı desteklemeye yönelik alışılmışın dışındaki ekonomi politikaları ve Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinin ardından artan enerji fiyatları nedeniyle tükenen döviz rezervleri üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletiyor. Kaynaklar, "Resmi olarak 600 milyon dolar değerindeki bir ödeme gelecek yıla ertelendi. Enerji fiyatlarındaki artışın bunda büyük etkisi oldu" dedi. 

Kaynak, enerji fiyatlarının seyrine bağlı olarak Türkiye'nin önümüzdeki aylarda bu tür ödemeleri daha da erteleyebileceğini ekledi. Rusya ve Türkiye enerji bakanlıkları ile enerji şirketleri Gazprom ve Botaş konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye ve Moskova'nın, Ankara'nın enerji ödemelerini belirli bir miktara kadar ertelemesine izin veren bir anlaşma üzerinde anlaştığını söylemiş ancak ayrıntı vermemişti. Türkiye'nin enerji ithalat faturası 2022 yılında 100 milyar dolara yaklaşarak rekor kırdı ve Şubat ayına kadar toplam 53,5 milyar metreküplük (bcm) doğal gaz ithalatının yüzde 9'unu Rusya'dan gerçekleştirdi.

Büyüyen ilişkiler

Anlaşma, Rusya ve Türkiye arasındaki bağların altını çiziyor. Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki yakınlık, enerjiden Ukrayna ve Suriye'deki savaşlara kadar çeşitli konularda sık sık görüşmelerine olanak tanıyor. 

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta bir denge kurmaya çalıştı ve Kiev'e silah sağlarken Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşı çıktı. Ankara ayrıca Ukrayna'da tahıl üretiminin yeniden başlamasını sağlayan bir anlaşmaya aracılık etti. Ankara ve Moskova, çoğunlukla karşıt tarafları desteklemelerine rağmen, liderleri arasındaki uyum sayesinde Libya, Suriye ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında çözüme ulaşmalarına yardımcı olan diğer bölgesel çatışmalarda da işbirliği yaptı.

Yakın zamanda Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, 20 milyar dolarlık 4 bin 800 megavatlık (MW) Akkuyu nükleer santralini inşa etti. Erdoğan daha önce Rusya ile savunma ve enerji sektörlerinde daha fazla işbirliği yapılmasını önermişti.