18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.02.2022 12:26 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:19

Sosyal medya etkileyicisi'ne ilk ceza

Reklam içerikli paylaşımlarda bulunan internet ünlüsü Duygu Özaslan'a 114 bin 326 lira para cezası kesildi
Sosyal medya etkileyicisi'ne ilk ceza

Geçtiğimiz yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sosyal medyada reklam yapan kişileri belirlemek ve bu reklam gelirlerini kayıt altına almak için bir kılavuz yayınlanmıştı. Bakanlık kılavuzunda ‘Sosyal Medya Etkileyicileri’ olarak tanımlanan fenomenlerin uyması gereken kurallar tarif edilmişti. Bu kurallara uymayanlara para cezası kesileceği de vurgulanmıştı.

#işbirliği etiketi kullanmak zorunlu

Bu düzenleme doğrultusunda ilk para cezasını, sosyal medyada yaptığı güzellik ve makyaj paylaşımları ile tanınan Duygu Özaslan (30) aldı. Tüketici'nin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından paylaşımlarında #işbirliği etiketini kullanmayan ve açıkça bunun reklam tanıtımı olduğunu belirtmeyen Duygu Özaslan'a, 114 bin 326 lira para ceza kesildi.

En hızlı büyüyen reklam alanı

Bağımsız araştırma şirketi Deloitte'un "Türkiye’de Medya ve Reklam Yatırımları" raporuna göre şirketler 2020 yılında 'Influencer' kalemine resmi olarak 240 milyon lira harcadı. Bu rapora göre ‘fenomenler’ üzerinden yürütülen kampanya, tanıtım ve içerik harcamaları 2020’de yüzde 60 atarak toplam 240 milyon TL’lik bir rakama ulaştı. Bugün kayıtdışı reklam paylaşımları ile bu rakamın 500 milyon lira düzeyinde olduğu sanılıyor.

"Denemediği ürünü beğenmiş gibi tanıtamaz"

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bakanlık kılavuzda “Sosyal medya etkileyicisi aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunlu olacak” cümlesiyle yer almıştı. Ayrıca kılavuza göre ‘henüz deneyimlenmemiş ürünleri’ kendisi kullanmış ve çok beğenmiş gibi davranmanın da önüne geçiliyor. Doktor, eczacı, diş hekimi, veteriner ve sağlık kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerin tanıtım ve yönlendirmesi ise tamamen yasak. Etkileyici’ler artık kendisine reklamverenden gelen hediye, tanıtım ürünü gibi mal ve hizmetleri kendisi satın almış gibi bir izlenim de oluşturamayacak. Ayrıca, bir mal ya da ürünün tanıtımında filtre ya da efekt kullanılırsa bu da paylaşımlarda açıkça belirtilmek zorunda.

"Ticari itibarım zedelendi"

YouTube'da 1,4 milyon, Instagram'da 2 milyon takipçisi bulunan Duygu Özaslan ceza tebliği sonrası şu açıklamayı yaptı: Neredeyse 10 yıldır işimi çok severek ve en doğru şekilde yapmaya özen gösteriyorum. Beni takip ediyorsanız zaten görüyor, biliyorsunuz. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün 11.01.2022 tarihli Kararı hakkındaki açıklamalarımdır: Adı geçen idari kuruluş tarafından, tarafıma ait sosyal mecralarda yapmış olduğum kimi paylaşımlarda, #ortaklık #işbirliği açıklamalarının yeterli büyüklükte yazılmadığı ve bu açıklamaların güya kimi paylaşımlarımda hiç yazılmadığı gerekçeleriyle tarafımın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile sair mevzuatı ihlal ettiğim gerekçesi ile tarafıma adı geçen idari kurum tarafından hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm idari para cezası tesis edilmiştir. İçerisinde birçok hukuksuzluğu ihtiva eden adı geçen işbu karar kesin bir karar değildir. Bu kararın iptal edilmesi ve adaletin hakkaniyetli olarak tesis edilmesi amacıyla avukatlarım, hukuki süreci çok hassas olarak takip etmektedirler. Buna karşılık ortada kesinleşmiş bir ceza kararı bulunmamasına rağmen yazılı, görsel ve özellikle sosyal medya mecralarında, hakkımda sanki kesin bir ceza kararı tesis edilmiş gibi hem kişilik haklarımı hem de ticari itibarımı zedeleyen birçok haber ve yorumların yapıldığını üzülerek görüyorum. Kişilik haklarımı ve ticari itibarımı zedeleyen kişi, kişiler ve kurumlar tek tek avukatlarım tarafından tespit edilmiş ve halen de tespit edilmektedir. Tespit edilen bu kişiler ile işbu açıklamam sonrasında asılsız itham ve yalan haberleri ile itibarımı ve kişilik haklarıma tecavüze kalkışan kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında başta savcılık şikayetlerinin yapılacağını, bu kişi ve kurumlar hakkında tazminat davaları ile kişilik haklarıma ve ticari itibarıma saldırıları önleyen tüm hukuk davalarının avukatlarım tarafından açılarak çok titiz biçimde takip edileceği bilgilerini işbu sosyal medya platformu üzerinden kamuoyunun bilgisine arz ederim.