18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2023 15:16 | Son Güncelleme: 20.07.2023 15:25

Sürdürülebilir tarıma büyük destek

Türkiye’de maltlık arpanın en büyük üreticisi Efes Türkiye, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla bir yandan doğal kaynakların sorumlu kullanımını teşvik ediyor, bir yandan da tarımda verimliliği artırıyor. Şirketin 2023’te tarımsal ekonomiye katkısının 1 milyar TL civarında olması bekleniyor
Yeşim Nur Mantaş
Yeşim Nur Mantaş [email protected]
Sürdürülebilir tarıma büyük destek

Sürdürülebilirliğin, yaşamın her alanında olması gerektiğini vurguluyoruz sık sık. Özellikle tarımda sürdürülebilirlik daha iyi bir gelecek için olmazsa olmazlardan. Bira şirketi olarak tanıdığımız, bunun yanı sıra bir tarım şirketi olduğunu da gururla vurgulayan Anadolu Efes, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Ar-Ge çalışmaları, üniversitelerle işbirliği yapıyor, akıllı tarımı çiftçilere öğretiyor, onları gerek eğitimlerle gerekse mali olarak destekliyor.

Geçen günlerde Kayseri’de düzenlenen arpa hasadında konuşan Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, Türkiye’de yıllık ortalama 6-7 milyon ton arpa yetiştirildiğini ama bunun sadece yüzde 1,5-2’sinin maltlık arpa kullanımına uygun olduğunu söylüyor. Gerisi hayvan yemi olarak kullanılıyor. Altürk, şirket olarak tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidine sahip olduklarını vurguluyor. Bunun için de daha az su gerektiren, kuraklığa dayanıklı tohum geliştirmek için üniversitelerle işbirliği yaptıklarını anlatıyor.  Böylelikle verimliliğin arttırılması ve tohumların uluslararası standartlarda kimliklendirilmesi mümkün oluyor.

Şirket, Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk bira şirketi olarak aynı zamanda ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı. Türkiye’de 12 farklı ilden arpa alımı yapıyor. Bunları Konya ve Afyon’daki fabrikalarda işliyor. Tarım faaliyetlerinin önemli bir bölümünü de çiftçilerin desteklenmesi oluşturuyor. Bu kapsamda onlara tohum desteği, ilaç ve gübre veriliyor. Daha da önemlisi onları teknoloji ile tanıştırarak doğal kaynakların sorumlu kullanımını teşvik ediyor, verimliliği artırıyor ve çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor. Örneğin uydu sistemini kullanan bir uygulama ile tarlalar anlık olarak görüntülenebiliyor. Ani durumlarda erken müdahale edilebiliyor. Akıllı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları çiftçilerin gereksiz sulama yapmasını, gereksiz veya aşırı gübre kullanmasını önlüyor. Bu sayede yeraltı su kaynaklarını ve ekolojik dengeyi en üst seviyede korumak için çabalanıyor ve iklim krizi ile mücadeleye katkı sunuluyor.

Sürdürülebilir tarım kapsamında neler yapıyorsunuz?

10 bin kişiye geçim kaynağı sunuyoruz. Bu yıl, geçen yıla göre sözleşmeli çiftçi sayımız yüzde 70 arttı. 2018 yılından bu yana ise çiftçilerimizi akıllı tarım uygulamaları ile tanıştırıyor, onlara çeşitli araçlar sunuyor ve kapsamlı eğitimler veriyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla bir yandan doğal kaynakların daha sorumlu kullanımını sağlıyor ve verimliliği artırıyoruz, bir yandan da çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor ve refah seviyesinin de artmasına katkı sağlıyoruz.

Çiftçilere nasıl destek sağlıyorsunuz?

Tarımsal üretimi desteklemek için geçen yıl çiftçilerimize toplam 10 milyon TL’lik ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunmuştuk. 2023 yılında bunu 3 katına çıkartarak çiftçilerimize gübre, mazot gibi ihtiyaçları için 30 milyon TL’nin üzerinde bir ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunduk. Sertifikalı tohum dağıtımımızı ise bir önceki yıla göre %50 oranında artırdık.

Gençler için de çalışmalarınız var…

 Gençlerimizin ilgi, beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesi konusuna önem veriyoruz. 2024 yılı sonuna kadar en az 500 gencimize eğitim programları ile sürdürülebilir tarım sertifikası kazandırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık.

Döngüsel ekonomi de odağınızda, hatta malt posasından geliştirdiğiniz bir de ürün var. Bu çalışmalar devam edecek mi?

Dünya çapında üretilen toplam gıdanın maalesef üçte biri israf ediliyor. Artan dünya nüfusu ile doğal kaynaklara ulaşmak zorlaşırken sağlıklı ve sürdürülebilir gıdanın da önemi artıyor. Anadolu Efes buradan yola çıkarak malt posası yan ürününü ‘malt lifi’ ham maddesine dönüşümünü sağladı. Kurum içi Girişimcilik Atölyesi’nden mezun olan Anadolu Efes çalışanları, bu yüksek lifli ve proteinli, şeker içermeyen fonksiyonel ham madde ile doyurucu bir atıştırmalık olan Malty Bites’ı pazara sundu. Döngüsel ekonomiye katkı olarak fonksiyonel malt lifinin ham madde olarak kullanılabileceği başkaca alanlarda da çalışmalarımız ve denemelerimiz devam ediyor.